Βαλένθια: Βιβλική καταστροφή από τις πλημμύρες – 158 νεκροί, άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων
Νέες ειδοποιήσεις για καταιγίδα - Κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στη χώρα
Οι ισπανικές αρχές εξέδωσαν σήμερα νέα προειδοποίηση για καταιγίδα σε τμήμα της περιφέρειας της Βαλένθια, στην ανατολική Ισπανία.
Εκέι όπου τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν τις έρευνές τους για τον εντοπισμό των αγνοουμένων από τις χειρότερες πλημμύρες που έχει αντιμετωπίσει η χώρα εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια, οι οποίες έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 140 ανθρώπους.
Ψάχνουν για επιζώντες στη Βαλένθια
Σχεδόν χίλιοι στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στο πεδίο, κυρίως στην περιφέρεια της Βαλένθια, στο πλευρό πυροσβεστών, αστυνομικών και διασωστών που ψάχνουν για να εντοπίσουν επιζώντες και αγωνίζονται για να καθαρίσουν τις πληγείσες περιοχές από τα συντρίμμια.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές, οι νεκροί ανέρχονται σε 158, εκ των οποίων οι 155 στην κοινότητα της Βαλένθια, που είναι αυτή που επλήγη χειρότερα από τις ξαφνικές πλημμύρες. Απώλειες ζωών υπήρξαν και στην περιφέρεια της Καστίλλης-Λα Μάντσα, αλλά και στην Ανδαλουσία.
Ο αριθμός αυτός των νεκρών, ο μεγαλύτερος μετά τις πλημμύρες του Οκτωβρίου του 1973 στην Ισπανία που στοίχισαν τη ζωή σε 300 ανθρώπους, «θα αυξηθεί», διότι υπάρχουν ακόμη «πολλοί που αγνοούνται», προειδοποίησε χθες, Τετάρτη, το βράδυ ο υπουργός Εδαφικής Πολιτικής Άνχελ Βίκτορ Τόρες.
📲Desde el inicio del #temporaldeLevante #Dana ayer hasta esta tarde se han recibido medio millar de llamadas al teléfono de emergencias 112.
📹Imágenes de la dimensión del temporal en muchas zonas de la comarca Utiel-Requena, donde la fuerza del agua ha arrastrado a su paso… pic.twitter.com/cN4uBt9egy
— Emergències 112CV (@GVA112) October 29, 2024
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, αναμενόταν να μεταβεί στις 10:30 τοπική ώρα (11:30 ώρα Ελλάδος) στην Βαλένθια, για να επισκεφθεί το Κέντρο Συντονισμού επιχειρήσεων Διάσωσης (Cecopi).
Σε σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες, ο Σάντσεθ βεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει «μόνους» τους πληγέντες, και κάλεσε ταυτοχρόνως τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.
Οι επιχειρήσεις διάσωσης εφεξής «περνούν στο δεύτερο στάδιο», το οποίο συνίσταται στον εντοπισμό των αγνοουμένων, σημείωσε χθες το βράδυ η υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός τους παραμένει «άγνωστος».
View of the catastrophic flooding in Valencia. Just awful 💔pic.twitter.com/X1L2Ecohtq
— Volcaholic 🌋 (@volcaholic1) October 30, 2024
«Πορτοκαλί συναγερμός» για την πόλη της Ταραγόνα
Σήμερα ο καιρός ήταν ήπιος στις χειρότερα πληγείσες περιοχές γύρω από την πόλη Βαλένθια, την τρίτη μεγαλύτερη στην Ισπανία, αλλά η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet εξέδωσε το ύψιστο επίπεδο συναγερμού για την επαρχία της Καστίλλης. Βορειότερα στην Καταλονία, εκδόθηκε «πορτοκαλί συναγερμός» για την πόλη της Ταραγόνα.
«Υπάρχουν ήδη πολύ ισχυρές καταιγίδες στην περιοχή, ιδιαίτερα στη βόρεια Καστίλλη», αναφέρει σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο X η Aemet. «Η κακοκαιρία συνεχίζεται! Προσέχετε!», προσθέτει, καλώντας τον κόσμο να αποφεύγει τις μετακινήσεις στην περιοχή αυτήν.
Οι πλημμύρες στην Βαλένθια προκάλεσαν εξάλλου τεράστιες καταστροφές στις υποδομές της περιφέρειας, παρασύροντας γέφυρες, δρόμους, σιδηροτροχιές και βυθίζοντας κτίρια στο νερό μετά την υπερχείλιση ποταμών.
Σήμερα την αυγή χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούσαν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στην περιφέρεια, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Πολλοί δρόμοι παρέμεναν επίσης αποκλεισμένοι, ενώ αμέτρητα κατεστραμμένα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τα νερά βρίσκονταν σε δρόμους που ήταν γεμάτοι λάσπη και συντρίμμια.
«Δεν πίστευα ποτέ ότι θα ζήσω κάτι τέτοιο», δήλωσε στο AFP ο Ελίου Σάντσεθ, ένας κάτοικος της Σεντάβι, κοινότητας 10.000 κατοίκων που σάρωσαν οι πλημμύρες, περιγράφοντας μια εφιαλτική νύχτα.
«Είδαμε έναν νεαρό άνδρα στη μέση του πουθενά που είχε καταφύγει στην οροφή του αυτοκινήτου του», διηγείται ο 32χρονος ηλεκτρολόγος. «Προσπάθησε να πηδήξει» πάνω σε ένα άλλο αυτοκίνητο, αλλά «τον πήρε» το ρεύμα.
Σύμφωνα με τις αρχές, μια από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές είναι η Παϊπόρτα, στα νότια προάστια της Βαλένθια, όπου γύρω στους σαράντα ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους μια μητέρα και το τριών μηνών μωρό της, έχασαν τη ζωή τους όταν παρασύρθηκαν από το ρεύμα.
Ο επικεφαλής της περιφέρειας της Βαλένθια Κάρλος Μανθόν δήλωσε χθες το βράδυ ότι τα συνεργεία διάσωσης πραγματοποίησαν στη διάρκεια της ημέρας «200 χερσαίες επιχειρήσεις διάσωσης και 70 αεροπορικές» με ελικόπτερα.
Επίσης διευκρίνισε ότι οι υπηρεσίες διάσωσης κατάφεραν να φτάσουν στο σύνολο των περιοχών που επλήγησαν, μολονότι πολλά χωριά παρέμεναν αποκομμένα από την υπόλοιπη χώρα για μεγάλο μέρος της χθεσινής ημέρας.
Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία Aemet, πάνω από 300 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο έπεσαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη σε πολλές πόλεις της περιφέρειας Βαλένθια, με αποκορύφωμα τα 491 λίτρα στο μικρό χωριό Τσίβα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί «σε βροχές ενός χρόνου», διευκρίνισε.
«Οι πλημμύρες του αιώνα»
Ο ισπανικός Τύπος, που χαρακτηρίζει «πλημμύρες του αιώνα» την κακοκαιρία αυτή, άρχισε να αμφισβητεί την αντίδραση των αρχών: το προειδοποιητικό μήνυμα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στους κατοίκους εστάλη την Τρίτη μετά τις 20:00 τοπική ώρα, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet είχε εκδώσει «κόκκινο συναγερμό» ήδη από το πρωί.
Η περιοχή της Βαλένθια και η ισπανική ακτή στη Μεσόγειο υφίστανται εν γένει συχνά το φθινόπωρο το καιρικό φαινόμενο του «γκότα φρία» (ψυχρή σταγόνα), που προκαλεί ξαφνικές και εξαιρετικά σφοδρές βροχές, ορισμένες φορές για αρκετές ημέρες.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τα κύματα καύσωνα και οι καταιγίδες, γίνονται εντονότερα και εμφανίζονται συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής.
«Οι ξαφνικές αυτές πλημμύρες στην Ισπανία είναι μια νέα τρομερή υπενθύμιση της κλιματικής αλλαγής και του χαοτικού χαρακτήρα της», υπογράμμισε ο Τζες Νόιμαν, καθηγητής υδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στη Βρετανία.
Δάκρυα χαράς για μια οικογένεια που ενώθηκε ξανά μετά τις καταστροφικές πλημμύρες
Ο Φρανθίσκο Μπαϊξάουλι χρειάστηκε δύο ημέρες για να διανύσει μία απόσταση 30 χιλιομέτρων από την εργασία του στην πόλη του Αλφαφάρ, περπατώντας μέσα στις λάσπες, μεταξύ συντριμμιών και κατεστραμμένων αυτοκινήτων, που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πλημμύρες στην ανατολική Ισπανία, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 158 ανθρώπους, σύμφωνα με έναν νεότερο απολογισμό.
Η άφιξή του, με ένα σακίδιο στην πλάτη του, προκάλεσε δάκρυα χαράς στη σύζυγο και τον γιο του, οι οποίοι φοβόντουσαν για τη ζωή του, ειδικά τις πρώτες στιγμές της κακοκαιρίας την Τρίτη.
«Φοβόμασταν πάρα πολύ, διότι ο σύζυγός μου δεν ερχόταν σπίτι και δεν γνωρίζαμε πού βρισκόταν, είδαμε το νερό να πλημμυρίζει τα πάντα και τη στάθμη του να αυξάνεται, βλέπαμε ανθρώπους σε απόγνωση, ορισμένους να τρέχουν για να φθάσουν στα σπίτια τους, τα αυτοκίνητα να έχουν παρασυρθεί από τα λασπόνερα στους δρόμους», είπε η σύζυγός του Ανχέλα Μουνιόζ.
«Στη συνέχεια υπήρξε διακοπή στην ηλεκτροδότηση, δεν είχαμε νερό και είχαμε παγιδευτεί εκεί χωρίς να γνωρίζουμε τι θα συνέβαινε».
Η Ισπανία εξέδωσε σήμερα μία ακόμη προειδοποίηση για καταιγίδες, που αφορά τμήματα της ανατολικής περιφέρειας της Βαλένθιας, όπου η βροχή ενός έτους έπεσε σε μέσα οκτώ ώρες την Τρίτη. Οι διασώστες συνεχίζουν τις επιχειρήσεις χτενίζοντας τις πλημμυρισμένες περιοχές και διεξάγοντας έρευνες στα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα αναζητώντας αγνοούμενους, μετά τις φονικότερες πλημμύρες στη σύγχρονη ιστορία της Ισπανίας.
Επιστρέφοντας από το λιμάνι Σαγούντο, ο 53χρονος Μπαϊξάουλι χρειάστηκε να μείνει σε μια συνοικία μόλις 5 χιλιόμετρα από την Αλφαφάρ, «το μοναδικό σημείο στο οποίο μπορούσα να φθάσω».
«Τηλεφώνησα στη σύζυγό μου και τον γιο μου και γνώριζα ότι ήταν καλά στο σπίτι. Δεν μπορούσα να φθάσω εκεί έως σήμερα», συμπλήρωσε.
Έχοντας επανασυνδεθεί και πάλι και με τη συνοδεία του σκύλου τους, η οικογένεια επιθεώρησε τους κοντινούς δρόμους, όπου ορισμένοι από τους γείτονές τους καθάριζαν τα συντρίμμια.
«Δεν είχαμε νερό έως σήμερα και δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, τρώγαμε σάντουιτς για δύο ημέρες… τα τρόφιμα στο ψυγείο έχουν σαπίσει και δεν μπορούμε καν να κάνουμε ένα μπάνιο», περιέγραψε η Μουνιόζ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ