Διεθνή

Βρετανία: Ο Κιρ Στάρμερ σχηματίζει την κυβέρνηση των Εργατικών – Τα πρώτα ονόματα

Υπουργός Οικονομικών η 45χρονη Ρέιτσελ Ριβς

Parallaxi
βρετανία-ο-κιρ-στάρμερ-σχηματίζει-την-1184761
Parallaxi

Άμεσα έπιασε δουλειά ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, μετά το χρίσμα που έλαβε από τον Βασιλιά Κάρολο και τις δηλώσεις που έκανε έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο 61χρονος, που σάρωσε στις χθεσινές εκλογές, φαίνεται πως έχε καταλήξει στα πρόσωπα που θα συνθέσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο, έχει στείλει μηνύματα στους «εκλεκτούς» και έχουν ήδη ξεκινήσει οι αφίξεις στη Ντάουνινγκ Στριτ, με περισσότερες λεπτομέρειες να αναμένονται αργότερα το απόγευμα.

Στην πρωθυπουργική κατοικία έφτασε η 45χρονη Ρέιτσελ Ριβς, η οποία σύμφωνα με το BBC, αναλαμβάνει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Στη Ντάουνινγκ Στριτ έφτασε και ο Πατ ΜακΦάντεν, ένας από τους πιο πιστούς συνεργάτες του Στάρμερ και βασικός αρχιτέκτονας της εκστρατείας των Εργατικών. Ο ΜακΦάντεν είναι ο δεύτερος ανώτερος πολιτικός των Εργατικών που επισκέπτεται τον νέο πρωθυπουργό, γεγονός που λέει πολλά για τον ρόλο που παίζει, αν και δεν είναι ακόμα σαφές ποιος ρόλος στο υπουργικό συμβούλιο πρόκειται να του ανατεθεί. «Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε», είπε με χαμόγελο, όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Στην πρωθυπουργική κατοικία έχουν φτάσει, ακόμα, ο Ντέιβιντ Λάμι, ο οποίος ήταν σκιώδης υπουργός Εξωτερικών, όταν οι Εργατικοί βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, η Ιβέτ Κούπερ, που φαίνεται ότι θα γίνει η επόμενη υπουργός Εσωτερικών και η Άντζελα Ρέινερ, που θα εκτελεί χρέη αναπληρωτή πρωθυπουργού στην κυβέρνηση Στάρμερ, ενώ θα είναι επίσης υφυπουργός υπεύθυνη για τους τομείς στέγασης και κοινοτήτων.

Τα ονόματα που διαρρέουν

Σύμφωνα με το BBC το οποίο μεταδίδει ζωντανά τις εξελίξεις στη Ντάουνινγκ Στριτ, ήδη τα πρώτα ονόματα έχουν αρχίσει να διαρρέουν με την Ρέιτσελ Ριβς να αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών, ούσα η πρώτη γυναίκα σε αυτό το χαρτοφυλάκιο για πρώτη φορά στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας, όπως αναφέρει το protothema.gr

Αντίστοιχα, υπουργός Εξωτερικών φαίνεται πως αναλαμβάνει ο Ντέιβιντ Λάμι. Επίσης, ο Τζον Χίλι αναλαμβάνει, σύμφωνα με το BΒC, υπουργός Άμυνας, η Ιβέτ Κούπερ φαίνεται ότι γίνεται η επόμενη υπουργός Εσωτερικών και η Άντζελα Ρέινερ είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Επίσης, σύμφωνα με διαρροές από τοπικά μέσα, ο Πατ ΜακΦάντεν, ένας από τους πιο πιστούς συνεργάτες του Στάρμερ, βασικός αρχιτέκτονας της εκστρατείας των Εργατικών και δεύτερος ανώτερος πολιτικός των Εργατικών που επισκέφτηκε τον νέο πρωθυπουργό, γεγονός που λέει πολλά για τον ρόλο που παίζει, ανέλαβε καγκελάριος του Δουκάτου του Λάνκαστερ (σσ. τα καθήκοντά του θυμίζουν αυτά του «υπουργού Επικρατείας» και δεν έχει χαρτοφυλάκιο).

Eπίσης, ανακοινώθηκαν από το BBC οι: Σαμπάνα Μαχμόντ στη θέση της υπουργού Δικαιοσύνης, Ουές Στρίτινγκ στο υπουργείο Υγείας, Μπρίτζετ Φίλιπσον στο υπουργείο Παιδείας, Εντ Μίλιμπαντ στο υπουργείο Ενέργειας.

πηγή protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα