Διεθνή

Ξεκίνησε η ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία

Προηγήθηκαν για μέρες χιλιάδες σεισμικές δονήσεις - Δείτε live τη δραστηριότητα του ηφαιστείου - Η έκρηξη πέρσι τον Αύγουστο

Parallaxi
ξεκίνησε-η-ηφαιστειακή-έκρηξη-στην-ισ-1031326
Parallaxi

Χιλιάδες σεισμοί έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Ισλανδία, στην περιοχή κοντά στο Ρέικιαβικ, όπου βρίσκεται το ηφαίστειο Φάγκρανταλσφιάτλ, το οποίο έχει εισέλθει σε φάση έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας. Δείτε  ζωντανά την περιοχή του ηφαιστείου:

Οι αρχές ήδη έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους για τον κίνδυνο κατολισθήσεων και πτώσεων βράχων.

Το ηφαίστειο Φάγκρανταλσφιάτλ βρίσκεται στη σχετικά αραιοκατοικημένη χερσόνησο Ρεϊκιάνες, περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ρέικιαβικ. Ηφαιστειακές εκρήξεις καταγράφονταν επί μήνες το καλοκαίρι του 2022, ενώ η προηγούμενη έκρηξη είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 2021, κατόπιν πολυάριθμων σεισμών.

Η έκρηξη πέρσι τον Αύγουστο

Να θυμίσουμε ότι πέρσι στις 4 Αυγούστου, σημειώθηκε ηφαιστειακή έκρηξη στην κοιλάδα Μερανταλίρ, λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από το σημείο άλλης έκρηξης που σημειώθηκε το 2021.

Μια ηφαιστειακή έκρηξη είχε ξεκινήσει κοντά στο Ρέικιαβικ, την πρωτεύουσα της Ισλανδίας, σε μια ρωγμή από την οποία έβγαινε λάβα κοντά στην τοποθεσία του όρους Φάγκρανταλσφιαλ, όπου ήδη ένα ηφαίστειο είχε εκραγεί το 2021.

Η ρωγμή που βρίσκεται σχεδόν 40 χιλιόμετρα από το Ρέικιαβικ, άφηνε να φανούν πίδακες λάβας και να μετατρέπονται σε βράχο που καπνίζει όταν η ύλη ψύχεται. Το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, που παρακολουθουσε τη σεισμική δραστηριότητα, υπολόγισε το μήκος της ρωγμής στα περίπου 300 μέτρα. Το ινστιτούτο διευκρίνισε ότι η έκρηξη άρχισε στην κοιλάδα Μερανταλίρ, λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από το σημείο της έκρηξης του 2021.

Όταν έκλεισε ο εναέριος χώρος της Ευρώπης 

Ήταν τον Απρίλιο του 2010 που η Ευρώπη είδε τον εναέριο χώρο της να κλείνει λόγω της μεγάλης έκρξηξης του ηφαιστίου και της έκκλησης καπνού.

Σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων μετέτρεψε τη Βόρεια Ευρώπη το νέφος της στάχτης από την έκρηξη του ηφαιστείου που βρίσκεται κάτω από τον παγετώνα Εϊγιαφιαλαγιόκουλ στην Ισλανδία τον Απρίλιο του 2010. Από τη Βρετανία μέχρι τη Ρωσία, εκατοντάδες αεροδρόμια έκλεισαν, αναρίθμητοι επιβάτες καθηλώθηκαν. Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, επισημαίνουν οι ειδικοί, που ένα σύννεφο ηφαιστειακής σκόνης προκαλεί τόσα προβλήματα στους ευρωπαϊκούς αιθέρες – η Βρετανία δεν είχε κλείσει τον εναέριο χώρο της ούτε καν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Και είναι μόνο μία από τις πολλές χώρες που κατέφυγαν, η μία μετά την άλλη, στο ίδιο μέτρο για λόγους ασφάλειας των πτήσεων, καθώς το σύννεφο της στάχτης κινούνταν νοτιοανατολικά. Το σύννεφο είχε φτάσει χθες το απόγευμα μέχρι το Μούρμανσκ της Βορειοδυτικής Ρωσίας και η πτήση που θα μετέφερε εκεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν ματαιώθηκε. Η κατάσταση επηρεάζει στην πραγματικότητα ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς πτήσεις με προορισμό τη Βόρεια Ευρώπη ακυρώνονται από τις ΗΠΑ μέχρι την Ασία.

Το ηφαίστειο στην Ισλανδία ήταν σιωπηλό για 200 χρόνια μέχρι που έγινε η πρώτη του έκρηξη, στις 20 Μαρτίου. Η δεύτερη έκρηξη όμως, την Τετάρτη, ήταν 10 με 20 φορές ισχυρότερη και σύμφωνα με τον Παλ Εϊναρσον, έναν γεωφυσικό από το Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, οι σεισμογράφοι έδειχναν χθες την έντασή της να αυξάνεται αντί να υποχωρεί. Τα προβλήματα όμως που έχουν προκληθεί στην ίδια την Ισλανδία από την έκρηξη και την τήξη τμήματος του παγετώνα ωχριούν μπροστά στα προβλήματα που προκλήθηκαν στις εναέριες μεταφορές- με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ταλαιπωρία, αλλά και οικονομική ζημιά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα