Ζελένσκι: Απαγορεύει τη λειτουργία ορθόδοξων εκκλησιών που υπάγονται στη Μόσχα
Η αντίδραση της Ρωσίας
Η ουκρανική κυβέρνηση θα συντάξει νόμο για την απαγόρευση των ορθόδοξων εκκλησιών που συνδέονται με τη Ρωσία, σύμφωνα με κινήσεις που χαρακτηρίστηκαν από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως απαραίτητες για να αποτραπεί η δυνατότητα της Μόσχας να «αποδυναμώσει την Ουκρανία εκ των έσω».
Σε μια κίνηση που καταδικάστηκε στη Μόσχα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας ανέθεσε στην κυβέρνηση να συντάξει τον νόμο μετά από μια σειρά επιδρομών σε ενορίες που το Κίεβο λέει ότι μπορεί να λαμβάνουν εντολές από τη Μόσχα, καθώς η Ρωσία διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο συγκεντρώνει κορυφαία στελέχη της ασφάλειας, του στρατού και της πολιτικής, διέταξε επίσης έρευνες για ύποπτες «ανατρεπτικές δραστηριότητες των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών στο θρησκευτικό περιβάλλον της Ουκρανίας» και ζήτησε κυρώσεις κατά απροσδιόριστων προσώπων.
Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν πηγές που ανέφεραν ότι ένας φιλορώσος πρώην νομοθέτης και ένας ανώτερος κληρικός αντιμετώπιζαν ήδη «προσωπικές» κυρώσεις, αλλά οι αναφορές δεν μπορούσαν να επιβεβαιωθούν ανεξάρτητα.
Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) συνέχισε επίσης τις επιδρομές της την Παρασκευή, λέγοντας ότι ερεύνησε τουλάχιστον πέντε ενορίες που ανήκουν σε κλάδο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία μέχρι τον Μάιο ήταν υποταγμένη στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Επίσης, επέδωσε ειδοποίηση υποψίας σε έναν πρώην επικεφαλής επισκοπής επειδή φέρεται να συντόνιζε μια φιλο-ρωσική ενημερωτική εκστρατεία με τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
«Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες όπου κανένας παράγοντας που εξαρτάται από το κράτος-επιτιθέμενο (τη Ρωσία) δεν θα έχει την ευκαιρία να χειραγωγήσει τους Ουκρανούς και να αποδυναμώσει την Ουκρανία εκ των έσω», δήλωσε ο Ζελένσκι στο νυχτερινό του διάγγελμα προς το έθνος την Πέμπτη. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε κανέναν να χτίσει μια αυτοκρατορία στο εσωτερικό της ουκρανικής ψυχής».
Ένας εκπρόσωπος της εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Κλίμεντ, δήλωσε ότι η οργάνωσή του «ενεργούσε πάντα στο πλαίσιο της ουκρανικής νομοθεσίας».
«Ως εκ τούτου, το κράτος της Ουκρανίας δεν έχει καμία νομική βάση για να ασκήσει πίεση ή να καταστείλει τους πιστούς μας», δήλωσε.
Η αντίδραση της Ρωσίας
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαρακτήρισε τις αρχές του Κιέβου «σατανιστές» και «εχθρούς του Χριστού και της ορθόδοξης πίστης».
«Έτσι πρέπει να τους αντιμετωπίζει όλος ο χριστιανικός κόσμος», έγραψε στο Telegram.
πηγή – ΕΘΝΟΣ