Τραμπ: «Η Αμερική άνοιξε το δρόμο για ειρήνη» – 10 δις για το Ισραήλ το κόστος της σύρραξης
Συγκρατημένα αισιόδοξες οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, την ίδια στιγμή που τα δύο μέρη της σύρραξης προσπαθούν να επανέλθουν σε μια κανονικότητα
Ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ ότι τα χτυπήματα κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν ήταν όχι απλά επιτυχημένα, αλλά «εξάλειψαν» το πρόγραμμα. Όσο για τον πόλεμο Ισραήλ και Ιράν τόνισε ότι «πιστεύουμε ότι τελείωσε».
«Αυτή η απίστευτη άσκηση αμερικανικής δύναμης άνοιξε το δρόμο για την ειρήνη με μια ιστορική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός αργά τη Δευτέρα» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος για την επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων και πρόσθεσε:
«Εμείς το αποκαλούμε πόλεμο των 12 ημερών. Απλά ακούγεται σαν να είναι η σωστή ονομασία. Ήταν ένας πόλεμος 12 ημερών. Και πιστεύουμε ότι τελείωσε. Δεν νομίζω ότι θα ξαναβρεθούν μεταξύ τους. Δεν το νομίζω».
Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «επιβεβαίωσαν εκ νέου την αξιοπιστία της αμερικανικής αποτροπής», η οποία «δεν συγκρίνεται με καμία άλλη».
Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα, απαντώντας σε ερώτηση από δημοσιογράφο τι τον κάνει τόσο βέβαιο ότι ο πόλεμος τέλειωσε, εμφανίστηκε λιγότερο αισιόδοξος.
«Ασχολήθηκα και με τους δύο και ήταν κουρασμένοι και εξαντλημένοι. Πολέμησαν πολύ σκληρά και πολύ άγρια και βίαια. Και οι δύο ήταν τόσο ικανοποιημένοι που γυρνάνε σπίτι», είπε και πρόσθεσε: «Υποθέτω ότι κάποια μέρα σύντομα μπορεί να αρχίσουν ξανά».
«Νομίζω ότι ένα μεγάλο σημάδι ήταν όταν, όπως γνωρίζετε, το Ιράν -κάπως, όχι πολύ- παραβίασε την κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ είχε τα αεροπλάνα που έβγαιναν εκείνο το πρωί, και ήταν πολλά, 52 από αυτά. Και είπα, πρέπει να τα πάρετε πίσω, και τα έφεραν πίσω. Δεν έκαναν τίποτα. Τα έφεραν πίσω. Ήταν πολύ καλό. Νομίζω ότι ήταν καταπληκτικό, πραγματικά».
Για το αμερικανικό χτύπημα είπε ακόμη: «Το καταπληκτικό με τις βολές ήταν ότι χτύπησαν τέλεια και όμως ήταν εντελώς σκοτεινά. Δεν υπήρχε φεγγάρι, δεν υπήρχε φως. Ήταν σχεδόν χωρίς φεγγάρι. Ήταν πολύ σκοτεινά, και χτύπησαν τις βολές τέλεια».
Για το Ιράν σχολίασε ότι «δεν τους βλέπω να εμπλέκονται ξανά στα πυρηνικά πια».
Αναφέρθηκε ακόμη στην επίθεση του Ιράν κατά της αμερικανικής βάσης στο Κατάρ, επαινώντας τους «πολύ καλούς Ιρανούς».
«Το είδατε αυτό που 14 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον μας τις προάλλες, και ήταν πολύ καλοί [ενν. οι Ιρανοί], μας προειδοποίησαν. Είπαν: “Θα τους ρίξουμε. Στη μία ώρα, εντάξει;”. Εντάξει, και όλοι άδειασαν τη βάση για να μην πάθουν τίποτα, εκτός από τους πυροβολητές… και οι 14 πύραυλοι υψηλής τεχνολογίας που ρίχτηκαν στη βάση στο Κατάρ, και οι 14, όπως ξέρετε, καταρρίφθηκαν από τον εξοπλισμό μας. Καταπληκτικά πράγματα, καταπληκτικά αυτά που μπορούν να κάνουν. Είναι σαν να πυροβολείς μια σφαίρα με μια σφαίρα».
Αποκάλυψε επίσης ότι «θα μιλήσουμε» με το Ιράν την επόμενη εβδομάδα και άφησε να εννοηθεί ότι «μπορεί να υπογράψουν μια συμφωνία» αν και «δεν νομίζω ότι αυτό είναι απαραίτητο».
“Θέλω να πω, είχαν έναν πόλεμο που διεξήγαγαν. Τώρα επιστρέφουν στον κόσμο τους. Δεν με ενδιαφέρει αν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι. Το μόνο πράγμα που θα ζητούσαμε είναι αυτό που ζητούσαμε και πριν, δεν θέλουμε πυρηνικά».
Κοντά στα 10 δις το κόστος του πολέμου για το Ισραήλ
Πολύ ακριβός είναι ο «λογαριασμός» που θα κληθούν να πληρώσουν οι Ισραηλινοί φορολογούμενοι για τις 12 ημέρες που κράτησε ο πόλεμος με το Ιράν. Οι εικόνες εκατοντάδων κτιρίων που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές από τις ιρανικές επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους, καταδεικνύουν ένα μόνο τμήμα της καταστροφής.
Φυσικά, η αεράμυνα του εβραϊκού κράτους απέδωσε αξιοθαύμαστα, αναχαιτίζοντας περίπου το 90% των 547 βαλλιστικών πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν. Αλλά τουλάχιστον 31 από αυτούς τους πυραύλους κατάφεραν να «τρυπήσουν» την αεράμυνα και να πλήξουν κατοικημένες περιοχές, σκοτώνοντας 29 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 3.000.
Από την άλλη πλευρά, οι επιθέσεις εναντίον του Ιράν κόστισαν περίπου 735 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα– εκ των οποίων τα 300 εκατομμύρια για καύσιμα και οπλικά συστήματα των αεροσκαφών και κάπου 200 εκατομμύρια για την αναχαίτιση των ιρανικών πυραύλων .
Κάθε εκτόξευση αντιπυραυλικής συστοιχίας Arrow 3, για παράδειγμα, κοστίζει 4 εκατομμύρια δολάρια, ενώ φτάνει τα 3 εκατομμύρια δολάρια για το «Arrow 2».
Οι βόμβες και οι πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν για κάθε αποστολή στο Ιράν από κάθε αεροσκάφος, κοστίζουν μισό εκατομμύριο. Συνολικά, το κόστος των 1.500 εξόδων που πραγματοποιήθηκαν από περίπου 200 ισραηλινά αεροσκάφη ανέρχεται σε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια», αναφέρουν οι ειδικοί του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας.
Ωστόσο, τα έξοδα δεν περιορίζονται μόνο στην αεράμυνα, αλλά περιλαμβάνουν και πολλά άλλα τυπικά πολεμικά γεγονότα, από ζημιές σε υποδομές έως το κόστος της αεροπορίας.
Η λειτουργία μαχητικών αεροσκαφών όπως το F-35 κοστίζει έως και 10.000 δολάρια την ώρα, και η χρήση βομβών ακριβείας όπως οι Jdam και Mk84 ανεβάζει το κόστος σε επίπεδα ρεκόρ σε σύγκριση με προηγούμενους πολέμους κατά της Χεζμπολάχ ή της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Άλλοι στόχοι που επλήγησαν περιλαμβάνουν το Ινστιτούτο Βάιζμαν, ένα από τα κορυφαία επιστημονικά ερευνητικά κέντρα του Ισραήλ, στο Ρέχοβοτ, νότια του Τελ Αβίβ, όπου οι ζημιές εκτιμώνται σε μισό δισεκατομμύριο δολάρια, καθώς και τα διυλιστήρια Μπαζάμ στο βορρά, τα μεγαλύτερα της χώρας.
Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, οι αρχικές εκτιμήσεις ανεβάζουν το κόστος της ανοικοδόμησης και των επισκευών σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια-ποσό διπλάσιο από τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις περισσότερες από 600 ημέρες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των δαπανών θα χρησιμοποιηθεί για κτίρια, ενώ ένα άλλο μέρος θα καλύψει περισσότερα από 3.000 αυτοκίνητα και διάφορες επισκευές. Συνολικά, έχουν επίσης υποβληθεί στις αρχές περισσότερες από 40.000 αιτήσεις αποζημίωσης για αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια, υποδομές και αυτοκίνητα «Ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω», προβλέπει ο Αμίρ Νταχάν, υπεύθυνος για την υπόθεση αυτή στη φορολογική διοίκηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κλίμακα της ζημιάς είναι άνευ προηγουμένου». Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι το «ειδικό αποθεματικό» του Υπουργείου Οικονομικών που προοριζόταν για τη χρηματοδότηση ενός πολέμου έχει εξαντληθεί εντελώς.
Σε αυτές τις δαπάνες δεν περιλαμβάνονται οι αποζημιώσεις που θα πρέπει να καταβάλει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους, κατόπιν εντολής των αρχών, για λόγους ασφαλείας. «Σχεδιάζεται ένα ολόκληρο σύστημα αποζημίωσης που υπολογίζεται με βάση τον κύκλο εργασιών. Το μέγιστο ποσό είναι 172.000 δολάρια για το μεγαλύτερο από αυτά, το οποίο αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό κλάσμα των ζημιών που έχουν προκληθεί. Ομοίως, οι εργαζόμενοι που έχουν καταδικαστεί σε «τεχνική ανεργία» θα λάβουν μόνο ένα πολύ περιορισμένο ποσό αποζημίωσης», αναφέρουν οι ισραηλινές εφημερίδες
«Σοβαρές ζημιές» στις πυρηνικές εγκαταστάσεις παραδέχεται το Ιράν
Στην πρώτη επίσημη παραδοχή, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Εσμαήλ Μπαγκάεϊ επιβεβαιώνει ότι οι αμερικανικές επιθέσεις προκάλεσαν «σοβαρές ζημιές» στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, σύμφωνα με το Al Jazeera.
Το Ισραήλ ετοιμάζει έκθεση για το πλήγμα στις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις Φορντό του Ιράν είπε ο Ντόναλντ Τραμπ από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Χάγη, την ώρα που το Τελ Αβίβ δηλώνει άγνοια. «Ξέρετε ότι έχουν τύπους που πήγαν εκεί μέσα μετά το χτύπημα και είπαν ότι ήταν ολική καταστροφή», είπε ο Τραμπ, αναφέροντας μάλιστα ότι «το Ισραήλ συντάσσει σχετική έκθεση».
«Ουσιαστικά ήταν το ίδιο με Χιροσίμα και Ναγκασάκι»
«Δεν πρόκειται να έχουν βόμβα και δεν πρόκειται να εμπλουτίσουν ουράνιο», επανέλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ επέμεινε στην αποτελεσματικότητα της αμερικανικής επίθεσης και μάλιστα παρομοίασε την επίθεση με αυτές σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι.
Προηγήθηκε επίθεση σε αμερικανικά μέσα όπως το CNN και οι Times της Νέας Υόρκης, που αμφισβητούν όσα αναφέρει.
Το εμπλουτισμένο ουράνιο που βρίσκεται στο Ιράν είναι ακόμα εκεί και δεν ξέρουμε πού ακριβώς. Οι Ισραηλινοί λένε ότι ξέρουν, αλλά δεν πιστεύω ότι γνωρίζουν. Όλα εξαρτώνται από τη συνεργασία που θα έχει το Ιράν και τις επιλογές που θα κάνει σχετικά με την παύση του πυρηνικού προγράμματος ή με την επανεκκίνηση του, τόνισε ο κορυφαίος συντάκτης της εφημερίδας New York Times, Στήβεν Ερλάνγκερ μιλώντας στο ΕΡΤΝews και στον Φάνη Παπαθανασίου.
Σύμφωνα με διαρροές από την έκθεση των μυστικών υπηρεσιών του Πενταγώνου, οι επιθέσεις σφράγισαν τις εισόδους σε δύο από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά δεν καταστράφηκαν οι υπόγειες εγκαταστάσεις.
Με ανάρτηση στο Truth Social, κατηγορεί το CNN μαζί με την «αποτυχημένη» εφημερίδα New York Times ότι «συνεργάστηκαν σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσουν ένα από τα πιο επιτυχημένα στρατιωτικά χτυπήματα στην ιστορία».
Το CNN μετέδωσε ότι γνωρίζει ότι η προκαταρκτική έκθεση της υπηρεσίας πληροφοριών του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας συμπεραίνει πως οι καταστροφές ενδέχεται να μην είναι τόσο εκτεταμένες όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και άλλοι μετά την επίθεση στη Μέση Ανατολή».
Πηγές: naftemporiki.gr, cnn.gr, ert.gr