Διεθνή

UNESCO: Να σταματήσει η περαιτέρω εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Θάλασσα Wadden

Κατά την εγκατάσταση νέων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας σε υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Parallaxi
unesco-να-σταματήσει-η-περαιτέρω-εξόρυξη-πε-467717
Parallaxi

Η Οργάνωση του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO), ζήτησε από τη Γερμανία και την Ολλανδία να προστατεύουν το περιβάλλον από την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και από την παραγωγή αλατιού στη θάλασσα Wadden, η οποία έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η UNESCO δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, ότι υπάρχει ασυμβατότητα μεταξύ των εξορυκτικών δραστηριοτήτων και το στάτους Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Ο οργανισμός ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την προστασία της Θάλασσας Wadden κατά την εγκατάσταση νέων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας σε υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Μεταξύ των έργων που επικρίνονται είναι το έργο φυσικού αερίου Ternaard, στο οποίο θα γίνει γεώτρηση κοιτάσματος φυσικού αερίου κάτω από τη θάλασσα Wadden από την Ολλανδία.

Η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Wintershall Dea θέλει να παράγει περισσότερο πετρέλαιο στο τμήμα της θάλασσας Wadden κοντά στο βόρειο γερμανικό κρατίδιο Schleswig-Holstein.

Επιπλέον, στην Ολλανδία υπάρχει άδεια εξαγωγής 32 εκατομμυρίων τόνων αλατιού από τον βυθό της Θάλασσας Wadden.

Η Environmental Action Germany (DUH), η ολλανδική περιβαλλοντική οργάνωση Waddenvereniging και το Παρατηρητήριο Παγκόσμιας Κληρονομιάς WorldHeritage Watch ζήτησαν να σταματήσουν άμεσα τα έργα που βλάπτουν το περιβάλλον και το κλίμα στη Θάλασσα Wadden, μετά την δήλωση της UNESCO.

«Υπό το πρόσχημα της ενεργειακής κρίσης, θέλουν να επιτρέψουν τη γεώτρηση ορυκτών καυσίμων στη Θάλασσα Wadden, που δεν είναι απαραίτητα για την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά θέτει σε κίνδυνο το κλίμα και την προστασία των ειδών», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της DUH, Sascha Mueller-Kraenner.

Πηγή: ATSH-DPA/Πηγή:  EΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα