Βόρεια Μακεδονία: Η άνοδος και η επιστροφή εθνικιστικών κομμάτων στην εξουσία
Τι αλλαγές μπορεί να φέρει;
Αντιδράσεις προκάλεσε η ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας και ηγέτιδας του δεξιού, εθνικιστικού κόμματος της χώρας.
Η ίδια αναφέρθηκε στη χώρα της ως «Μακεδονία», παραλείποντας τον όρο «Βόρεια», όπως κανονικά προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η κίνησή της αυτή είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση της Ελληνίδας πρέσβεως στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφίας Φιλιππίδου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Ακολούθησαν δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και ένα αυστηρό μήνυμα της Ε.Ε., με την Φον ντερ Λάιεν να καλεί τη Βόρεια Μακεδονία να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Όπως φαίνεται, το επεισόδιο αυτό είναι το πρώτο, αλλά όχι και το τελευταίο που θα δούμε, μετά την άνοδο του εθνικιστικού κόμματος της Β. Μακεδονίας (VMRO) στην εξουσία.
Μάλιστα, όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Ιωάννης Αρμακόλας, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και επικεφαλής του προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ:
«Το VMRO προεκλογικά ανέβασε πολύ τους τόνους στο θέμα του ονόματος, διαμηνύοντας ότι δεν θα το χρησιμοποιεί, γεγονός που κάνει δύσκολη, πολιτικά, την ευθυγράμμισή του με τις θέσεις της απερχόμενης κυβέρνησης. Το πόσο σύντομα λοιπόν θα μπορέσει να προσαρμοστεί και με τι κόστος για τις διμερείς της σχέσεις με την Ελλάδα παραμένει άγνωστο προς το παρόν και γι’ αυτό, όπως σημείωσε, η Ελλάδα θα πρέπει να σκεφτεί τι θέλει να πετύχει με τις όποιες αντιδράσεις επιλέξει απέναντι στις κινήσεις της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας».
Από την άλλη, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η νέα κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία δεν φαίνεται να έχει σκοπό να δυναμιτίσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών, στο θέμα της χρήσης του νέου της συνταγματικού ονόματος όμως θα χρειαστεί χρόνος προσαρμογής.
Πηγή: ieidiseis.gr