Βρετανία: Xορήγηση πρωτοποριακού εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το εμβόλιο θα μπορούσε να λάβει άδεια χρήσης σε δύο χρόνια.
Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου πρόκειται να λάβουν ασθενείς στη Βρετανία και την Αυστραλία, στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής. Οι 44 ασθενείς που θα συμμετάσχουν στην κλινική δοκιμή θα λάβουν το εμβόλιο πριν υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το εμβόλιο θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί εάν υπάρξει υποτροπή και ο καρκίνος επιστρέψει αργότερα.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος στους άνδρες και ο δεύτερος στις γυναίκες, αντιπροσωπεύοντας το 10% όλων των τύπων κακοηθειών.
Ο Δρ. Τόνι Ντίλον, επικεφαλής ερευνητής της κλινικής δοκιμής και σύμβουλος ογκολόγος στο νοσοκομείο Royal Surrey NHS Foundation Trust στη Βρετανία, συνεργάστηκε με τον καθηγητή Τιμ Πράις από το νοσοκομείο Queen Elizabeth στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, για την ανάπτυξη του εμβολίου.
«Πρόκειται για το πρώτο θεραπευτικό εμβόλιο για οποιονδήποτε γαστρεντερικό καρκίνο και έχουμε μεγάλες ελπίδες ότι θα είναι πολύ επιτυχημένο. Πιστεύουμε ότι για πολλούς ασθενείς, ο καρκίνος θα εξαφανιστεί εντελώς μετά από αυτή τη θεραπεία», δήλωσε ο Ντίλον.
Αρχικά, οι ασθενείς θα υποβληθούν σε ενδοσκόπηση για να διαπιστωθεί εάν είναι επιλέξιμοι για την κλινική δοκιμή. Εάν είναι, θα λάβουν τρεις δόσεις του εμβολίου πριν υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου.
«Είναι πρωτοποριακό. Αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα κάτι πραγματικά μεγάλου εδώ. Το εμβόλιο ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα να κυνηγήσει τον καρκίνο. Θα αλλάξει τη ζωή των ασθενών, διότι σημαίνει ότι ενδεχομένως δεν θα χρειαστεί να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, καθώς θα μπορούν απλώς να κάνουν το εμβόλιο. Η δουλειά που έχουμε κάνει εδώ στο Royal Surrey είναι φανταστική. Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που συμμετείχαμε σε αυτή την παγκόσμια δοκιμή και πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για τη θεραπεία του καρκίνου του εντέρου στο μέλλον», επεσήμανε ο Ντίλον.
Σύμφωνα με τον ερευνητή, το εμβόλιο, το οποίο αναπτύχθηκε από την Imugene Ltd, θα μπορούσε να λάβει άδεια χρήσης σε δύο χρόνια.
ΠΗΓΗ: Independent