Βέλγιο: Σχεδόν οι μισοί ένοικοι γηροκομείων λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά
Σύμφωνα με έρευνα της Mutualités Libres
Σύμφωνα με την Νάχτερνγκελ, η μετάβαση από το σπίτι στο γηροκομείο μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη ή αλλαγές στη συμπεριφορά. Είναι ένα μεγάλο βήμα στη ζωή”, εξηγεί. Συχνά είναι επειδή είχαμε ένα μικρό πρόβλημα και ως εκ τούτου οι επιπτώσεις της γήρανσης είναι λίγο πιο αρνητικές. Το άτομο πρέπει να το αποδεχτεί, δεν είναι πάντα μια επιλογή… Όλοι αυτοί οι παράγοντες υπεισέρχονται όταν λαμβάνεις ψυχοτρόπα φάρμακα”.
Σύμφωνα με έρευνα της Mutualités Libres, το 49,5% των ενοίκων των γηροκομείων λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά σε τακτική βάση, ενώ το 23% λαμβάνουν αντιψυχωσικά σε χρόνια βάση (φάρμακα που μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της ψύχωσης, όπως ψευδείς πεποιθήσεις ή ψευδαισθήσεις). Τα ποσοστά αυτά έχουν παραμείνει σταθερά με την πάροδο των ετών, όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα.
Ωστόσο, η μελέτη δείχνει επίσης ότι η μετακόμιση σε οίκο ευγηρίας έχει μερικές φορές το αντίθετο αποτέλεσμα.
Ορισμένα άτομα που δεν έπαιρναν ψυχοτρόπα φάρμακα αρχίζουν θεραπεία τους πρώτους μήνες μετά την εισαγωγή”, εξηγεί η Αμαντίν Πραντ, εκπρόσωπος εμπειρογνωμόνων της Mutualités Libres. “Έχουμε επίσης παρατηρήσει ότι ορισμένα άτομα που έπαιρναν ψυχοτρόπα φάρμακα πριν από την είσοδό τους σε οίκο ευγηρίας σταματούν τη θεραπεία τους. Επομένως, είναι μια πραγματικά σημαντική στιγμή για να κάνουμε έναν απολογισμό” προσθέτει.
Παρ’ όλα αυτά, η χρήση αντικαταθλιπτικών και αντιψυχωσικών παραμένει υψηλή στους οίκους ευγηρίας και οι συγγραφείς της μελέτης συνιστούν την καταπολέμηση του φαινομένου αυτού.
“Υποστηρίζουμε πραγματικά την ανάπτυξη λύσεων χωρίς φάρμακα για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των ενοίκων. Και αυτό σημαίνει περισσότερη συνεργασία μεταξύ των οίκων ευγηρίας και των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, όπως οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι”, επιμένει η Πραντ.
Ειδικοί σε οίκους ευγηρίας
Στο Olivier στο Uccle, οι επισκέψεις σε ψυχίατρο έγιναν πρόσφατα μέσα στον ίδιο τον οίκο ευγηρίας. Η ομάδα δεν έχει ακόμη αρκετή εμπειρία για να μετρήσει τον αντίκτυπο αυτών των διαβουλεύσεων, αλλά ο στόχος τους είναι σαφής: “μας δίνουν τη δυνατότητα να δούμε τα πράγματα υπό διαφορετικό πρίσμα, να εξετάσουμε ευρύτερα τις θεραπείες, οι οποίες παρέχουν επίσης μια εναλλακτική λύση στη φαρμακευτική αγωγή για τα καταθλιπτικά προβλήματα. Είναι ένας άλλος επαγγελματίας που έχει χρόνο να ακούσει τον ενοικο”, εξηγεί η διευθύντρια Νάχτερνγκελ.
Αυτό που είναι ήδη μετρήσιμο, ωστόσο, είναι η επίδραση των διαβουλεύσεων με τον γηρίατρο που έρχεται στο Olivier μία φορά το μήνα τον τελευταίο χρόνο για να συναντηθεί με 5 έως 10 ενοίκους κάθε φορά. “Κάθε μήνα, 5 έως 10 άτομα επανεξετάζουν τη θεραπεία των ενοίκων και υποβάλλουν προτάσεις στους θεράποντες ιατρούς, διευρύνοντας ουσιαστικά την οπτική μας και εμπλουτίζοντας τη σκέψη της διεπιστημονικής ομάδας”, εξηγεί η Νάχτερνγκελ.
Παγωτά, μπάντμιντον, επιδείξεις μόδας
Εκτός από την ιατρική περίθαλψη, το γηροκομείο Ucluse είναι πεπεισμένο ότι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιωθεί η ψυχική υγεία των ενοίκων του είναι η συμμετοχή τους στις δραστηριότητες και τη ζωή του γηροκομείου.
“Όσο περισσότερη ζωή μπορούμε να φέρουμε στο σπίτι, όσο περισσότερο μπορούμε να ανταποκριθούμε ατομικά στα σχέδιά τους, τόσο λιγότερο καταθλιπτικοί θα είναι, τόσο λιγότερο θα έχουν πιο προβληματικές συμπεριφορές”, πιστεύει διευθυντής.
“Εδώ, η ρουτίνα σπάει. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων αλλάζει κάθε εβδομάδα και προσπαθούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε ένοικο να ασχολείται τακτικά με ένα από τα πάθη του, το οποίο μπορεί να μοιραστεί με άλλους. Στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα όταν τους επισκέπτεται η ομάδα μας: μπάντμιντον, βόλτες με ποδήλατο, εργαστήρια πλεξίματος, μουσικά κουίζ, χαλάρωση ή ρυθμική γυμναστική!
Και όπως κάθε δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού… ένα φορτηγάκι με παγωτό έρχεται να κεράσει τους ενοίκους του κήπου, οι οποίοι το απολαμβάνουν πραγματικά. “Νομίζω ότι είναι υπέροχο”, λέει η Michelle Dereau, κάτοικος του γηροκομείου από το 2023, “έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να κυκλοφορούν.
“Την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων, η ομάδα εμψύχωσης διοργάνωσε πραγματικά Ολυμπιακούς Αγώνες όλων των ειδών στο σπίτι”, θυμάται. Μαζευόμασταν όλοι μαζί, όλα τα διαφορετικά τμήματα του σπιτιού, και ήταν υπέροχα”.
Η Μισέλ Ντερώ δεν παίρνει αντικαταθλιπτικά γιατί θεωρεί ότι δεν τα χρειάζεται, αλλά όπως λέει, οι δραστηριότητες παίζουν θετικό ρόλο. “Γνωρίζεις τους ανθρώπους πολύ πιο γρήγορα, μπορείς να τους φωνάζεις με το όνομά τους, και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα, φυσικά, όταν πρόκειται για την προσαρμογή στη ζωή εδώ”, λέει.
Πρωτοβουλίες όπως αυτή του Ucclois θα πρέπει να ενθαρρυνθούν και να γενικευτούν. σύμφωνα με την Mutualités libres, προκειμένου να καταπολεμηθεί η υπερβολική χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων.
Πηγή – ΕΡΤ