Βοηθά η βιταμίνη D στην καταπολέμηση του COVID-19;
Σημείωση του συντάκτη: Κάθε Τετάρτη, ο James Hamblin παίρνει ερωτήσεις από τους αναγνώστες σχετικά με τις περιέργειες, τις ανησυχίες και τις εμμονές που σχετίζονται με την υγεία. Αγαπητέ Δρ. Hamblin, Έχω διαβάσει ότι ένα υψηλότερο επίπεδο βιταμίνης-D συσχετίζεται με καλύτερα αποτελέσματα για άλλους κοροναϊούς όπως το SARS και το MERS. Θα μπορούσε το χρώμα του […]
Σημείωση του συντάκτη: Κάθε Τετάρτη, ο James Hamblin παίρνει ερωτήσεις από τους αναγνώστες σχετικά με τις περιέργειες, τις ανησυχίες και τις εμμονές που σχετίζονται με την υγεία.
Αγαπητέ Δρ. Hamblin,
Έχω διαβάσει ότι ένα υψηλότερο επίπεδο βιταμίνης-D συσχετίζεται με καλύτερα αποτελέσματα για άλλους κοροναϊούς όπως το SARS και το MERS. Θα μπορούσε το χρώμα του δέρματος να είναι ένας από τους λόγους που οι μαύροι Αμερικανοί και οι Ισπανόφωνοι Αμερικανοί επηρεάζονται δυσανάλογα από το COVID-19; Πρέπει να λαμβάνουμε συμπληρώματα βιταμίνης-D; Αφού συμβουλεύτηκα το γιατρό μου, άρχισα να παίρνω 1.000 IU βιταμίνης D, καθώς φεύγω από το διαμέρισμα μόνο κάθε δύο με τρεις εβδομάδες. Είμαι Κινέζος και έχω βιώσει κάποια επιθετικότητα από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Φοβάμαι περισσότερο μήπως μαχαιρωθώ παρά να αρρωστήσω. Όντας σε εσωτερικούς χώρους όλη την ώρα, μάλλον δεν παίρνω αρκετή βιταμίνη D ούτως ή άλλως. Νομίζω ότι η λήψη αυτής της μικρής δόσης είναι λογική, λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις.
Adora Tsang Brampton, Ontario, Canada
Η απάντηση του Δρ. Hamblin:
Νομίζω ότι η λήψη αυτής της μικρής δόσης είναι λογική, λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις.
Δεν το λέω συχνά. Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο δελεαστικές διαφημίσεις για συμπληρώματα διατροφής που υπονοούν ότι θα μας προστατεύσουν από τον κοροναϊό. Οι influencers ευεξίας πρότειναν το elderberry και οι ηγέτες της QAnon έχουν συμβουλέψει τους οπαδούς να αγοράσουν ένα προϊόν που ονομάζεται Miracle Mineral Solution. Ο Tom Brady ξεκίνησε ένα τονωτικό βιταμινών που, όπως ισχυρίζεται, θα σας προστατεύσει από «ό, τι έρχεται στον δρόμο σας». Ακόμα κι αν ένα προϊόν είναι απίθανο να σας βλάψει άμεσα, οποιαδήποτε ψευδή αίσθηση ασφάλειας μπορεί να απορροφήσει χρήματα και προσοχή που θα μπορούσαν να έχουν καταβάλει προσπάθειες για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να περάσουν από την πανδημία.
Αλλά σε αυτό το ευκαιριακό περιβάλλον, η βιταμίνη D ξεχωρίζει ως συμπλήρωμα διατροφής που έχει αποκτήσει σταθερά πραγματική επιστημονική έλξη. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι απίθανο να βοηθηθούν από αυτό, αλλά πολλοί θα μπορούσαν να είναι.
Η λήψη βιταμίνης D για τον μετριασμό της απειλής του COVID-19 ήταν μια από τις πρώτες προτάσεις που προήλθαν από ερευνητές ιών στην Κίνα. Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2020, ο Lei Zhang και ο Yunhui Liu στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Κίνας έψαχναν επειγόντως για εξωσωματικές προσεγγίσεις για την καταπολέμηση κοροναϊού – οι οποίες, προειδοποίησαν, “ενδέχεται να εξαπλωθούν παγκοσμίως [ως] πανδημία ” Με βάση όσα ήταν γνωστά για άλλους κοροναϊούς, οι Zhang και Liu κατέρριψαν την υπάρχουσα έρευνα για όλα τα είδη θρεπτικών ουσιών και ανόργανων συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου και των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, του ψευδαργύρου και των φλαβονοειδών, για να δουν αν κάτι μπορεί να αξίζει να δοκιμάσετε.
Εντόπισαν μικρά αποδεικτικά στοιχεία που υποδηλώνουν πιθανές οδούς για ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Η βιταμίνη Α, για παράδειγμα, είναι ένα ρετινοειδές – μια κατηγορία ενώσεων που έχει βρεθεί ότι αναστέλλει την αντιγραφή του ιού της ιλαράς. Μπορεί επίσης να ενισχύσει την ανοσοαπόκριση των ανθρώπων, καθιστώντας δυνητικά τα υγιή κύτταρα ελαφρώς πιο ανθεκτικά στην ιική εισβολή. Η βιταμίνη Ε φαίνεται να έχει κάποια στοιχειώδη προστατευτικά αποτελέσματα έναντι παρόμοιων ιών. Τα ποντίκια με ανεπάρκεια βιταμίνης-Ε είναι πιθανότερο να έχουν καρδιακό τραυματισμό ως αποτέλεσμα του ιού coxsackie, ενός ιού RNA όπως ο κοροναϊός.
Ίσως η πιο ελπιδοφόρα πρόταση των ερευνητών ήταν η βιταμίνη D. Το D δεν μοιάζει με άλλες ενώσεις που αναφέρονται ως «βιταμίνες» (μια σύμβαση ονοματολογίας που θα είμαστε καλύτερα χωρίς), επειδή δεν είναι πραγματικά θρεπτική ουσία, αλλά ορμόνη. Δεν συμβαίνει φυσικά στο σύστημα διατροφής μας. Αντ ‘αυτού, τρόφιμα όπως το γάλα και τα δημητριακά «εμπλουτίζονται» με μια συνθετική έκδοση της βιταμίνης D. Και σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη «βιταμίνη», μπορούμε να φτιάξουμε τον εαυτό μας D. Το δέρμα μας κατασκευάζει την ένωση όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου.
Πριν χτίσουμε ουρανοξύστες και ξεκινήσουμε να ξοδεύουμε σχεδόν όλο τον χρόνο μας σε εσωτερικούς χώρους, οι άνθρωποι είχαν λιγότερα προβλήματα να πάρουν αρκετή βιταμίνη D. Τώρα, παρόλο που απαιτείται πολύ λίγο φως του ήλιου για να αποφευχθεί μια ανεπάρκεια, είναι συνηθισμένο στους ανθρώπους που είναι οικιακοί ή σε νοσοκομεία, γηροκομεία ή φυλακές. Στην έρευνά τους, ο Ζανγκ και ο Λιου σημείωσαν ότι ο κοροναϊός επηρέασε κυρίως αυτούς τους ίδιους πληθυσμούς. Έτσι, οι ερευνητές θεώρησαν, «Η βιταμίνη D θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια άλλη θεραπευτική επιλογή για τη θεραπεία αυτού του νέου ιού».
Υπάρχει μια σύγχυση μεταβλητών στο «θα μπορούσε». Οι πολυσύχναστοι εσωτερικοί χώροι είναι τα πιο πιθανά περιβάλλοντα για μετάδοση ιών και τα άτομα σε γηροκομεία είναι μεγαλύτερα και πιθανότερα από τον γενικό πληθυσμό να έχουν χρόνιες παθήσεις (εκτός ή επιπροσθέτως από την ανεπάρκεια βιταμίνης-D) που θα μπορούσαν να τους κάνουν ευάλωτους σε σοβαρές περιπτώσεις του COVID-19. Τα άτομα στις φυλακές έχουν γενικά περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.
Τον Απρίλιο, μια μικρή μελέτη από τις Φιλιππίνες έδειξε συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης-D και καλύτερων αποτελεσμάτων για ασθενείς. Τον Μάιο, μια μελέτη με επικεφαλής τον Vadim Backman, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Northwestern, βρήκε παρόμοια συσχέτιση μεταξύ σοβαρής ανεπάρκειας βιταμίνης-D και ποσοστών θανάτου μεταξύ ατόμων με COVID-19. Η ερευνητική του ομάδα διαπίστωσε ότι, σε γενικές γραμμές, τα άτομα σε χώρες με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας COVID-19 είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σε σύγκριση με ασθενείς σε χώρες που δεν επηρεάστηκαν σοβαρά.
Υπάρχουν επίσης εύλογοι μηχανισμοί που υποδηλώνουν ότι αυτές οι συσχετίσεις ενδέχεται να μην οφείλονται αποκλειστικά στην τύχη. Η βιταμίνη D είναι πιο γνωστή για τον ρόλο της στην υγεία των οστών, αλλά έχει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά στην ωρίμανση ορισμένων λευκών αιμοσφαιρίων. Η ύπαρξη χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D είναι γνωστό από καιρό ότι αφήνει τα άτομα ευπαθή σε διάφορες μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.
Εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερδραστηριότητας. Ο Backman και η ομάδα του ανέφεραν ότι τα άτομα με επαρκή επίπεδα βιταμίνης-D ήταν λιγότερο πιθανό να βιώσουν μια καταιγίδα κυτοκίνης, μια λανθασμένη κατεύθυνση φλεγμονώδη απόκριση που τελικά σκοτώνει πολλούς ανθρώπους με COVID-19. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο βοηθώντας στην κατάλληλη βαθμονόμηση της φλεγμονώδους απόκρισης.
Παρόλο που όλοι αυτοί οι συσχετισμοί και μηχανισμοί δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί σε κλινικές δοκιμές (που βρίσκονται σε εξέλιξη), ορισμένοι ερευνητές λένε ότι στο μεταξύ, η αθέτηση θα έπρεπε να είναι σε όλους να λαμβάνουν μικρές ποσότητες βιταμίνης D. Υπεύθυνοι για την υγεία στο Ηνωμένο Βασίλειο ήδη άρχισε να προτείνει στους ανθρώπους να το κάνουν για το υπόλοιπο της πανδημίας. Η Ρόουζ Κένυ, γεροντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, μου είπε ότι πιστεύει ότι όλοι οι φορείς δημόσιας υγείας πρέπει να προτείνουν το ίδιο. «Αισθάνομαι πολύ παθιασμένα με αυτό», είπε. Δεδομένου του χαμηλού κινδύνου βλάβης, ακόμη και ένα μικρό όφελος θα ήταν χρήσιμο, είπε.
Αυτό ακούγεται λογικό, δεδομένου ότι συνιστάται σε όλους να μείνουν στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο, πράγμα που σημαίνει λιγότερη έκθεση στο ηλιακό φως. Αλλά τέτοιες συμβουλές πρέπει να συνοδεύονται από επιφυλάξεις. Όπως με κάθε προ-ορμόνη που κάποιος καταναλώνει, η λήψη υπερβολικής βιταμίνης D μπορεί να είναι επικίνδυνη . Και οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα δεν θα δουν κανένα όφελος από τη λήψη βιταμίνης D, εκτός εάν είναι ανεπαρκείς στην αρχή. Οποιοδήποτε όφελος πιθανότατα θα ήταν ο μετριασμός της σοβαρότητας της νόσου – όχι η πρόληψή της. Αυτό σημαίνει ότι η λήψη βιταμίνης D δεν αποτελεί δικαιολογία για την ανακούφιση των κοινωνικών αποστάσεων και των μασκών.
Η αναζήτηση ενός συμπληρώματος για την καταπολέμηση του COVID-19 κινδυνεύει επίσης να αποσπάσει την «καρδιά» του προβλήματος. Είναι αλήθεια ότι τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα είναι πιο πιθανό να έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης-D, εν μέρει επειδή η μελανίνη στο δέρμα μετριάζει την απορρόφηση του ηλιακού φωτός που απαιτείται για τη μετατροπή της ορμόνης στην ενεργή μορφή της. Όμως, οι φυλετικές ανισότητες στις μολύνσεις COVID-19 ήταν πολύ πιο δραματικές από ότι αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε ενδεχομένως να εξηγήσει. Οι Μαύροι Αμερικανοί αποτελούν το 13% του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά το 24% των θανάτων (όπου είναι γνωστή η φυλή). Στην Αγγλία, οι μαύροι είναι περισσότερες από τέσσερις φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από COVID-19 από ότι οι λευκοί. Οι διαφορές στην επιβάρυνση των ασθενειών που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο δεν θα εξηγηθούν από καμία ένωση, ούτε θα αντιμετωπιστούν από μία.
Υπάρχουν πιο προφανείς καθοριστικοί παράγοντες για το ποιος πάσχει από σοβαρή ασθένεια. Υπάρχουν φυλετικές ανισότητες στις δοκιμές και την πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, καθώς και συστήματα κατηγορίας που διαιωνίζουν χρόνιες παθήσεις υγείας. Η ανοσοποιητική υγεία είναι συνάρτηση της ηλικίας, της χρόνιας νόσου, της διατροφής, των επιπέδων στρες, του πλούτου και της κατάστασης. Η ακρίβεια του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ένας πληρεξούσιος για όλα αυτά τα πράγματα. Εάν η βιταμίνη D είναι ένας παράγοντας σε αυτό το μείγμα, θα ήταν ένα από τα χίλια pinpricks . Οι μεμονωμένες διατροφικές ενώσεις μπορεί να τροποποιήσουν τον αλγόριθμο του πώς παίζει αυτή η ασθένεια, αλλά ο ίδιος ο αλγόριθμος πρέπει να ξαναγραφεί.
Πηγή: The Atlantic