Υεμένη: Οι Χούθι άφησαν ελεύθερους 153 κρατούμενους
«Στην πλειονότητά τους οι κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι για ανθρωπιστικούς λόγους, ειδικά ασθενείς, τραυματίες και ηλικιωμένοι»
Οι υεμενίτες αντάρτες Χούθι άφησαν ελεύθερους χθες Σάββατο 153 ανθρώπους που είχαν θέσει υπό κράτηση στο πλαίσιο του πολέμου που διαρκεί πάνω από μια δεκαετία στη χώρα της αραβικής χερσονήσου, ανακοίνωσε χθες Σάββατο η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ).
Αφέθηκαν ελεύθεροι στη Σανάα, την πρωτεύουσα της Υεμένης, την οποία οι Χούθι -κίνημα υποστηριζόμενο από το Ιράν- ελέγχουν από το 2014, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος.
Η απελευθέρωσή τους προσέφερε «ανακούφιση και χαρά» στις οικογένειές τους, οι οποίες «ανέμεναν με ανυπομονησία την επιστροφή των δικών τους ανθρώπων», δήλωσε η Κριστίν Τσιπολά, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στην Υεμένη.
Ο Αμπντουλκαντέρ αλ Μουρτάντα, επικεφαλής επιτροπής των Χούθι αρμόδιας για τις υποθέσεις των φυλακισμένων, ενημέρωσε από την πλευρά του ότι η πρωτοβουλία αυτή αναλήφθηκε «για ανθρωπιστικούς λόγους» και «μονομερώς».
«Στην πλειονότητά τους οι κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι για ανθρωπιστικούς λόγους, ειδικά ασθενείς, τραυματίες και ηλικιωμένοι», πρόσθεσε.
Η αποφυλάκισή τους έγινε γνωστή την επομένη της ανακοίνωσης του ΟΗΕ πως τέθηκαν υπό κράτηση επτά εργαζόμενοί του από τους Χούθι, που ήδη κρατούσαν δεκάδες υπαλλήλους του οργανισμού και άλλων διεθνών οργανώσεων.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε «σθεναρά» αυτές τις «αυθαίρετες» και «απαράδεκτες» συλλήψεις, απαιτώντας την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση» όλων των μελών του προσωπικού του διεθνούς οργανισμού που τελούν υπό κράτηση στην Υεμένη.
Οι Χούθι λένε ότι οι συλλήψεις τους συνδέονται με δίκτυο «κατασκοπείας» των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Εξάλλου, η απελευθέρωση των υεμενιτών αιχμαλώτων χθες έγινε μερικές ημέρες μετά την υπογραφή από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εκτελεστικού διατάγματος με το οποίο οι Χούθι εγγράφτηκαν εκ νέου στον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων.
Ο πόλεμος στην Υεμένη από το 2014 έχει στοιχίσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές κι έχει προκαλέσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που κλείστηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ τον Απρίλιο του 2022 επέτρεψε να αποκλιμακωθούν οι μάχες, παρότι επισήμως η ισχύς της εξέπνευσε έξι μήνες αργότερα.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις και ο ΟΗΕ έχουν κατηγορήσει όλα τα εμπόλεμα μέρη πως διέπραξαν εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης στο πιο φτωχό κράτος της αραβικής χερσονήσου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ