Βομβαρδίζεται το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Γάζα – Ήχησαν οι σειρήνες στο Τελ Αβίβ

Είκοσι νοσοκομεία βρίσκονται εκτός λειτουργίας - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις.

Parallaxi
βομβαρδίζεται-το-μεγαλύτερο-νοσοκομ-1080019
Parallaxi

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας και άλλο ένα με παιδιά σε μηχανική υποστήριξη βομβαρδίζονται σήμερα, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Είκοσι νοσοκομεία στη Γάζα είναι τώρα εξ ολοκλήρου εκτός λειτουργίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ισχυρισμό του υπουργείου Υγείας της Γάζας ότι το Ισραήλ έπληξε τον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις είπε: “Δεν έχω τις λεπτομέρειες για το αλ Σίφα, αλλά ξέρουμε πως [οι άνθρωποι εκεί] βομβαρδίζονται”.

Είπε πως “σημαντικοί βομβαρδισμοί” σημειώνονται επίσης στο νοσοκομείο Ραντίσι, το μοναδικό νοσοκομείο που παρέχει παιδιατρικές υπηρεσίες στη βόρεια Γάζα.

Κληθείσα να πει περισσότερα, είπε πως υπάρχει “‘έντονη βία” στο Σίφα, επικαλούμενη συναδέλφους επί του πεδίου. Δεν απέδωσε κάπου την ευθύνη.

Η Παλαιστίνια υπουργός Υγείας Μάι Αλκάιλα δήλωσε πως ένας ενήλικας σκοτώθηκε και ένα παιδί τραυματίστηκε στο Σίφα, μία από τις πολλές ιατρικές εγκαταστάσεις που επλήγη.

“Το Ισραήλ… έθεσε στο στόχαστρο την αυγή έναν αριθμό νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας”, ανέφερε στη δήλωσή της.

Οικογένειες έχουν βρει καταφύγιο στο νοσοκομείο, το μεγαλύτερο της περιοχής, που βρίσκεται μέσα στην πόλη τη Γάζας η οποία έχει περικυκλωθεί από ισραηλινά στρατεύματα. Το Ισραήλ λέει πως μαχητές έχουν το αρχηγείο τους στην περιοχή και έχει πει στους κατοίκους να φύγουν και να πάνε προς νότο.

Στο νοσοκομείο Ραντίσι νοσηλεύονται παιδιά με μηχανική υποστήριξη και παιδιά που κάνουν αιμοκάθαρση, πρόσθεσε η Χάρις λέγοντας ότι θα ήταν αδύνατο να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Γενς Λέρκε, δήλωσε πως υπήρξαν κάποια “θέματα” με τη διοχέτευση της βοήθειας μέσα στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο, το οποίο είχε σχεδιαστεί για πεζούς και όχι για φορτηγά.

Μόνο 65 φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα, υγειονομικές προμήθειες και νερό, και επτά ασθενοφόρα διέσχισαν το πέρασμα από την Αίγυπτο προς τη Γάζα προχθές, Τετάρτη, ανέφερε.

Κανένα από αυτά τα φορτία βοήθειας δεν μπορεί να φθάσει στη βόρεια Γάζα, πρόσθεσε.

“Δεν μπορούμε να οδηγήσουμε προς τον βορρά σε αυτό το σημείο, κάτι που είναι βέβαια πολύ απογοητευτικό επειδή ξέρουμε ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που παραμένουν στον βορρά”, είπε ο Λέρκε.

“Αν υπάρχει κόλαση πάνω στη γη σήμερα, το όνομά της είναι βόρεια Γάζα”, είπε. “Είναι μια ζωή φόβου τη μέρα και σκοταδιού τη νύχτα και τι μπορείς να πεις στα παιδιά σου σε μια τέτοια κατάσταση, είναι σχεδόν αδιανόητο — πως η φωτιά που βλέπουν στον ουρανό είναι εκεί για να τα σκοτώσει;” είπε.

Κάλεσε το Ισραήλ να ξανανοίξει το πέρασμα Κέρεμ Σαλόμ ώστε να μπορεί να διοχετευθεί περισσότερη βοήθεια.

Το Ισραήλ ξεκίνησε τετράωρες παύσεις στις μάχες στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ώστε οι Παλαιστίνιοι να μπορέσουν να διαφύγουν το μεγαλύτερο μέρος των ανταποδοτικών επιθέσεών του στον θύλακα έπειτα από την πολυαίμακτη διείσδυση μαχητών της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.

Ωστόσο ο Λέρκε επέκρινε τις παύσεις, λέγοντας ότι δεν συντονίστηκαν με τα Ηνωμένα Έθνη.

“Προφανώς, για να γίνει αυτό με ασφάλεια για ανθρωπιστικούς σκοπούς θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλες τις πλευρές”, είπε.

Εξέφρασε επίσης ανησυχία για τον συνωστισμό στα καταφύγια της Γάζας, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν προς νότο.

“Μπορεί μόνο να κάνει την κατάσταση του συνωστισμού στις εγκαταστάσεις της UNRWA… χειρότερη”, είπε, αναφερόμενος στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες η οποία δημιουργεί καταφύγια για τους εκτοπισμένους κατοίκους της Γάζας.

Η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες βαθιά μέσα στο ισραηλινό έδαφος, ήχησαν οι σειρήνες στο Τελ Αβίβ

Οι σειρήνες ήχησαν σήμερα στο Τελ Αβίβ και στις γύρω περιοχές καθώς η Χαμάς είπε ότι εκτόξευσε ρουκέτες βαθιά μέσα στο έδαφος του Ισραήλ ως απάντηση, όπως είπε η παλαιστινιακή οργάνωση μαχητών, στον αυξανόμενο αριθμό των θανάτων αμάχων στον πόλεμο της Γάζας.

Γιατροί ανέφεραν πως δύο γυναίκες στο Τελ Αβίβ τραυματίστηκαν από θραύσματα. Η επίθεση ακολουθεί μια περίοδο σχετικής ηρεμίας στις πυραυλικές επιθέσεις καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν χερσαία επίθεση στη Γάζα κατά την πέμπτη εβδομάδα του πολέμου.

Ο στρατός ανέφερε ότι κάπου 9.500 πύραυλοι, ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εκτοξεύθηκαν κατά του Ισραήλ από τη Γάζα και άλλα μέτωπα από τις 7 Οκτωβρίου και πως 2.000 από αυτές καταρρίφθηκαν από συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε τα βλήματα να προσγειώνονται χωρίς να προκαλούν ζημιές σε ανοιχτές περιοχές.

Περίπου το 12% των ρουκετών από τη Γάζα, οι περισσότερες από τις οποίες κατασκευάζονται τοπικά, έπεσαν μέσα σε παλαιστινιακό έδαφος, ανέφερε ο στρατός.

“Με την είσοδο των (ισραηλινών) δυνάμεων στο έδαφος, υπήρξε μια σημαντική μείωση στον αριθμό των εκτοξεύσεων [ρουκετών]”, ανέφερε.

Ιταλία: «Μόνη λύση στο Μεσανατολικό είναι εκείνη που προβλέπει δύο λαούς και δύο κράτη», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Ουζμπεκιστάν, αναφέρθηκε στην κρίση στην Μέση Ανατολή και υπογράμμισε ότι «η μόνη λύση που μπορεί να οδηγήσει στην σταθερότητα και στην ειρήνη, είναι εκείνη που προβλέπει δύο λαούς και δύο κράτη».«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα θύματα στον άμαχο πληθυσμό, αλλά δεν μπορούν να συγκριθούν με την εσκεμμένη επιχείρηση της Χαμάς εναντίον αθώων πολιτών», δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Ματαρέλα «τα όσα έπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σφάζοντας παιδιά, βιάζοντας γυναίκες, επιλέγοντας ως ομήρους παιδιά και ηλικιωμένους και βιντεοσκοπώντας σκηνές βίας, αποτελούν ύβρη προς την ανθρωπότητα». «Πρέπει να επαναλάβουμε, προς το συμφέρον των Παλαιστίνιων, ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος, τέλος, στην κατάσταση στην Γάζα, ο Ιταλός πρόεδρος τόνισε ότι «υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση του πληθυσμού, από ανθρωπιστικής απόψεως, αλλά και για την έλλειψη σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ιδίως των δικαιωμάτων των γυναικών».

Συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς – Θα απελευθερωθούν 100 άτομα

Πηγές δήλωσαν στο Al-Arabiya, ένα αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων γυναικών κρατουμένων και παιδιών με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατό απαχθέντων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ θα συνεδριάσει για πρώτη φορά δια ζώσης μετά την έναρξη του πολέμου

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ θα συνεδριάσει την Κυριακή για πρώτη φορά μετά από δύο εβδομάδες, αφού ο γενικός εισαγγελέας Gali Baharav-Miara έκρινε ότι δεν αρκεί να συνεδριάζουν οι υπουργοί της κυβέρνησης μόνο μέσω τηλεφώνου.

Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι μια τέτοια διαδικασία προορίζεται μόνο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και ότι το υπουργικό συμβούλιο έχει υποχρέωση να συνεδριάζει αυτοπροσώπως.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί προς το παρόν για την Κυριακή στις 12:30 μ. μ. στο στρατιωτικό αρχηγείο στο Τελ Αβίβ.

Από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, το υπουργικό συμβούλιο έχει εκδώσει πάνω από 70 αποφάσεις που αποφασίστηκαν με τηλεφωνική ψηφοφορία.

Πηγή: in.gr / ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα