Βρετανή Υπουργός: «Αναγνωρίστε ότι μας ανήκουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα και σας τα δανείζουμε»
«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νόμιμα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας
Η υπουργός Πολιτισμού της Μεγάλης Βρετανίας, Λούσι Φρέιζερ, την Τετάρτη (22/05) δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει πρώτα να «αναγνωρίσει» ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει τα Γλυπτά του Παρθενώνα πριν αυτά δανειστούν στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των Irish News, τμήμα των διαζωμάτων που κοσμούσαν τον – ηλικίας 2.500 ετών – ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη, εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο για περισσότερα από 200 χρόνια μετά την αφαίρεσή τους από τον λόρδο Έλγιν, όταν ήταν Βρετανός πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, στις αρχές του 19ου αιώνα.
Όταν ρωτήθηκε για τη γνώμη της σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα σε συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού, η Λούσι Φρέιζερ απάντησε: «Η άποψή μου είναι ότι υπάρχουν μόνο ορισμένες περιστάσεις στις οποίες μπορείτε να μεταφέρετε αντικείμενα. Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου είναι υπεύθυνοι για τα αντικείμενα, αποκτήθηκαν νόμιμα και δεν έχουμε καμία πρόθεση να αλλάξουμε τον νόμο σε σχέση με αυτά τα ζητήματα».
Εν συνεχεία, όταν η Λούσι Φρέιζερ ρωτήθηκε αν θα υποστήριζε τον δανεισμό των γλυπτών, απάντησε ως εξής: «Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσει η ελληνική κυβέρνηση ότι τα αντικείμενα αυτά μας ανήκουν και έχουν αποκτηθεί νόμιμα. Αντικείμενα δανείζονται κατά καιρούς, αλλά αυτό είναι θεμελιώδες ότι αναγνωρίζεται η ιδιοκτησία μας».
Πάντως, εδώ και δεκαετίες, η Ελλάδα απαιτεί την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, υποστηρίζοντας ότι αποκτήθηκαν παράνομα κατά την περίοδο της ξένης κατοχής – κάτι που η βρετανική κυβέρνηση απορρίπτει. Μάλιστα, ένα ειδικά κατασκευασμένο μουσείο στην Αθήνα, το Μουσείο της Ακρόπολης, στεγάζει τα εναπομείναντα Μάρμαρα.
Ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου, φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις για την επιστροφή των αντικειμένων και έχει δηλώσει προηγουμένως ότι υπάρχει «συμφωνία που πρέπει να γίνει» με την Ελλάδα για να μοιραστούν τα αντικείμενα.