Τραμπ για δασμούς: «Κρατάτε γερά, το αποτέλεσμα θα είναι ιστορικό»
Οι νέοι δασμοί σόκαραν την παγκόσμια οικονομία και χρηματαγορές παγκοσμίως έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες
«Κρατάτε γερά», είπε προς τους Αμερικανούς πολίτες σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την έναρξη ισχύος των επιπλέον δασμών 10% που επέβαλε ο ίδιος σε μεγάλο μέρος των προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ από σχεδόν όλο τον κόσμο, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αναγνωρίζει ότι αυτό «δεν θα είναι κάτι εύκολο» μπροστά στους κινδύνους πληθωρισμού.
Αυτό το καθολικό κατώτατο όριο του 10%, εκτός από τους τελωνειακούς δασμούς που υφίστανται ήδη, αποτελούν ένα σοκ για το παγκόσμιο εμπόριο, με τους κλωδυνισμούς να αναμένεται να μεγαλώσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.
«Αυτή είναι μια οικονομική επανάσταση και θα κερδίσουμε», έγραψε με κεφαλαία γράμματα σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος στην πλατφόρμα του Truth Social, λέγοντας προς τους συμπατριώτες του «Κρατάτε γερά, αυτό δεν θα είναι εύκολο», υποσχόμενος ωστόσο ότι «το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ιστορικό».
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου:
Οι νέοι δασμοί Τραμπ σόκαραν την παγκόσμια οικονομία και χρηματαγορές παγκοσμίως έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες. Μόνο στην Wall Street τις τελευταίες δύο μέρες εξανεμίστηκαν 6 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Dow Jones Market Data. Μάλιστα χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ παρουσίασε με μελανά χρώματα τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας μετά τους νέους δασμούς και στις οικονομικές επιπτώσεις αυτών συμπεριλαμβάνονται υψηλότερος πληθωρισμός, επιβράδυνση της ανάπτυξης και μεγαλύτερη ανεργία.
Από τους δασμούς που μπαίνουν σήμερα σε ισχλυ εξαιρούνται κάποια προϊόντα – όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, ο χρυσός, ο χαλκός, το ασήμι, το παλλάδιο, η ξυλεία για κατασκευές, οι ημιαγωγοί, τα φαρμακευτικά προϊόντα και ορυκτά που δεν υπάρχουν στις ΗΠΑ – προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες. Οι νέοι δασμοί δεν αφορούν επίσης τον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα εισαγόμενα αυτοκίνητα στα οποία έχουν ήδη επιβληθεί δασμοί 25%. Ο λογαριασμός θα είναι ακόμη μεγαλύτερος από τις 9 Απριλίου για τις χώρες που εξάγουν περισσότερα προϊόντα στις ΗΠΑ από όσα εισάγουν από αυτή. Οι δασμοί για τις εισαγωγές από την Κίνα θα φτάσουν το 54%, για αυτές από την ΕΕ το 20%, για το Βιετνάμ το 46% και για την Ιαπωνία το 24%… Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο που παρουσίασε χθες Παρασκευή η αμερικανική κυβέρνηση, οι νέοι δασμοί αφορούν περίπου 80 χώρες και περιοχές, περιλαμβανομένων των 27 χωρών μελών της ΕΕ.
Και ο Καναδάς και το Μεξικό, που υπόκεινται σε άλλο καθεστώς, πληρώνουν ήδη ένα τίμημα από τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε ο Αμερικανός πρόεδρος από τότε που ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του.
Ο Έλον Μασκ ελπίζει σε «μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου» μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής
Ενώ ο πλανήτης κλυδωνίζεται από τους σαρωτικούς νέους δασμούς που επέβαλε σε δεκάδες χώρες ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Έλον Μασκ, ένας από τους στενούς συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου και μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης, εξέφρασε σήμερα την ελπίδα για μια «ζώνη ελεύθερου εμπορίου» μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής, με «μηδενικούς δασμούς».
Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ «θα πρέπει ιδανικά να κινηθούν, κατά τη γνώμη μου, προς μια κατάσταση μηδενικών τελωνειακών δασμών, δημιουργώντας πρακτικά μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής», είπε ο Μασκ μιλώντας μέσω βίντεο σε συνέδριο του ιταλικού αντιμεταναστευτικού κόμματος Λέγκας που γίνεται στη Φλωρεντία.
«Ελπίζω ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη μπορούν να δημιουργήσουν μια πολύ στενή συνεργασία», τόνισε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, απαντώντας στον Ματέο Σαλβίνι, έναν από τους θαυμαστές του, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης.
Οι δηλώσεις του έρχονται τρεις ημέρες μετά την υπογραφή από τον Τραμπ εκτελεστικού διατάγματατος για τους νέους σαρωτικούς δασμούς, που για την Ευρωπαϊκή Ένωση ο επιπλέον δασμός είναι 20% σε αγαθά που φτάνουν στις ΗΠΑ από χώρες της ΕΕ.
Λέγοντας ότι είναι υπέρ της «περισσότερης ελευθερίας μετακίνησης μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής», ο Μασκ είπε: «Είτε θέλουμε να εργαστούμε στην Ευρώπη, είτε στις ΗΠΑ, θα πρέπει να μπορούμε να το κάνουμε, κατά τη γνώμη μου», διευκρινίζοντας ότι έχει συζητήσει με τον Τραμπ για το θέμα αυτό.
Κατά τη διάρκεια της δεκαπεντάλεπτης ομιλίας του που μεταδόθηκε σε μια γιγαντιαία οθόνη, το αφεντικό της Tesla, της SpaceX και της πλατφόρμας X, ο Μασκ, που διατηρεί φιλικές σχέσεις με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, επέκρινε για άλλη μια φορά τη «μαζική μετανάστευση» που «θα οδηγήσει στην καταστροφή» των χωρών που συναινούν σε αυτήν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ