Βρετανία: Ενωτικό μήνυμα με «αλλαγή» και «ανανέωση» στέλνει ο νέος πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ

Οι πρώτες δηλώσεις έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Parallaxi
βρετανία-ενωτικό-μήνυμα-με-αλλαγή-κ-1184705
Parallaxi

Ο Κιρ Στάρμερ, μετά τον ιστορικό θρίαμβο των Εργατικών στις εκλογές, πήρε την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης από τον Βασιλιά. Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας αποθεώθηκε έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ και έκανε τις πρώτες επίσημες δηλώσεις του, υπογραμμίζοντας πως η «αλλαγή», το κεντρικό προεκλογικό του σύνθημα, «δεν είναι μια απλή υπόθεση», ιδιαίτερα σε έναν «ασταθή κόσμο», αλλά «η δουλειά θα ξεκινήσει αμέσως».

Ο Κιρ Στάρμερ, αρχικά, ευχαρίστησε τον Ρίσι Σούνακ, τον απερχόμενο πρωθυπουργό, για όσα προσέφερε στη χώρα, τονίζοντας πως δεν πρέπει «να υποτιμάται από κανέναν» και σημειώνοντας πως ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας με καταγωγή από την Ασία.

«Οι πολίτες ψήφισαν αποφασιστικά για μια αλλαγή, για μια επιστροφή της πολιτικής στην υπηρεσία της κοινωνίας», είπε και πρόσθεσε: «το εκλογικό αποτέλεσμα σηματοδοτεί μια νέα εποχή», καθώς «το χάσμα μεταξύ πολιτών και πολιτικών κούρασε το έθνος».

«Η έλλειψη εμπιστοσύνης μπορεί να θεραπευτεί μόνο με πράξεις, όχι με λόγια», είπε ο Στάρμερ και συμπλήρωσε: Η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίζει τους πάντες με σεβασμό. Η πολιτική μπορεί να είναι μια δύναμη για το καλό και θα το αποδείξουμε. Αλλάξαμε το Εργατικό Κόμμα, το επαναφέραμε στην ηγεσία και τώρα θα κυβερνήσουμε με μια βασική αρχή: Πρώτα η χώρα, μετά το κόμμα».

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε πως ένα από τα δυνατότερα σημεία του έθνους ήταν η ικανότητά του να «πλοηγείτε σε πιο ήρεμα νερά». «Ωστόσο αυτό εξαρτάται από τους πολιτικούς», είπε. Υπογράμμισε δε πως οι ζωές πολλών ανθρώπων αγνοήθηκαν, παρότι «εργάζονται σκληρά και κάνουν το σωστό». «Θέλω να πω ξεκάθαρα σε αυτούς τους ανθρώπους: Αυτό δεν θα συμβεί αυτή τη φορά», τόνισε.

Ο Στάρμερ αναγνώρισε ωστόσο πως η αλλαγή στη χώρα δεν είναι μια απλή υπόθεση. «Δεν πατάς απλά τον διακόπτη», ιδιαίτερα σε έναν «ασταθή κόσμο», είπε. «Θα πάρει λίγο χρόνο, αλλά η δουλειά για αλλαγή θα ξεκινήσει αμέσως», επισήμανε.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας πλούτου, στην αναγέννηση του ΕΣΥ και στη διασφάλιση των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Στάρμερ υποσχέθηκε να οικοδομήσει εκ νέου «τούβλο – τούβλο», όπως είπε, μια χώρα γεμάτη ευκαιρίες. Μίλησε για την ανάγκη καλύτερης εκπαίδευση και για τη μείωση του κόστους στέγασης, ώστε «οι οικογένειες της εργατικής τάξης, όπως η δική μου, να μπορούν να χτίσουν τη ζωή τους».

«Θα αγωνιστούμε μέχρι να πιστέψουν όλοι ξανά» στις δυνατότητες της χώρας, δήλωσε και υπογράμμισε πως δεσμεύεται να πορευτεί «με ηρεμία και υπομονή, με σεβασμό και ταπεινότητα». «Σας προσκαλώ όλους να συμμετάσχετε στο έργο αυτής της κυβέρνησης, το οποίο έχει τη μορφή του κατεπείγοντος και το ξεκινάμε από σήμερα κιόλας», κατέληξε και αποθεώθηκε από τους συγκεντρωμένους.

Ακολούθως φωτογραφήθηκε με τη σύζυγό του μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία, στο νούμερο 10 στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα