Διεθνή

Βουλγαρία: Η κυβέρνηση επέζησε πρότασης μομφής που κατατέθηκε από την αντιπολίτευση

Στο κοινοβούλιο εν μέσω ενός κύματος διαμαρτυριών κατά της διαφθοράς στη χώρα

Parallaxi
βουλγαρία-η-κυβέρνηση-επέζησε-πρότασ-629598
Parallaxi

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ επέζησε σήμερα πρότασης μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο εν μέσω ενός κύματος διαμαρτυριών κατά της διαφθοράς στη χώρα.

Χιλιάδες Βούλγαροι έχουν κατέβει στους δρόμους κατά τις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες δύο εβδομάδες διαμαρτυρόμενοι ότι οι κρατικοί θεσμοί αποδυναμώνονται προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.

Περίπου 124 βουλευτές στο 240μελές κοινοβούλιο τάχθηκαν κατά της 5ης αυτής πρότασης μομφής που κατατέθηκε εναντίον της κυβέρνησης συνασπισμού από το 2017 που αυτή ανέλαβε καθήκοντα. Υπέρ τάχθηκαν 102, ενώ την πρόταση είχαν καταθέσει οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές.

Ο 61χρονος Μπορίσοφ έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησής του, αλλά έχει αποκλείσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει για να αντιμετωπίσει την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός θα συνεδριάσει τις ερχόμενες μέρες με στόχο να βρει τρόπους να απευθυνθεί στις κινητοποιήσεις που γίνονται στην πιο φτωχή αυτή χώρα μέλος της ΕΕ.

Διαδηλωτές απέκλεισαν τους δρόμους μπροστά από το κοινοβούλιο φωνάζοντας “παραιτηθείτε” και “φυλακή”, ενώ δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις έως ότου ο Μπορίσοφ και ο επικεφαλής της εισαγγελίας της χώρας παραιτηθούν.

“Θέλω να ζήσω σε μια φυσιολογική χώρα, που σέβεται την κυριαρχία του νόμου, όπου οι νόμοι ισχύουν για όλους και όλοι μπορούν να έχουν ίσες ευκαιρίες”, δήλωσε η 28χρονη Βερόνικα Φλόροβα, η οποία κρατούσε τη σημαία της Βουλγαρίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα