Βίντεο: «Κυνηγοί τυφώνων» πέταξαν κοντά στον «Μίλτον»
Οι ισχυρές αναταράξεις και οι αντιδράσεις τους - Μποτιλιαρίσματα και ελλείψεις καυσίμων καθώς χιλιάδες κάτοικοι φεύγουν να γλιτώσουν
Την ώρα που ο επικίνδυνος τυφώνας Μίλτον κατευθύνεται προς τις ακτές της Φλόριντα με ανέμους ταχύτητας μέχρι και 260 χιλιομέτρων, τέσσερις επιστήμονες του National Oceanic and Atmospheric Administration Aircraft Operations Center (ΝΟΑΑ) έζησαν από πρώτο χέρι την ένταση του άγριου φαινομένου.
Συγκεκριμένα, οι «κυνηγοί τυφώνων» πέταξαν με αεροσκάφος κοντά στον «Μίλτον» προκειμένου να συλλέξουν δεδομένα για το φαινόμενο και βιντεοσκόπησαν στιγμές από τις έντονες αναταράξεις που έζησαν.
Στο βίντεο φαίνεται ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Τομ Μπράνιγκαν να κάθεται μπροστά σε ειδικά μηχανήματα ενώ το αεροσκάφος ταρακουνιέται βίαια.
Στη συνέχεια, οι αναταράξεις γίνονται ακόμα πιο έντονες, ενώ αντικείμενα πέφτουν στο πάτωμα του αεροσκάφους.
«Ω γαμώτο, μπορείς να μου πιάσεις γρήγορα το τηλέφωνο και το πορτοφόλι μου;» ακούγεται να λέει ο Μπράνιγκαν ο οποίος κλείνει το βίντεο λέγοντας «Θεέ μου» ενώ στρέφει την κάμερα στο παράθυρο για να δείξει ότι το αεροπλάνο μετακινήθηκε σε ασφαλέστερο σημείο.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του ΝΟΑΑ, τέτοιες αποστολές είναι απαραίτητες γιατί διαφορετικά οι επιστήμονες δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία για τους μετεωρολόγους. «Στην πραγματικότητα πήγαμε έναν μετεωρολογικό σταθμό στον καιρό» πρόσθεσε.
Bumpy ride into Hurricane #Milton on @NOAA WP-3D Orion #NOAA43 “Miss Piggy” to collect data to help improve the forecast and support hurricane research.
Visit https://t.co/3phpgKNx0q for the latest forecasts and advisories Visit https://t.co/UoRa967zK0 for information that you… pic.twitter.com/ezmXu2Zqta
— NOAA Aircraft Operations Center (@NOAA_HurrHunter) October 8, 2024
Μποτιλιαρίσματα και ελλείψεις καυσίμων καθώς χιλιάδες κάτοικοι της Φλόριντα φεύγουν να γλιτώσουν από το πέρασμα του κυκλώνα Μίλτον
Οι κάτοικοι της Φλόριντα στις ΗΠΑ έχουν μία τελευταία ημέρα σήμερα για να απομακρυνθούν από τις εστίες τους ή να προετοιμαστούν για την έλευση του κυκλώνα Μίλτον, ενδεχομένως του πιο καταστροφικού που έχει πλήξει ποτέ την περιοχή.
Καθώς περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που ζουν στις παράκτιες περιοχές της Φλόριντα έχουν λάβει εντολή να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, στους αυτοκινητόδρομους έχουν σχηματιστεί τεράστιες ουρές, ενώ έχουν τελειώσει τα καύσιμα σε κάποια πρατήρια.
Ο κυκλώνας, κατηγορίας 5 στην κλίμακα Σαφίρ- Σίμπσον, συνοδεύεται από ανέμους που μπορεί να φτάσουν ως και τα 270 χιλιόμετρα την ώρα και αναμένεται να πλήξει τη μητροπολιτική περιοχή της Τάμπα, όπου ζουν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, αν και οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι η διαδρομή που θα ακολουθήσει ο Μίλτον μπορεί να αλλάξει.
Εξάλλου, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ, είναι πιθανό να υπάρξουν “διακυμάνσεις στην ένταση” του Μίλτον προτού αυτός φτάσει στις δυτικές ακτές της Φλόριντα.
Ο κυκλώνας κινείται από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά στον κόλπο του Μεξικού. Χθες, Τρίτη, πέρασε από τη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού χωρίς να προκαλέσει θύματα, μόνο κάποιες υλικές ζημιές.
“Ολόκληρη η χερσόνησος της Φλόριντα έχει τεθεί σε κατάσταση είτε εγρήγορσης είτε συναγερμού”, δήλωσε χθες ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις.
Ο Μίλτον ενδέχεται να είναι “η χειρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει τη Φλόριντα εδώ και έναν αιώνα”, προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο σύσκεψης στον Λευκό Οίκο για τις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
“Πρέπει να απομακρυνθείτε τώρα, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου”, τόνισε απευθυνόμενους στους κατοίκους της τρίτης πιο πολυπληθούς αμερικανικής πολιτείας.
Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Κάμαλα Χάρις σε συνέντευξή της στο ABC ζήτησε από τους κατοίκους των περιοχών από τις οποίες αναμένεται να περάσει ο Μίλτον “να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τους τοπικούς αξιωματούχους”.
Ένδειξη της σοβαρότητας με την οποία ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει τον κυκλώνα είναι και το γεγονός ότι ο Μπάιντεν ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Γερμανία και την Ανγκόλα.
Η κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει πιο πιθανή τη γρήγορη αύξηση της έντασης των καταιγίδων και ενισχύει τον κίνδυνο πιο ισχυρών κυκλώνων καθώς προκαλεί άνοδο της θερμοκρασίας του νερού των θαλασσών και των ωκεανών, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Η θερμοκρασία στον βόρειο Ατλαντικό αυξάνεται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο και έχει φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ, αναφέρει το αμερικανικό παρατηρητήριο μετεωρολογίας NOAA.
Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Μάικλ Λόουρι, “αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για την περιοχή του κόλπου της Τάμπα, οι πλημμύρες που θα προκαλέσει ο Μίλτον στις παράκτιες περιοχές ενδέχεται να είναι διπλάσιες από αυτές που παρατηρήθηκαν πριν από δύο εβδομάδες από τον κυκλώνα Ελίν”.
“Ο Μίλτον ενισχύθηκε τη Δευτέρα με εξωφρενικό ρυθμό”, “από τους πιο γρήγορους που έχει παρατηρηθεί ποτέ στην περιοχή του Ατλαντικού”, πρόσθεσε.
“Θα πλημμυρίσουν τα πάντα”
Γεννήτριες, τρόφιμα νερό και σκηνές έχουν διανεμηθεί σε όλη τη Φλόριντα, ενώ πολλοί είναι οι κάτοικοι που σκοπεύουν να φύγουν.
Στην Τάμπα δεκάδες άνθρωποι έκαναν ουρά χθες με τα αυτοκίνητά τους για να προμηθευτούν σάκους με άμμο προκειμένου να προστατεύσουν τα σπίτια τους από τις πλημμύρες.
“Φοβάμαι ότι θα πλημμυρίσουν τα πάντα”, δήλωσε ο Λουίς Σαντιάγο.
Εντολές για αναγκαστική εκκένωση έχουν εκδοθεί για δεκάδες παράκτιες κομητείες και αφορούν σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Αναγκαστική είναι η απομάκρυνση των ενοίκων από οίκους ευγηρίας και όσων μένουν σε τροχόσπιτα.
Μεγάλα μποτιλιαρίσματα έχουν δημιουργηθεί στους δρόμους που οδηγούν έξω από την Τάμπα, ενώ σχεδόν το 17% των 8.000 πρατηρίων βενζίνης της Φλόριντα δεν διαθέτει πια καύσιμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο GasBuddy.
Νότια της Τάμπα, στην πόλη Σαρασότα, ο Σαμ Λι σταμάτησε σε ένα κατάστημα προτού εγκατασταθεί σε Airbnb μακριά από την ακτή μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά τους.
“Όλος ο κόσμος φεύγει. Θα φύγω, όχι αμέσως αλλά μάλλον πιο αργά το βράδυ”, εξήγησε.
Ο Εμάνουελ Παρκς, ένας 36χρονος πάστορας, δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να φύγει από την Τάμπα και να καταλύσει σε ξενοδοχείο.
Στο Ορλάντο, μια μεγάλη τουριστική πόλη στο κέντρο της Φλόριντα, η Disney ανακοίνωσε το κλείσιμο των πάρκων της από τις 13:00 σήμερα (20:00 ώρα Ελλάδας).
Οι νοτιοανατολικές ΗΠΑ επλήγησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου από τον κυκλώνα Ελίν, που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και πλημμύρες σε έξι πολιτείες, ενώ κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 235 ανθρώπους.
Από πόρτα σε πόρτα η αστυνομία προειδοποιεί ότι όποιος μείνει θα πνιγεί από τον «Μίλτον»
Ομογενής που ήδη εγκατέλειψε την Φλόριντα κι ένας που περιμένει εντολή εκκένωσης μιλούν στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή «Συνδέσεις» γι’ αυτό που «συμβαίνει πρώτη φορά», καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το πλήγμα από τον τυφώνα Μίλτον. Ο πρώην σερίφης στη Φλόριντα, Γιώργος Στεφανάκης σφράγισε το σπίτι του στο ελληνικό χωριό στο Πορτ Σπρινγκς, απέναντι από την Τάμπα και μεταφέρθηκε 3 ώρες μακριά, στο Ορλάντο. Όμως ο γιος του παραμένει στη Φλόριντα, που δοκιμάστηκε πριν από δύο εβδομάδες από τον τυφώνα Helene.
«Στρώματα, καρέκλες, όλα είναι απ έξω. Η πλημμύρα που είχαμε ήταν πολύ σοβαρή και τώρα περιμένουμε και ποιο σοβαρό θέμα. O γιος μου θα φύγει το πρωί και ακόμη δεν έχει αρχίσει τίποτα, μόνο λίγος αέρας», είπε ο ομογενής.
Μισή ώρα πριν από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα στη Φλόριντα ο ομογενής Ηλίας Μώρος είπε ότι ήδη έχουν εκκενωθεί τα παράλια με την αστυνομία να προειδοποιεί «από πόρτα σε πόρτα ότι όποιος μείνει να πνιγεί σίγουρα», ενώ συνδράμουν στην απομάκρυνση 5.000 στρατιώτες.
«Εδώ θα έρθει κατά τις πρώτες ώρες της Πέμπτης. Εμείς είμαστε κάπου 15 – 20 λεπτά από εκεί που οδηγήθηκαν όλοι οι Έλληνες και όλοι όσοι κατοικούν κοντά στο νερ. Περιμένουν να ανέβει η στάθμη κατά 15 με 20 πόδια, μεγάλες πλημμύρες αναμένονται στις ζώνες εκκένωσης από τις οποίες έχουν απομακρυνθεί 150.000 άτομα. Έχουν πάει κάπου 5 – 6 ώρες μακριά από εδώ», είπε ο κ. Μώρος. Το δικό του «στίγμα» είναι στη ζώνη Ε όπου «όλοι έχουν σφραγίσει τα σπίτια με ξύλα και τσουβάλια στις πόρτες για να μην μπουν τα νερά».
Με τον τυφώνα Helen πριν από δύο εβδομάδες, υπέστησαν ζημιές όσοι βρίσκονταν κοντά στο νερό. «Τα σπίτια έχουν αδειάσει, έπρεπε να τα πετάξουν όλα, μεγάλη ζημιά», είπε ο ομογενής.