ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ο μόνος λόγος της κατολίσθησης είναι η πλήρης κατάρρευση των Συντηρητικών

Οι εργατικοί ξεκάθαρα δεν ενέπνευσαν πολλούς νέους ψηφοφόρους!

Parallaxi
βρετανια-ο-μόνος-λόγος-της-κατολίσθησ-1186610
Parallaxi

Λέξεις: Αντώνης Γιαννόπουλος

Βλέποντας τους τελικούς αριθμούς μετά τις γενικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2024 είναι σαφές ότι η κατολίσθηση των Εργατικών έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας πυρρείου νίκης. Το 2019, με επικεφαλής τον Jeremy Corbyn, οι Εργατικοί πήραν 10,3 εκατομμύρια ψήφους (32,04% των ψήφων), μια εκλογή που ήταν καταστροφική και η χειρότερη για τους Εργατικούς εδώ και χρόνια.

Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες οι Εργατικοί πήραν μόνο 9,7 εκατομμύρια ψήφους και δημιούργησαν μια «κατολίσθηση» (33,4% των ψήφων).

Δεδομένης της χαμηλότερης προσέλευσης το 2024 (60%) αυτό μπορεί να φαίνεται οριακά καλύτερο από το 2019 με προσέλευση 67%, υποθέτοντας μια ισότιμη πολιτική κατανομή των ανθρώπων που δεν προσήλθαν να ψηφίσουν κάτι που πιθανότατα είναι λάθος να υποθέσουμε καθώς οι Εργατικοί προσπάθησαν να κινητοποιήσουν την ψήφο τους τόσο όσο το δυνατόν. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που ήταν αποσυνδεδεμένοι και έμειναν σπίτι δεν ψήφισαν Εργατικούς.

Εάν κάποιος συγκρίνει τα αποτελέσματα του 2024 με αυτά του 2017, η τρέχουσα ψηφοφορία των Εργατικών είναι πραγματικά χαμηλή. Οι Εργατικοί δεν κέρδισαν ψήφους από την κεντροδεξιά και από κανέναν δυσαρεστημένο και απογοητευμένο Τόρυ. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς τα πήγαν με τους νεότερους ψηφοφόρους αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να μπορώ να δω.

Ο μόνος λόγος της κατολίσθησης είναι η πλήρης κατάρρευση των Συντηρητικών που έφτασε σχεδόν ολοκληρωτικά στον υπερσυντηρητικό, ακροδεξιό, εμετό ενός κόμματος, που είναι η Μεταρρύθμιση.

Στην πραγματικότητα κοιτάζοντας την έμπνευση, ειδικά τους νεότερους ψηφοφόρους, και παίρνοντας ψήφους ο Jeremy Corbyn θα ήταν καλύτερος ηγέτης από τον Keir Starmer.

Οι “αλλαγμένοι” και λογικά “Toriefied” Εργατικοί έπεισαν σχεδόν κανέναν νέο να τους ψηφίσει πάνω από την υπάρχουσα υποστήριξή τους ένα εκπληκτικό επίτευγμα δεδομένης της κατάστασης των κυβερνήσεων των Συντηρητικών τα τελευταία χρόνια. Ξεκάθαρα δεν ενέπνευσαν πολλούς νέους ψηφοφόρους!

Το Εργατικό Κόμμα θα διασκεδάσει διοικώντας για τα επόμενα 5 χρόνια και ο Keir Starmer είναι σοβαρό άτομο και όχι δημαγωγός όπως οι λίγοι προηγούμενοι Πρωθυπουργοί των Τόρι, αλλά καθώς σπάνια ένα κόμμα στην κυβέρνηση βελτιώνεται στις επόμενες εκλογές του 2028 θα είναι ως επί το πλείστον πρόποση.

Το πρόβλημα είναι από ποιους θα γίνουν τοστ! Αυτό που θα ακολουθήσει μπορεί να είναι πολύ άσχημο εάν η Μεταρρύθμιση ή παρόμοιοι φίλοι στο κόμμα των Συντηρητικών αναλάβουν τους Συντηρητικούς πράγμα που σημαίνει ότι σε 5 χρόνια θα έχουμε στην καλύτερη περίπτωση μια υπερσυντηρητική κυβέρνηση και στη χειρότερη το αποτέλεσμα που μόλις αποφεύχθηκε στη Γαλλία.

Η ευφορία μιας νίκης των Εργατικών θα πρέπει να είναι πολύ σύντομη και θα πρέπει να σταματήσουν να ενεργούν σαν Συντηρητικοί και να επιστρέψουν στις πραγματικές τους ρίζες. Αν οι άνθρωποι θέλουν τους Συντηρητικούς ξέρουν ποιον θα ψηφίσουν και οι αριθμοί έχουν δείξει ότι αυτό δεν είναι το “αλλαγμένο” Εργατικό Κόμμα.

Το γράφημα απεικονίζει την οφθαλμαπάτη που δημιουργεί το εκλογικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου όταν τα εκλογικά σας αστέρια ευθυγραμμίζονται.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με λιγότερη συμμετοχή ψήφου από τη Μεταρρύθμιση πήραν ένα τεράστιο ποσοστό εδρών σε σύγκριση με αυτούς και οι Εργατικοί πήραν σχεδόν τα 2/3 των εδρών της βουλής μόνο για το 1/3 των ψήφων που έγιναν στις εκλογές!

Κανένα σωστό δημοκρατικό εκλογικό σύστημα δεν παράγει τέτοια στρεβλωμένα αποτελέσματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρόκειται για μια Πύρρεια Εργατική νίκη καθώς αυτή η κατολίσθηση δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη επειδή οι Συντηρητικοί δεν θα καταρρεύσουν με τον ίδιο τρόπο στις επόμενες εκλογές.

*O Αντώνης Γιαννόπουλος είναι Reader-Director of Discipline for Civil & Environmental Engineering, στο SCHOOL OF ENGINEERING του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και ζει στη Βρετανία τα τελευταία 30 χρόνια 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα