Βεβηλώθηκε ο ανώνυμος τάφος του πρώην αρχηγού των ναζιστικών Ες-Ες Ράινχαρτ Χάιντριχ
Ο τάφος ανοίχθηκε τη νύκτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη
Ο ανώνυμος τάφος του πρώην αρχηγού των ναζιστικών SS Ράινχαρντ Χάιντριχ σε κοιμητήριο του Βερολίνου βεβηλώθηκε χωρίς να κλαπεί κάτι απ’ αυτόν, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της γερμανικής πρωτεύουσας.
via @PerilofAfrica Grave of high-ranking Nazi Reinhard Heydrich opened in Berlin: Unknown perpetrators opened the unmarked grave of senior SS officer Reinhard Heydrich, one of the main architects of the Holocaust, in Berlin. According to preliminary… https://t.co/9oJsFCkj8b pic.twitter.com/NmsUEiAAEo
— MarthaLeah Nangalama (@mlnangalama) 15 Δεκεμβρίου 2019
Ο Χάιντριχ, ένας από τους αρχιτέκτονες της Τελικής Λύσης, ο οποίος σκοτώθηκε το 1942 σε επίθεση στην Πράγα, είχε ενταφιασθεί στο κοιμητήριο του Βερολίνου Invalidenfriedhof, στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο τάφος του, όπως και οι τάφοι άλλων ηγετών του Τρίτου Ράιχ, είχε γίνει ανώνυμος ώστε να μην μετατραπεί σε τόπο προσκυνήματος των νεοναζί.
«Ο τάφος ανοίχθηκε τη νύκτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βερολίνου.
Τίποτε δεν εκλάπη ωστόσο απ’ αυτόν, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της πρωτεύουσας, τα οποία εκτιμούν, επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, πως ο δράστης ή οι δράστες είχαν ενημερωθεί για το πού βρίσκονταν τα λείψανά του.
Surprised to read today that the supposed grave of SS War Criminal Reinhard Heydrich was dug up in Berlin by someone during the night. I was at the spot earlier this year and took this pic. And @Scarletboy44 @fopdoddle @ww1teacher I’m not currently in Berlin, so #itwasntme pic.twitter.com/xYPgodqmI9
— Dan Hill (@DanHillHistory) 16 Δεκεμβρίου 2019
Ο Χάιντριχ, δεύτερος στην ιεραρχία των SS μετά τον Χάινριχ Χίμλερ, είχε συμμετάσχει τον Ιανουάριο 1942 στη Διάσκεψη της Βάνζεε στη διάρκεια της οποίας σχεδιάσθηκε εν μέρει η εξόντωση των εβραίων της Ευρώπης.
Αναπληρωτής κυβερνήτης της Βοημίας-Μοραβίας και επονομαζόμενος ο «Χασάπης της Πράγας», δολοφονήθηκε μερικούς μήνες αργότερα στην τσεχική πρωτεύουσα από αντάρτες.
Η σορός του επαναπατρίσθηκε στο Βερολίνο και ο Χάιντριχ έλαβε μετά θάνατον την ανώτερη διάκριση του Τρίτου Ράιχ, πριν ενταφιασθεί στο κοιμητήριο αυτό.
Ο γερμανός ιστορικός Λάουρεντς Ντεμπς είχε γράψει σ’ ένα έργο του αφιερωμένο στο Invalidenfriedhof πως «ο ενταφιασμός του Χάιντριχ αποτελεί ένα ιδιαίτερα βαρύ φορτίο» για το κοιμητήριο αυτό.
Ένας άλλος ηγέτης των ναζί, ο Φριτς Τοτ, υπουργός Εξοπλισμών που έχασε τη ζωή του το 1942 σε αεροπορικό δύστύχημα, είχε επίσης ενταφιασθεί εκεί, πριν ο τάφος του γίνει κι αυτός ανώνυμος. Η κόρη του είχε προσφύγει μάταια εναντίον της πόλης του Βερολίνου για να της δοθεί το δικαίωμα να του ανεγείρει επιτύμβια στήλη.
Το 2000, ακτιβιστές της ριζοσπαστικής αριστεράς είχαν ανοίξει σε άλλο κοιμητήριο του Βερολίνου τον τάφο του Χορστ Βέσελ, ενός από τους πρώτους ηγέτες της ναζιστικής πολιτοφυλακής SA.
Αυτοαποκαλούμενοι «Αυτόνομοι νεκροθάφτες», είχαν δηλώσει πως πέταξαν το κρανίο του Βέσελ στον Σπρέε, τον ποταμό που διαρρέει το Βερολίνο
Πηγή: ΑΠΕ