Βρετανία: Στο στόχαστρο ισλαμιστές και ακροδεξιοί

Επαναπροσδιορισμός του όρου «εξτρεμισμός» μετά τα αυξημένα αντισημιτικά περιστατικά - Αντιδράσεις για πιθανή «στοχοποίηση» μουσουλμανικών κοινοτήτων

Parallaxi
βρετανία-στο-στόχαστρο-ισλαμιστές-κα-517235
Parallaxi

Κόκκινο, μαύρο, λευκό και πράσινο. Τα χρώματα αυτά, τα οποία βρίσκονται στην παλαιστινιακή σημαία, γίνονται ολοένα και πιο εμφανή στις βρετανικές πόλεις. Στο Λονδίνο κάποια παράθυρα σπιτιών καλύπτονται από αυτά, βιτρίνες καταστημάτων έχουν αυτοκόλλητα με το λογότυπο “Free Palestine”, ενώ η πιο εμφανής υποστήριξη γίνεται αντιληπτή μέσω των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων, που λαμβάνουν χώρα κάθε Σάββατο από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα.

Όμως, όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει αναβρασμό στη χώρα αλλά και πιέσεις προς τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, να λάβει δραστικά μέτρα. Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ότι μετά το ξέσπασμα του πολέμου στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, υπήρξε στη χώρα εξαπλάσια αύξηση αντισημιτικών περιστατικών αλλά και τετραπλάσια – αντίστοιχα – αντιμουσουλμανικού μίσους.

Ο πρωθυπουργός είχε δώσει τον τόνο στην αρχή του μήνα. Μπροστά από το πρωθυπουργικό γραφείο της Ντάουνινγκ Στριτ είχε δηλώσει ότι «σε πολλές περιπτώσεις οι δρόμοι μας έχουν καταληφθεί από μικρές ομάδες που είναι εχθρικές προς τις αξίες μας και δεν σέβονται τις δημοκρατικές μας παραδόσεις». Λίγες ημέρες μετά, η κυβέρνηση παίρνει δραστικότερα μέτρα. Επαναπροσδιορίζει και αλλάζει τον ορισμό του εξτρεμισμού στη χώρα.

Ο νέος ορισμός και ποιους θα αφορά

Η αλλαγή τίθεται σε ισχύ από σήμερα. Συγκεκριμένα, ο εξτρεμισμός θα είναι «η προώθηση μίας ιδεολογίας που βασίζεται στη βία, το μίσος και τη μισαλλοδοξία και στοχεύει, πρώτον, στο να καθοδηγήσει ή να καταστρέψει τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των άλλων, ή δεύτερον, στο να υπονομεύσει, ανατρέψει ή αντικαταστήσει το βρετανικό σύστημα φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και δημοκρατικών δικαιωμάτων ή τρίτον, σκόπιμα να δημιουργεί ένα περιβάλλον ώστε κάποιοι να μπορούν να επιτύχουν όλα τα παραπάνω».

Μέχρι πρότινος ο ορισμός του εξτρεμισμού, ο οποίος είχε εισαχθεί το 2011, περιγραφόταν ως «η φωνή ή η ενεργή αντίθεση με τις θεμελιώδεις βρετανικές αξίες, συμπεριλαμβανομένων της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ατομικών ελευθεριών και του αμοιβαίου σεβασμού και ανεκτικότητας στις διαφορετικές θρησκείες και πιστεύω».

Αν και η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί τις ερχόμενες εβδομάδες να δημοσιοποιήσει συγκεκριμένη λίστα, στο στόχαστρο προβλέπεται να μπουν κυρίως ισλαμιστικές και ακροδεξιές οργανώσεις. Το νέο αυτό πλάνο δεν θα τις ποινικοποιεί, αλλά όταν τις εντοπίζει θα πρέπει να διακόψει οποιαδήποτε κρατική επιχορήγηση αλλά και συνδέσεις αυτών με αξιωματούχους από υπηρεσίες υγείας, πανεπιστήμια αλλά και την αστυνομία.

Έντονες αντιδράσεις και κριτική στη βρετανική αλλαγή ρητορικής

Ο ανεξάρτητος ελεγκτής της κυβέρνησης για θέματα τρομοκρατίας, Τζόναθαν Χολ, προειδοποίησε ότι η νέα αυτή πολιτική «μπορεί να υπονομεύσει τη φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς μπορεί να θεωρηθεί μη δημοκρατική». Παράλληλα, η Ζάρα Μοχάμεντ, επικεφαλής του Μουσουλμανικού Συμβουλίου της Βρετανίας (Muslim Council of Britain) δήλωσε στο BBC Newsnight ότι «η αλλαγή του ορισμού μπορεί να οδηγήσει “σε άδικη στοχοποίηση μουσουλμανικών κοινοτήτων”».

Το MCB είναι το μεγαλύτερο στη χώρα, καθώς σε αυτό υπάγονται περισσότερα από 500 τεμένη, μουσουλμανικοί και εκπαιδευτικοί σύλλογοι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ήδη περιορίσει τις επαφές της αλλά και τις όποιες δεσμεύσεις της με την εν λόγω ομάδα, ενώ οι ίδιοι σκέφτονται ήδη το επόμενο νομικό βήμα, εάν κατονομαστούν σε αυτήν τη λίστα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Κοινωνικής Πολιτικής, Μάικλ Γκόουβ, δήλωσε ότι η αύξηση του εξτρεμισμού μετά τον πόλεμο έχει αποδειχθεί “πραγματική πρόκληση” για το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ πρόσθεσε ότι «προκειμένου να προστατεύσουμε τις δημοκρατικές μας αξίες, είναι σημαντικό τόσο να ενισχύσουμε τα κοινά μας στοιχεία όσο και να είμαστε ξεκάθαροι και συγκεκριμένοι στον εντοπισμό των κινδύνων που εγκυμονεί ο εξτρεμισμός».

Οι επικεφαλής της Εκκλησίας πάντως, και συγκεκριμένα οι αρχιεπίσκοποι του Κάντεμπρι και του Γιορκ, χαρακτηρίζουν ως «βαθύτατα ανησυχητικό» τον γενικότερο τόνο της πολιτικής συζήτησης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η σκιώδης υπουργός Ανάπτυξης, Άντζελα Ρέινερ, επικρίνοντας την αλλαγή δήλωσε ότι «ο εξτρεμισμός είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί μία σοβαρή λύση και δεν αρκούν τα μπαλώματα με τον νέο ορισμό». Σε αυτό το κλίμα, τρεις πρώην υπουργοί Εσωτερικών με ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στην Guardian την Κυριακή ζήτησαν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να συνεργαστούν και να μην χρησιμοποιήσουν το ζήτημα για ψηφοθηρικούς λόγους εν όψει εκλογών.

Πηγή: DW / Ζωή Κατζαγιαννάκη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα