Βρέθηκε κλεμμένος πίνακας του Εντγκάρ Ντεγκά στο Παρίσι

Ένας πίνακας του Εντγκάρ Ντεγκά που είχε κλαπεί το 2009.

Parallaxi
βρέθηκε-κλεμμένος-πίνακας-του-εντγκά-292465
Parallaxi

Τα γαλλικά τελωνεία βρήκαν έναν πίνακα του 19ου αιώνα του Εντγκάρ Ντεγκά, με τίτλο “Les Choristes”, που είχε κλαπεί στα τέλη του 2009 στη Μασσαλία, κρυμμένο στον χώρο αποσκευών ενός λεωφορείου στην περιοχή του Παρισιού, ανακοίνωσαν σήμερα τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Ιδιοκτησία του Μουσείου Ορσέ, ο πίνακας –που αποκαλείται επίσης “Les Figurants”– είχε κλαπεί από το Μουσείο Καντινί στη Μασσαλία, στο οποίο το είχε δανείσει για μια έκθεση, χωρίς να διαπιστωθεί ίχνος διάρρηξης.

Ενώ πραγματοποιούσαν έλεγχο σε ένα σταθμευμένο λεωφορείο σε μια περιοχή ανατολικά του Παρισιού, τα τελωνεία ανακάλυψαν στις 16 Φεβρουαρίου μέσα σε μια βαλίτσα «ένα έργο που έφερε την υπογραφή ‘Ντεγκά’, της οποίας κανείς από τους επιβάτες δεν δήλωνε ιδιοκτήτης», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργείων.

Κατέσχεσαν τον πίνακα που φερόταν να αποδίδεται στον Ντεγκά, έναν ιμπρεσιονιστή Γάλλο ζωγράφο, γεννημένο το 1834, που πέθανε το 1917, και ζήτησαν εμπειρογνωμοσύνη από το Μουσείο Ορσέ. «Τα πρώτα στοιχεία της εμπειρογνωμοσύνης επιτρέπουν να πούμε πως πρόκειται πράγματι για το έργο που αναζητούσαμε», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση των δύο υπουργείων.

Η υπουργός Πολιτισμού Φρανσουάζ Νισέν εξέφρασε τη χαρά της για «αυτή την ευτυχή ανακάλυψη ενός πολύτιμου έργου που ανήκει στις εθνικές συλλογές, η εξαφάνιση του οποίου ήταν μια βαριά απώλεια για τη γαλλική ιμπρεσιονιστική κληρονομιά».

Ο ομόλογός της, Ζεράρ, Νταρμανέν, στον οποίο υπάγονται τα τελωνεία, χαιρέτισε την «αδιάκοπη επαγρύπνηση των τελωνείων στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου πολιτιστικών αγαθών και τη δέσμευσή του στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας».

Όταν κλάπηκε, το 2009, η εθνική Ένωση των Μουσείων είχε δηλώσει πως η αξία αυτού του πίνακα παστέλ, διαστάσεων 32 επί 27 εκατ., του 1877, ήταν 800.000 ευρώ. Από την πλευρά του το προσωπικό του μουσείου της Μασσαλίας είχε εκτιμήσει την αξία του στα «30 εκατ. ευρώ», όμως η εισαγγελία είχε κάνει λόγο για «σύγχυση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το Μουσείο Ορσέ εξήγησε την Τρίτη ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει αυτούς τους αριθμούς: «Είναι οι ασφαλιστικές τιμές και δεν είναι ανακοινώσιμες».

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα