Βρετανία: Έπαρση σημαίας του ψευδοκράτους σε δημαρχείο του ΒΑ Λονδίνου

Έντονες αντιδράσεις.

Parallaxi
βρετανία-έπαρση-σημαίας-του-ψευδοκρά-844324
Parallaxi
Στιγμιότυπο Βίντεο

Αντιδράσεις από την οργανωμένη ομογένεια, από Βρετανούς πολιτικούς και από πολίτες έχει προκαλέσει η έπαρση της σημαίας του ψευδοκράτους στον ιστό του δημαρχείου του Waltham Forest στο ΒΑ Λονδίνο το πρωινό της Δευτέρας, με αφορμή την «επέτειο» της παράνομης μονομερούς ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Η ύψωση της σημαίας διοργανώθηκε από Τουρκοκύπριους δημοτικούς συμβούλους και πολίτες, με την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου.

Κατόπιν των αντιδράσεων και της επισήμανσης προς τον δήμο ότι πρόκειται για σημαία ενός παράνομου και μη διεθνώς αναγνωρισμένου καθεστώτος, η ηγέτιδα του δημοτικού συμβουλίου του Waltham Forest Γκρέις Γουίλιαμς απολογήθηκε δημοσίως.

«Το δημοτικό συμβούλιο του Waltham Forest απολογείται για την προσβολή που προκάλεσε η έπαρση της σημαίας της Βόρειας Κύπρου, η οποία έχει πλέον απομακρυνθεί. Αποδεχόμαστε ότι αυτή παραμένει μία διαφιλονικούμενη περιοχή που δεν αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και δε θα την υψώσουμε ξανά στο μέλλον», ανέφερε η δήλωση της συμβούλου Γουίλιαμς.

Πρόσθεσε ότι έπρεπε να ληφθούν πλήρως υπόψη πολιτισμικές και ιστορικές ευαισθησίες.

Το περιστατικό καταδίκασε με δήλωσή της και η βουλευτής βορείου Λονδίνου Τερέζα Βίλιερς. «Ήταν μία ανεύθυνη κίνηση που αγνοεί πολιτισμικές ευαισθησίες. Η αυτοαποκαλούμενη ‘ΤΔΒΚ’ δεν αναγνωρίζεται ως νόμιμη κυβέρνηση από τη διεθνή κοινότητα ή από τα δικαστήρια», τόνισε η Συντηρητική βουλευτής.

Η κα Βίλιερς συμπλήρωσε ότι η έπαρση αυτής της σημαίας σε δημαρχείο του βορείου Λονδίνου θα έχει προκαλέσει «πόνο και αναστάτωση» σε κατοίκους που εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Σημείωσε επίσης ότι το περιστατικό μοιάζει με προσπάθεια εξασφάλισης αναγνώρισης «από την πίσω πόρτα» της παράνομης διοίκησης στο βορρά της Κύπρου και της έκνομης διχοτόμησης της Κύπρου.

Η κα Βίλιερς εξέφρασε επίσης ανακούφιση για τη διόρθωση της κατάστασης, καλώντας το δημοτικό συμβούλιο να μην επαναλάβει το λάθος.

Άμεση ήταν η αντίδραση και της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Πρόεδρος αυτής Χρίστος Καραολής και η Γραμματεία της παροικιακής οργάνωσης δήλωσαν ότι καθώς επισημαίνεται η συμπλήρωση 38 ετών από την παράνομη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η σημαία της αυτοαποκαλούμενης ‘ΤΔΒΚ’ «υψώθηκε κατά τρόπο απαράδεκτο» έξω από το δημαρχείο του Waltham Forest.

«Είναι οικτρό, χωρίς ευαισθησία και βαθιά προκλητικό για τους Κύπριους, καθώς και ασέβεια προς τη μακρόχρονη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για την Κύπρο επί διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις», συνέχισε η δήλωση.

Τονίστηκε μάλιστα ότι το 1983 η βρετανική κυβέρνηση αποδοκίμασε τη μονομερή ανακήρυξη και ως εκ τούτου είναι «αδικαιολόγητη» η έπαρση της συγκεκριμένης σημαίας.

Ο κ. Καραολής και οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδίας παρέπεμψαν και στη βρετανική στήριξη των ψηφισμάτων 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία καταδικάζουν τη μονομερή ανακήρυξη ως «νομικά άκυρη» και ζητούν την ακύρωσή της.

«Η Κύπρος πρέπει να επανενωθεί ως μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Αυτή η έπαρση της σημαίας και κάθε παρόμοια ενέργεια εξυπηρετούν μόνο την υπονόμευση των προοπτικών για επανένωση και ενθαρρύνουν τους οπαδούς της απόσχισης. Ως εκ τούτου, ενώ καλωσορίζουμε την απολογία των ηγετών του δημοτικού συμβουλίου για την προσβολή που προκλήθηκε και τη διαβεβαίωση ότι η σημαία δε θα αρθεί στο μέλλον, δεν είναι αρκετό. Τέτοιες ενέργειες πρέπει να συναντήσουν απερίφραστη αντίθεση και καταδίκη από όλους όσους σέβονται το διεθνές δίκαιο και θέλουν να δουν την Κύπρο επανενωμένη», κατέληξε η δήλωση της Ομοσπονδίας.

Σημειώνεται ότι μετά από την απολογία της ηγέτιδος του δημοτικού συμβουλίου, τουλάχιστον ένας εκ των διοργανωτών της τελετής έπαρσης της σημαίας έχει ζητήσει την παραίτησή της.

Πηγή: skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα