Διεθνή

Τουλάχιστον 8 οι νεκροί από τη φονική κακοκαιρία στην Ιταλία

Χιλιάδες άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν - Ακυρώθηκε το γκραν πρι της Ίμολα

Parallaxi
τουλάχιστον-8-οι-νεκροί-από-τη-φονική-κα-1008787
Parallaxi

Ο προσωρινός απολογισμός του κύματος κακοκαιρίας που έπληξε την ιταλική περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια είναι πλέον οχτώ νεκροί, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία των πυροσβεστών και της Πολιτικής Προστασίας. Ο αριθμός των αγνοουμένων είναι ανεξακρίβωτος, χιλιάδες άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν, ενώ τα σχολεία της περιφέρειας παραμένουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.

Οι δήμοι που δοκιμάζονται από τις πλημμύρες ανάμεσα στην Εμίλια Ρομάνα και την περιοχή της Μπολόνια αυξήθηκαν σε 35. 21 ποτάμια έχουν υπερχειλίσει σε αρκετά σημεία και 22 ρέματα έχουν ξεπεράσει το επίπεδο 3, του μέγιστου συναγερμού. Είναι ενδεικτικό ότι έπεσαν βροχοπτώσεις μισού έτους σε 36 ώρες σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Για τη διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και των εκτοπισμένων, επιχειρούν πάνω από 1.100 εθελοντές, περισσότεροι από 600 πυροσβέστες, αστυνομικές δυνάμεις και ο Ερυθρός Σταυρός.

Η Πολιτική Προστασία της χώρας υπογραμμίζει ότι «η περιοχή που έχει πλημμυρίσει, με ανυπολόγιστες καταστροφές, είναι τεράστια και στην φάση αυτή κινδυνεύουν ακόμη και τα μέλη των σωστικών συνεργείων». Παράλληλα με τις πλημμύρες, υπάρχουν πολλές κατολισθήσεις που αποτελούν τεράστιο κίνδυνο και για όσους οδηγούν σε μικρούς επαρχιακούς δρόμους.

Η ιταλική πολιτική προστασία επέκτεινε τον «κόκκινο συναγερμό» στην Εμίλια Ρομάνα έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

“Ουσιαστικά, ζούμε έναν νέο σεισμό. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι σε διαρκή επαφή με τις τοπικές αρχές μας”, δήλωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια, Στέφανο Μπονατσίνι.

Όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα ορμητικά νερά παρέσυραν το πτώμα μιας γυναίκας, σε συνολική απόσταση είκοσι χιλιομέτρων από το σπίτι της.

“Στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν πάνω από επτακόσιοι πυροσβέστες. Αυτή την στιγμή, η κύριά μας προτεραιότητα, φυσικά, είναι να σώσουμε τους ανθρώπους που κινδυνεύουν”, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι.

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία μεταβαίνει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών που διεξάγεται στην Ιαπωνία, δήλωσε από την Αλάσκα ότι θα συγκληθεί το συντομότερο υπουργικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την στήριξη των πληγέντων.

Αναβλήθηκε το γκραν πρι της Ίμολα

Ακυρώθηκε το γκραν πρι της Ίμολα λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει την Ιταλία, όπως ανακοίνωσε επισήμως η διοργανώτρια αρχή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της F1, Στέφανο Ντομενικάλι τόνισε ότι «αυτή η πλημμύρα είναι μια τραγωδία, πρέπει να εγγυηθούμε την ασφάλεια και να μην δημιουργήσουμε πρόσθετα βάρη για τις αρχές»

Η ανακοίνωση της F1:

Πηγή: ΑΠΕ / skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα