Βουλγαρία και Ρουμανία εντάχθηκαν πλήρως στην Σένγκεν – Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Πώς ευνοούνται οι επιχειρήσεις

Parallaxi
βουλγαρία-και-ρουμανία-εντάχθηκαν-πλ-1022553
Parallaxi

Το «πράσινο φως» για πλήρη ένταξη στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν έδωσαν στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ.

Οι υπουργοί αποφάσισαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες (12/12) να άρουν τους χερσαίους συνοριακούς ελέγχους μεταξύ των δύο αυτών ευρωπαϊκών χωρών και των γειτόνων τους στην ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς ελέγχους στα χερσαία σύνορα προς και μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Κόντρα στη «μόδα» του απομονωτισμού

Η απόφαση ελήφθη σε μια δυσχερή περίοδο, καθώς αρκετά μέλη της Ένωσης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, έχουν επανεισαγάγει ελέγχους στα εθνικά τους σύνορα, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και του εγκλήματος.

Η άρση των συνοριακών ελέγχων στα χερσαία σύνορα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας αποτελεί «ιστορική στιγμή», δήλωσε ο Σαντόρ Πίντερ, υπουργός Εσωτερικών της Ουγγαρίας που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για «ιστορική απόφαση» έκαναν λόγο σε κοινή ανακοίνωσή τους το Βουκουρέστι και η Σόφια.

«Πλήρως στη Σένγκεν — εκεί που ανήκετε», έγραψε και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο X, ενώ σε ανακοίνωσή της ανέφερε:

«Σήμερα είναι μια ημέρα χαράς για όλους τους Βούλγαρους, τους Ρουμάνους και ολόκληρη την Ένωσή μας. Και τα δύο κράτη-μέλη θα ενταχθούν πλήρως στη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας στον κόσμο. Αυτό είναι σημαντικό για όλους μας, Ευρωπαίους πολίτες και επιχειρήσεις. Μαζί θα απολαύσουμε τα οφέλη μιας πιο ισχυρής και διασυνδεδεμένης Ένωσης».

«Κλειδί» η αλλαγή στάσης από την Αυστρία

Σημειώνεται ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία εντάχθηκαν στην ΕΕ το 2007, αλλά έγιναν μόνο μερικώς μέλη της Σένγκεν τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους (η μερική τους ένταξη περιοριζόταν στα αεροδρόμια και τα λιμάνια), καθώς χώρες όπως η Αυστρία είχαν ασκήσει βέτο για την ένταξή τους λόγω ανησυχιών για τη διαφθορά και τη μη νόμιμη μετανάστευση.

Εντέλει ήταν η άρση του βέτο από μέρους της Αυστρίας που άνοιξε το δρόμο για την ένταξη των δύο κρατών στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας.

«Τα Πλαίσια Συνεργασίας που εγκαινίασε η Επιτροπή τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία βασίζονται στην επιτυχή εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων για ταχεία διαδικασία ασύλου και επιστροφής. Και οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις κοινές ευρωπαϊκές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να αντιμετωπίζουν προκλήσεις μετανάστευσης» τονίζει σήμερα η Κομισιόν και προσθέτει ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει επίσης να παρέχει οικονομική στήριξη και βοήθεια από τη Frontex στα δύο κράτη-μέλη.

«Την Πέμπτη στο συνοριακό σημείο ελέγχου της Βουλγαρίας στην Κουλάτα με την Ελλάδα, γνωστό για τα τεράστια μποτιλιαρίσματα των φορτηγών και των τουριστών, οι περισσότεροι οδηγοί χαιρέτισαν την απόφαση.

Ο Ναζούμ Κασούμοφ, ένας 61χρονος οδηγός φορτηγού, δήλωσε στο Associated Press ότι η πλήρης ένταξη στη Σένγκεν «θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό. «Συνήθως περιμένουμε στην ουρά εδώ για δύο ημέρες», είπε, προσθέτοντας ότι οι οδηγοί αντιμετωπίζουν παρόμοιες μακροχρόνιες καθυστερήσεις σε άλλα σημεία ελέγχου.

«Αν δεν υπάρχει συνοριακός έλεγχος, αυτό θα γλιτώσει πολλά νεύρα (και) καθυστερήσεις», δήλωσε ο Nikolay Iliev, ένας άλλος οδηγός φορτηγού που περιμένει στην Kulata. «Είμαστε πλήρως αποδεκτοί στη Σένγκεν και αυτό με κάνει πολύ χαρούμενο».

Πηγή: huffingtonpost.gr, associated press

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα