Διεθνή

ΒΙΝΤΕΟ: Τα τελευταία λόγια του πιλότου της αεροπορικής τραγωδίας

Ο πιλότος της πτήσης PK 8303 έστειλε σήμα κινδύνου στον πύργο ελέγχου.

Parallaxi
βιντεο-τα-τελευταία-λόγια-του-πιλότου-600113
Parallaxi

Ένα αεροσκάφος των Διεθνών Πακιστανικών Αερογραμμών (PIA), με περίπου 100 επιβαίνοντες, συνετρίβη σήμερα σε μια κατοικημένη περιοχή του Καράτσι, κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης.

Η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι η πτήση PK 8303 συνετρίβη με 99 επιβάτες και οκταμελές πλήρωμα.

Ένας επιβάτης επέζησε, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, μετά τη συντριβή αεροσκάφους των Διεθνών Πακιστανικών Αερογραμμών (PIA) σήμερα σε μια κατοικημένη περιοχή του Καράτσι, δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Το αεροσκάφος, ένα A320, είχε αναχωρήσει από την Λαχώρη στο ανατολικό Πακιστάν και είχε προορισμό το Καράτσι στα νότια της χώρας, λίγο αφότου η χώρα επέτρεψε εκ νέου τις πτήσεις εσωτερικού στον απόηχο της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο πιλότος της πτήσης PK 8303 έστειλε σήμα κινδύνου στον πύργο ελέγχου ότι το αεροπλάνο υπέστη απώλεια ισχύος και στους δύο κινητήρες του, κατά τη δεύτερη προσπάθειά του να το προσγειώσει, σύμφωνα με ηχογραφημένη συνομιλία που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα παρακολούθησης πτήσεων liveatc.net.

Ο πιλότος φαίνεται ότι ματαίωσε την πρώτη του προσπάθεια να το προσγειώσει κι έκανε περιστροφή για να επιχειρήσει εκ νέου. Τότε ένας ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας τον ενημέρωσε ότι φαίνεται να κάνει αριστερή στροφή, δηλαδή να βγαίνει εκτός πορείας. Εκείνος απάντησε: «Γυρίζουμε πίσω, κύριε, έχουμε χάσει τους κινητήρες» κι ο ελεγκτής τού έδωσε άδεια να προσγειωθεί σε έναν από τους δύο διαδρόμους προσγείωσης του αεροδρομίου του Καράτσι. Δώδεκα δευτερόλεπτα αργότερα ο πιλότος εξέπεμψε σήμα κινδύνου και του δόθηκε πάλι άδεια από τον Πύργο Ελέγχου να προσγειωθεί. Μετά δεν υπήρξε κάποια επικοινωνία.

Σε ηχητικό ντοκουμέντο που μεταδίδουν πακιστανικά και ινδικά τηλεοπτικά δίκτυα, ακούγεται ο κυβερνήτης της μοιραίας πτήσης να λέει «Χάσαμε και τους δύο κινητήρες», πριν λάβει την άδεια να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση, κάτι που τελικά δεν κατέστη δυνατόν, αφού το αεροσκάφος συνετρίβη κατά την προσέγγισή του στο αεροδρόμιο.

Πηγή: ΑΠΕ, Ant1

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα