Βρετανία: Κινέζοι χάκερς διαρρέουν προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων ψηφοφόρων
Πρόκληση για τις σχέσεις Λονδίνου-Πεκίνου
Τεταμένες οι διπλωματικές σχέσεις Βρετανίας-Κίνας καθώς η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την επίθεση κινέζων χάκερ στην Εκλογική Επιτροπή. «Αφελείς σε ότι αφορά την Κίνα» και «για πάρα πολύ καιρό», οι πρώτες αντιδράσεις Βρετανών βουλευτών.
Το τελευταίο διάστημα υπάρχει αναβρασμός στην χώρα σε ότι αφορά την Κίνα. Ήταν άλλωστε μόλις τον Σεπτέμβριο του 2023 όταν ένας κοινοβουλευτικός ερευνητής συνελήφθη βάση την νομοθεσίας περί Κρατικών Μυστικών (Official Secrets Act) με την κατηγορία κατασκοπείας υπέρ της Κίνας. Παρόμοιες υποθέσεις γίνονται γνωστές βάζοντας, συχνά πυκνά, τις βρετανοκινεζικές διπλωματικές σχέσεις στο μικροσκόπιο.
Η σημερινή ημέρα φέρνει στο φως κάτι αντίστοιχο. Πρόκειται για μια κυβερνοεπίθεση στους εκλογικούς καταλόγους της Βρετανίας τον Αύγουστο του 2021. Είχε γίνει γνωστό μόλις πέρυσι, όμως τώρα, μια καινούργια πληροφορία, αποδεικνύει ότι εκείνη η επίθεση δεν έπρεπε να αγνοηθεί.
Επικριτικοί οι βουλευτές στη βρετανική στρατηγική έναντι της Κίνας
Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, Όλιβερ Ντόουντεν, αναμένεται σήμερα το απόγευμα να ενημερώσει τη βουλή των Κοινοτήτων (House of Commons) ότι πρόκειται για επίθεση με αφετηρία την Κίνα. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες των βρετανικών μέσων ενημέρωσης, Κινέζοι χάκερς εισέβαλαν στα δεδομένα της εκλογικής επιτροπής (Electoral Commission) κάτι που σημαίνει ότι προσωπικά στοιχεία 40 εκατομμυρίων ψηφοφόρων βρίσκονται στα χέρια άγνωστων ηλεκτρονικών εισβολέων.
Καθώς οι Βρετανοί ψηφοφόροι δεν μπορούν άμεσα να μιλήσουν για την κλοπή των προσωπικών τους στοιχείων, οι αντιδράσεις των Βρετανών βουλευτών έχουν ξεκινήσει και γίνονται ολοένα και εντονότερες όσο περνά η ώρα.
Στις επιθέσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται και τρεις βουλευτές που είναι μάλιστα μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συμμαχίας για την Κίνα (Inter-Parliamentary Alliance on China), η οποία έχει δημιουργηθεί ώστε να ελέγχει και συχνά να επικρίνει τις δραστηριότητες του Πεκίνου.
Ο Συντηρητικός βουλευτής Τιμ Λούτον, θύμα των επιθέσεων, δήλωσε στο BBC ότι «για πάρα πολύ καιρό» η κυβέρνηση δεν έχει λάβει σοβαρά υπόψη τις «στρατηγικές επιθέσεις» από την Κίνα, κατηγορώντας την ευθέως για λανθασμένη διαχείριση της κατάστασης και της σχέσης των δύο χωρών.
Σε αυστηρότερο τόνο, ο βουλευτής Σερ Σίμον Κλαρκ μέσω της πλατφόρμας X δήλωσε ότι, «πρέπει να σταματήσουμε την αφέλειά για την Κίνα» (…) «Επιτίθενται στη δημοκρατία μας. Αν κατηγορούμε τον εαυτό μας ότι δεν είδαμε το αληθινό πρόσωπο του Πούτιν γιατί δεν κάνουμε το ίδιο για τον Σι Τζινπίνγκ;», καταλήγει χαρακτηριστικά.
100 δις η αξία των εμπορικών συναλλαγών
Το πιο πιθανό σενάριο για τώρα μοιάζει να είναι η λήψη πολιτικών και νομικών ενεργειών, όπως οι κυρώσεις προς το Πεκίνο καθώς οι αυτοδιοικητικές και βουλευτικές εκλογές για την Βρετανία βρίσκονται λίγους μόλις μήνες μακριά. Αυτό σημαίνει ότι η διπλωματική ένταση μεταξύ των δυο χωρών θα κλιμακωθεί. Όμως οι δύο χώρες έχουν σύνδεση οικονομική, εμπορική και όχι μόνο. Χαρακτηριστικό ότι το σύνολο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια για το 2023 βάζοντας το Πεκίνο στην πεντάδα των σημαντικότερων εταίρων του Λονδίνου.
Σύμφωνα με τον Ντούνκαν Ρίγκλεϊ όμως, δεν είναι αυτός ο σημαντικότερος κλάδος που θα πρέπει να ανησυχεί την Βρετανία. Όπως δήλωσε σήμερα στο BBC ο οικονομολόγος του Pantheon Macroeconomics, ο κλάδος της εκπαίδευσης είναι αυτός που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν. «150.000 φοιτητές έρχονται κάθε χρόνο για να σπουδάσουν στη Βρετανία, δηλαδή σχεδόν το 27% του συνόλου των ξένων φοιτητών που πληρώνουν τα βρετανικά πανεπιστήμια», τόνισε χαρακτηριστικά.
Να αναφερθεί ότι η κινεζική εταιρεία EVE Energy αναμένεται να επενδύσει σε ένα νέο εργοστάσιο μπαταριών στα West Midlands. Παρόλα αυτά, ο υπουργός ενέργειας Άντριου Μπόουι δήλωσε στο LBC, ότι «δεν θα υπονομεύσουμε με κανέναν τρόπο την ασφάλεια και τις προσωπικές μας ελευθερίες, διασφαλίζοντας σε καθεμιά από αυτές τις επενδύσεις ότι δεν θα τεθούν σε κίνδυνο».
Το Εργατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως υποστηρίζει ότι τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών πρέπει να συνεργάζονται στενότερα υπέρ της ασφάλειας της χώρας. Από τα βρετανικά μέσα τονίζεται πάντως ότι ο νυν υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον όταν ήταν πρωθυπουργός της χώρας ήλπιζε σε μια νέα σχέση με την Κίνα, την οποία και ονόμαζε «Χρυσή Εποχή». Μία δεκαετία αργότερα αυτό δείχνει να έχει αλλάξει με την κυβέρνηση να δείχνει έτοιμη να υπογραμμίσει ότι έχει ήδη απορρίψει αρκετές κινεζικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Πηγή: DW