Διεθνή

Η τύχη των 629 προσφύγων στο πλοίο Aquarius

Έκκληση του ΟΗΕ στη Ρώμη και τη Βαλέτα να επιτρέψουν αμέσως την αποβίβαση των μεταναστών που επιβαίνουν στο πλοίο Aquarius.

Parallaxi
η-τύχη-των-629-προσφύγων-στο-πλοίο-aquarius-332044
Parallaxi
Εικόνες στιγμιότυπα βίντεο

Η τύχη 629 προσφύγων που επιβαίνουν στο πλοίο Aquarius, αφού διασώθηκαν στα ανοικτά της Λιβύης, εξακολουθεί να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ της Μάλτας και της Ιταλίας, δύο χωρών που αρνούνται να ανοίξουν τα λιμάνια τους σε αυτό το πλοίο που έχει ναυλώσει η ΜΚΟ SOS Mediterranee.

«Δεν έχουμε κουνηθεί από την προηγούμενη νύκτα, οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται γιατί έχουμε σταματήσει», ανέφερε σήμερα το πρωί στον λογαριασμό της στο Twitter η δημοσιογράφος Ανελίζε Μπόργκες, που βρίσκεται πάνω στο Aquarius.

Σύμφωνα με ένα tweet της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, «το #Aquarius έλαβε εντολή από το Ιταλικό Κέντρο Συντονισμού Θαλάσσιων Διασώσεων (IMRCC) να παραμείνει σε κατάσταση αναμονής στην τρέχουσα θέση του, δηλαδή 35 ναυτικά μίλια από την #Ιταλία και 27 ναυτικά μίλια από την #Μάλτα».

Στο μεταξύ η κατάσταση στο πλοίο, όπου βρίσκονται μεταξύ άλλων επτά έγκυες γυναίκες, έντεκα μικρά παιδιά και 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, παραμένει ήρεμη.

Ωστόσο τίποτε δεν προμηνύει ότι η Ιταλία θα τους δεχθεί.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα Ματέο Σαλβίνι επιβεβαίωσε σήμερα στο Twitter ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει: «το να σώζουμε ζωές είναι καθήκον, το να μετατρέψουμε την Ιταλία σε έναν τεράστιο καταυλισμό προσφύγων όχι. Η Ιταλία έχει σταματήσει να προσκυνά και να υπακούει, αυτή τη φορά ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΧΙ» χρησιμοποιώντας το hashtag #ας_κλείσουμε_τα_λιμάνια.

Ο Σαλβίνι αντιδρούσε με αυτό τον τρόπο και στην άφιξη σήμερα το πρωί στα ανοικτά της Λιβύης ενός άλλου πλοίου ναυλωμένου από τη γερμανική ΜΚΟ Sea Watch. «Γερμανική οργάνωση, ολλανδικό πλοίο, η Μάλτα δεν κουνιέται, η Γαλλία που απορρίπτει και η Ευρώπη που αδιαφορεί, αρκετά», πρόσθεσε στο Twitter.

Αυτή είναι η πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την εξουσία στην Ιταλία ο συνασπισμός μεταξύ της Λέγκας και του Κινήματος Πέντε Αστέρων που η χώρα κλείνει με αυτό τον τρόπο τα λιμάνια της.

Ο Σαλβίνι διατράνωνε στην προεκλογική του εκστρατεία ότι θα περιορίσε τη ροή των μεταναστών προς τις ιταλικές ακτές. Πάνω από 600.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ιταλία διά θαλάσσης από την Αφρική τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο αριθμός τους μειώθηκε δραματικά από το περασμένο καλοκαίρι, όμως οι διασώσεις αυξήθηκαν ξανά τις τελευταίες ημέρες, κάτι που χαρακτηρίζεται η πρώτη πρόκληση της θητείας του επικεφαλής της Λέγκας στην κυβέρνηση.

Μετά τη διάσωση των προσφύγων αυτών τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή το Aquarius αναζητεί ένα λιμάνι για να τους αποβιβάσει. Όμως τόσο η Μάλτα όσο και η Ιταλία αρνούνται να τους δεχθούν.

Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ συνομίλησε τηλεφωνικά για το ζήτημα αυτό με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και τόνισε πως «η Μάλτα ενεργεί συμμορφούμενη πλήρως προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Μάλτας.

«Η Μάλτα δεν θα υποδεχθεί το εν λόγω πλοίο στα λιμάνια της», ξεκαθάρισε η Βαλέτα στην ανακοίνωσή της.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης τονίζει ο χρόνος πιέζει, ενώ ο εκπρόσωπός του στην Ιταλία Φλάβιο Ντι Τζιάκομο ζήτησε την Κυριακή να βρεθεί άμεση λύση.

«Είναι απαραίτητο να βρεθεί μια άμεση λύση εξαιτίας της πολύ ευάλωτης κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι πρόσφυγες αυτοί. Υπάρχουν έγκυες γυναίκες και πολλοί ανήλικοι», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ωστόσο πολλά ιταλικά λιμάνια, όπως αυτό του Παλέρμο στη Σικελία, είναι έτοιμα να δεχθούν το Aquarius.

«Παλέρμο στα αρχαία ελληνικά σημαίνει “ασφαλές λιμάνι” (Πάνορμος). Υποδεχόμαστε ανέκαθεν σκάφη που έχουν σώσει ζωές στην θάλασσα. Δεν θα σταματήσουμε τώρα. Ο Σαλβίνι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Έδειξε και πάλι ότι βρισκόμαστε υπό ακροδεξιά κυβέρνηση», δήλωσε ο Λεολούκα Ορλάντο.

«Αν ένας άκαρδος υπουργός αφήνει να πεθαίνουν στη θάλασσα έγκυες γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, άνθρωποι, το λιμάνι της Νάπολης είναι έτοιμο να τους δεχθεί», έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος της πόλης Λουίτζι ντε Ματζίστρις.

Έκκληση του ΟΗΕ στη Ρώμη και τη Βαλέτα να επιτρέψουν αμέσως την αποβίβαση των μεταναστών που επιβαίνουν στο πλοίο Aquarius

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (HCR) κάλεσε σήμερα την Ιταλία και τη Μάλτα να επιτρέψουν αμέσως σε ένα πλοίο που μεταφέρει εκατοντάδες μετανάστες να καταπλεύσει στα λιμάνια τους, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση επιτακτικά επείγουσα από ανθρωπιστική άποψη.

Σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες «απηύθυνε έκκληση στις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις να επιτρέψουν την άμεση αποβίβαση εκατοντάδων ανθρώπων που είναι αποκλεισμένοι στη Μεσόγειο από το Σάββατο».

«Υπάρχει μια επιτακτικά επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση εδώ», δήλωσε ο Βενσάν Κοσετέλ, ειδικός απεσταλμένος της HCR για την κεντρική Μεσόγειο. «Οι άνθρωποι βρίσκονται σε δυσκολία, οι προμήθειες τελειώνουν και χρειάζονται γρήγορα βοήθεια.»

«Ευρύτερα θέματα, όπως ποιος είναι υπεύθυνος και πώς αυτές οι ευθύνες πρέπει να κατανεμηθούν μεταξύ των κρατών, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αργότερα», πρόσθεσε.

Η Μάλτα επανέλαβε χθες την άρνησή της να επιτρέψει τον ελλιμενισμό του πλοίου, παρά τα αιτήματα της Ρώμης.

Μαλτέζος εκπρόσωπος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι επιχειρήσεις διάσωσης του Aquarius πραγματοποιήθηκαν στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Λιβύης και εξαρτώνταν από το κέντρο συντονισμού διασώσεων στη Ρώμη. Αυτό σημαίνει, όπως είπε, πως η Μάλτα δεν έχει καμία υποχρέωση να αναλάβει τους μετανάστες.

«Κατά βάση, η αρχή της διάσωσης στη θάλασσα δεν πρέπει να αμφισβητείται λόγω περιστατικών όπως αυτό. Οι υπόλοιπες κυβερνήσεις πρέπει να ενεργήσουν προκειμένου να υποστηρίξουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν αφίξεις στις ακτές τους», είπε ο Κοσετέλ.

Η Ιταλία δέχθηκε 13.706 πρόσφυγες από τη θάλασσα από τις αρχές του 2018, αριθμός που είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, ανέφερε η HCR.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα