Βρετανία: Πλωτή εξέδρα φιλοξενίας και απέλαση σε παράτυπους μετανάστες
Η πρώτη πλωτή εξέδρα φιλοξενίας με το όνομα BibbyStockholm, ‘έδεσε’ στο λιμάνι του Πόρτλαντ - Τι ακριβώς είναι
Ο «Νόμος για την Παράτυπη Μετανάστευση» (The Illegal Migration Bill) παρουσιάστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 7 Μαρτίου. Παρά τις αποδοκιμασίες από βουλευτές, φιλανθρωπικές οργανώσεις, ακόμα και από την εκκλησία της Αγγλίας για «απάνθρωπες» πρακτικές, έγινε δεκτός από τους βουλευτές και τελικά εγκρίθηκε, όπως προβλέπεται, από τη Βουλή των Λόρδων.
Εκεί παρέμεινε δύο μήνες και τρεις εβδομάδες. Αρκετοί Βρετανοί σχολιαστές θεωρούσαν πιθανό σενάριο ακόμα και να ‘μπλοκαριστεί’ το νομοσχέδιο από τους Λόρδους. Ο λόγος, οι πολλές παρατηρήσεις και αλλαγές που επιζητούσαν, σε μία προσπάθεια να γίνει πιο ‘ελαστικός΄ προς τους πρόσφυγες και μετανάστες.
Τελικά, μετά από μία μακρά διαδικασία ψήφισης που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας και διήρκησε μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης, πήρε το ‘πράσινο’ φως. Αυτό σημαίνει ότι παραμένει μόνο η τυπική έγκριση του Βασιλιά ώστε να γίνει και επίσημα νόμος του βρετανικού κράτους.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τι σημαίνει ο νέος βρετανικός νόμος για τους μετανάστες
Ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Εσωτερικών να απελάσει αυτόματα – χωρίς καμία διαδικασία – όποιον άνθρωπο εισέρχεται παράτυπα στην χώρα. Δηλαδή πλέον δεν θα υφίσταται η έννοια ‘αιτούντες άσυλο’ καθώς κανείς δεν θα μπορεί να κάνει αίτημα ασύλου αν έχει επιλέξει να εισέρθει μέσω παράνομης διαδρομής.
Οι επικριτές του νόμου μεταξύ άλλων, έχουν δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιοι είναι οι νόμιμοι οδοί για τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι μπορεί να έρχονται από μια κοινώς αποδεκτή επικίνδυνη χώρα.
Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη από την κυβέρνηση. Το μόνο που είναι γνωστό είναι πως το αρμόδιο υπουργείο έχει κάνει συμφωνία με την Ρουάντα, η οποία θα λειτουργεί ως μεσάζοντας. Δηλαδή θα υποδέχεται όσους απελαύνονται και θα λειτουργεί ως χώρα αιτήσεων ασύλου. Παράλληλα, η κυβέρνηση ψάχνει για αντίστοιχες συμφωνίες και με άλλες παρόμοιες τρίτες «ασφαλείς» χώρες.
Είναι μια νίκη για τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ ο οποίος επέμενε πως η εφαρμογή του νόμου είναι το βασικό κλειδί ώστε να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές. Σύμφωνα με τον ίδιο και τα μέλη του, θα αποτρέψει τους διακινητές και τους μετανάστες να κάνουν το ταξίδι από το Κανάλι της Μάγχης.
Μέχρι την τελική ψήφιση πάντως, η νύχτα ήταν έντονη στη Βουλή των Λόρδων. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα, τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ένα κοινοβουλευτικό πινγκ-πονγκ μεταξύ αυτών και των Βρετανών βουλευτών.
Αυτό, είχε να κάνει κυρίως με τις αλλαγές που επιζητούσαν οι Λόρδοι, όπως ο μέγιστος χρόνος κράτησης των παιδιών ή η δυνατότητα των μεταναστών να μηνύσουν τους διακινητές στα βρετανικά δικαστήρια. Τα αιτήματα όμως απορρίφθηκαν.
Πλωτή εξέδρα φιλοξενίας στο Πόρτλαντ
Την ίδια ώρα, σήμερα το πρωί, η πρώτη πλωτή εξέδρα φιλοξενίας με το όνομα BibbyStockholm, ‘έδεσε’ στο λιμάνι του Πόρτλαντ. Σε αυτή, προβλέπεται να φιλοξενηθούν 500 μετανάστες, μόνο ενήλικοι άνδρες, οι οποίοι θα μπορούν να παραμείνουν στην εγκατάσταση από τρεις έως έξι μήνες.
Κάτοικοι της περιοχής, πριν καν φτάσει η εξέδρα, είχαν συγκεντρωθεί στην αποβάθρα καθώς αντιτίθενται στην εγκατάσταση. Κάποιοι είτε επειδή δεν θέλουν τους μετανάστες εκεί και άλλοι επειδή θεωρούν «απάνθρωπη» την μεταχείριση.
Όπως και να ‘χει, τον επόμενο μήνα, αναμένεται να εγκατασταθούν οι πρώτοι 50 καθώς οι δομές φιλοξενίας είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το συγκεκριμένο σχέδιο θα μειώσει το κόστος των Βρετανών φορολογούμενων, οι οποίοι δίνουν 6 εκατομμύρια λίρες την ημέρα ώστε να παραμένουν οι αιτούντες άσυλο, κυρίως σε ξενοδοχεία της χώρας.
Πηγη – Deutsche Welle / Ζωή Κατζαγιαννάκη