Διεθνή

Βρετανία: Τι προκάλεσε καθυστερήσεις και αναστάτωση στα αεροδρόμια της Ευρώπης

Η πιθανότερη εκδοχή που προκάλεσε το... χάος

Parallaxi
βρετανία-τι-προκάλεσε-καθυστερήσεις-328639
Parallaxi

Από λάθος μιας γαλλικής αεροπορικής εταιρείας, πιθανότατα, προκλήθηκε το χάος που επικράτησε τη Δευτέρα σε αεροδρόμια της Βρετανίας κι άλλων χωρών, σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα των αρμόδιων αρχών και εκατοντάδες καταγγελίες επιβατών.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού: «Θα υπάρξει έρευνα από την CAA (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) και μια έκθεση που θα κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση. Νομίζω ότι ο (υπουργός Μεταφορών) Μαρκ Χάρπερ επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί ότι θα την πάρει σε λίγες ημέρες. Δεν πρόκειται να την προκαταβάλω. Έχω δει, προφανώς, διάφορες εικασίες, αλλά δεν πρόκειται να προκαταβάλω τη δουλειά που πρέπει να γίνει».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι ειδικοί που ερευνούν την υπόθεση επιβεβαίωσαν ότι το πρόβλημα ήταν «τεχνικό» και «όχι θέμα κυβερνοασφάλειας».

Ερωτηθείς αν οι Βρετανοί αξιωματούχοι θα μιλήσουν με τους Γάλλους ομολόγους τους στην άλλη πλευρά της Μάγχης, ο εκπρόσωπος είπε ότι «θα περίμενε κανείς ότι μιλούν τακτικά» αλλά «δεν γνωρίζω για συγκεκριμένες συζητήσεις».

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στους Times του Λονδίνου ότι το χάος μπορεί να προκλήθηκε από ένα λανθασμένο σχέδιο από γαλλική αεροπορική εταιρεία.

«Θα χρειαστούν μέρες» για ομαλοποίηση

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι θα χρειαστούν μέρες για να αποκατασταθεί πλήρως η ομαλότητα στο πρόγραμμα των πτήσεων προς και από τα αεροδρόμια της χώρας.

Οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια προειδοποίησαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «σημαντικές καθυστερήσεις», παρά το ότι το πρόβλημα διορθώθηκε μέσα σε λίγες ώρες.

Το Χίθροου ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι τα δρομολόγια παρέμεναν σημαντικά αναστατωμένα, προσθέτοντας ότι όσοι ταξιδεύουν την Τρίτη θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία πριν πάνε στο αεροδρόμιο.

Το αεροδρόμιο Gatwick ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να λειτουργήσει κανονικά την Τρίτη, ωστόσο συμβούλευσε τους επιβάτες να ελέγξουν την κατάσταση της πτήσης τους με την αεροπορική τους εταιρεία πριν μεταβούν στο αεροδρόμιο.

Το αεροδρόμιο Luton του Λονδίνου ανακοίνωσε επίσης το βράδυ της Δευτέρας ότι οι πτήσεις σε όλο τον εναέριο χώρο της Βρετανίας εξακολουθούν να υπόκεινται σε καθυστερήσεις και ακυρώσεις και οι επιβάτες θα πρέπει να ελέγχουν την κατάσταση της πτήσης τους επικοινωνώντας με την αεροπορική τους εταιρεία.

Σχεδόν 300 ακόμη πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα

Η ανάλυση των δεδομένων πτήσεων δείχνει ότι τουλάχιστον 281 πτήσεις -συμπεριλαμβανομένων αναχωρήσεων και αφίξεων- ακυρώθηκαν την Τρίτη, στα έξι πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πιο συγκεκριμένα, 75 αφορούν το αεροδρόμιο του Gatwick, 74 το Χίθροου, 63 το Μάντσεστερ, 28 στο Στάνστεντ, 23 το Λούτον και 18 το Εδιμβούργο.

Πολλές άλλες πτήσεις καθυστέρησαν σημαντικά.

Η εταιρεία αεροπορικών αναλύσεων Cirium δήλωσε ότι 790 αναχωρήσεις και 785 αφίξεις ακυρώθηκαν σε όλα τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου τη Δευτέρα. Αριθμός που ισοδυναμεί περίπου με το 27% των προγραμματισμένων πτήσεων και σημαίνει ότι περίπου 250.000 επιβάτες επηρεάστηκαν.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα