Διεθνή

Ζιζέλ Πελικό: Η συγκλονιστική ιστορία της αποτρόπαιας υπόθεσης πολλαπλών βιασμών που ταράζει τη Γαλλία

Στην κοινωνία που το θύμα νιώθει ένοχο μπροστά στους 50 κακοποιητές της, οφείλουμε να είμαστε όλοι οργισμένοι.

Χρυσάνθη Αρχοντίδου
ζιζέλ-πελικό-η-συγκλονιστική-ιστορία-1217121
Χρυσάνθη Αρχοντίδου

Στις 9 Σεπτεμβρίου, η 72χρονη Ζιζέλ Πελικό εμφανίστηκε στο δικαστήριο της Αβινιόν στη Γαλλία και κατέθεσε ενώπιον των περισσότερων από 50 κακοποιητών της και του πρώην συζύγου της, περιγράφοντας τις βαρβαρότητες που έζησε επί δέκα χρόνια. Η υπόθεση της Πελικό έχει συγκλονίσει τον κόσμο και έγινε γνωστή ως «οι βιασμοί της Μαζάν» από το όνομα του μικρού χωριού στο νομό Βωκλύζ της νότιας Γαλλίας.

Η τεράστια δύναμη μίας γυναίκας πήρε μορφή στο πρόσωπο της Ζιζέλ, μίας γιαγιάς με τρία παιδιά και επτά εγγόνια, όταν αποφάσισε να καταθέσει δημόσια τα βασανιστήρια που βίωνε από τον – πλέον – πρώην σύζυγό της, Ντομινίκ Πελικό, ο οποίος για δέκα χρόνια την νάρκωνε κρυφά και στη συνέχεια την παρέδιδε σε, περισσότερους από 83, άνδρες για να χρησιμοποιήσουν το σώμα της σαν μία άψυχη κούκλα, και να την βιάσουν απανωτά, ενώ στη συνέχεια την βίαζε και ο ίδιος.

Μετά από έρευνες των γαλλικών αρχών στις ηλεκτρονικές συσκευές του 71χρονου, αποκαλύφθηκαν τελικά, τα αποτρόπαια εγκλήματα του Πελικό, όταν βρέθηκε υλικό με περισσότερα από 20.000 βίντεο και φωτογραφίες από τη δεκαετή σεξουαλική κακοποίηση της γυναίκας.

Το χρονικό της υπόθεσης

Τα τελευταία χρόνια της ζωής τους ο Πελικό και η – για 50 χρόνια – σύζυγός του, Ζιζέλ, είχαν επιλέξει να ζήσουν σε μία βίλα με πισίνα στο Μαζάν. Εκεί ο 71χρονος έτριβε κρυφά ουσίες, όπως υπνωτικά χάπια και φάρμακα κατά του άγχους, στο φαγητό της γυναίκας του, έτσι ώστε να μην έχει τις αισθήσεις της.

Ο ίδιος είχε ήδη “ψαρέψει” σε διαδικτυακές πλατφόρμες τους πελάτες του, άνδρες ηλικιών από 26 έως 74 ετών, μεταξύ των οποίων οδηγοί φορτηγών, διευθυντές επιχειρήσεων, πυροσβέστες, δημοσιογράφοι, άνεργοι και περιθωριακοί επιβήτορες, διαφόρων προελεύσεων.  Σύμφωνα με τη Le Monde, οι ανακριτές υποστηρίζουν ότι το θύμα βιάστηκε τουλάχιστον 92 φορές ενώ ήταν αναίσθητη, από τουλάχιστον 83 άνδρες.

Οι αρχές έχουν αναγνωρίσει και κατηγορήσει 51 από τους υπόπτους, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης μέχρι και 20 έτη. Κάποιοι κατηγορούνται ότι βίασαν το θύμα μία φορά, ενώ άλλοι μέχρι και έξι φορές.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, ο Ντομινίκ Πελίκο έχει δηλώσει ότι όλοι οι άνδρες γνώριζαν ότι η σύζυγός του ήταν ναρκωμένη και αναίσθητη. Ο ίδιος επέβαλλε αυστηρούς κανόνες πριν το ζευγάρωμα με τη Ζιζέλ. Μερικοί από αυτούς ήταν να μην μυρίζουν έντονο άρωμα ή καπνό, που θα μπορούσε να ξυπνήσει τη γυναίκα, να κόβουν τα νύχια τους, να μην πίνουν και να μην χρησιμοποιούν προφυλακτικά. Δεν τους ζητούσε αμοιβή για την παραχώρηση της σάρκας της προς σεξουαλική εκτόνωση, τους ζητούσε όμως να προσέχουν μην την ξυπνήσουν και, πάνω απ’ όλα, να του επιτρέπουν να βιντεοσκοπεί και να φωτογραφίζει, όπως αυτός προτιμούσε, τις σκηνές της συνουσίας.

Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους ισχυρίστηκαν ότι νόμιζαν πως το ζευγάρι ήταν swingers που ζούσαν μια σεξουαλική φαντασίωση και δεν γνώριζαν ότι το θύμα δεν είχε συναινέσει στους βιασμούς.

Η στιγμή της σύλληψης και της αποκάλυψης

Η νοσηρή υπόθεση ήρθε στο φως τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν ο άνδρας συνελήφθη σε σούπερ μάρκετ, επειδή βιντεοσκοπούσε με το κινητό του, κάτω από φούστες γυναικών, γνωστή πράξη και ως «upskirting» στη γλώσσα του διαδικτύου. Η σύλληψή και ο έλεγχος στο κινητό του, ήταν η αφορμή για να αποκαλυφθεί η αρρωστημένη δράση του, μετά από έρευνα της αστυνομίας στην κατοικία του 70χρονου, όπου βρέθηκε το υλικό με τους βιασμούς της Ζιζέλ. Η αστυνομία βρήκε επίσης φωτογραφίες της κόρης του ζευγαριού που φαίνεται να τραβήχτηκαν χωρίς τη συγκατάθεσή της ενώ ήταν στο μπάνιο ή κοιμόνταν.

Το θύμα αφού ενημερώθηκε από την αστυνομία για τα όσα συνέβησαν εν αγνοία της, εγκατέλειψε τον σύζυγό της και μετακόμισε σε άλλη περιοχή του Παρισιού.

Το 2022 η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας Καρολίν Νταριάν έγραψε το βιβλίο με τίτλο «Et j’ai cessé de t’appeler Papa» (Και σταμάτησα να σε αποκαλώ μπαμπά), στο οποίο αποκαλύπτει πως ένιωσε όταν στις 2 Νοεμβρίου του 2020 όταν έλαβε το τηλεφώνημα από την τοπική αστυνομία και έμαθε τους λόγους που ο πατέρας της τέθηκε υπό κράτηση.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των γεγονότων από τον πρόεδρο του δικαστηρίου, ο Πελικό, κοιτούσε με απλανές βλέμμα, ενώ κάποιες φορές συζητούσε με τη δικηγόρο του, την Μπεατρίς Ζαβαρό, που καθόταν στην απέναντι πλευρά των κατηγορουμένων, ενώ με ένα απλό «ναι» παραδέχτηκε την ενοχή του.

Η δίκη και η ανατριχιαστική κατάθεση της Ζιζέλ – «Με αντιμετώπιζαν σαν μια πάνινη κούκλα, σαν σακούλα σκουπιδιών»

Η δίκη του 71χρονου Πελικό και των 50 συγκατηγορούμενων του ξεκίνησε την Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου και θα έχει διάρκεια τέσσερις μήνες. Ο συνταξιούχος ηλεκτρολόγος θεωρείται ο ιθύνων νους και «ενορχηστρωτής» των πολλαπλών βιασμών της 72χρονης συζύγου του, Ζιζέλ Πελικό από άγνωστους άνδρες επί 10 χρόνια.

Ο δικηγόρος της Ζιζέλ είπε ότι η πελάτισσά του δεν είχε αντιληφθεί ότι είχε επανειλημμένα βιαστεί, αλλά είχε βιώσει ανησυχητικά συμπτώματα, όπως απώλεια μνήμης και τριχόπτωσης, φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας και πόνο στην κοιλιά. Υποψιαζόταν ότι μπορεί να είχε Αλτσχάιμερ ή καρκίνο. Η κακοποίηση άφησε τη γυναίκα με τουλάχιστον τέσσερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και άλλες σωματικές και ψυχολογικές ουλές.

Οπλισμένη με θάρρος και με το κεφάλι ψηλά, μπήκε η 72χρονη στη δικαστική αίθουσα, έτοιμη να αντιμετωπίσει τους κακοποιητές της καθώς από την πρώτη μέρα της δίκης αρνήθηκε την πρόταση των δικηγόρων της να μην καταθέσει δημόσια. Στο πλευρό της είναι τα τρία παιδιά της, η κόρη της και οι δύο γιοι της.

Τα όσα περιέγραψε είναι πρωτόγνωρα και τουλάχιστον ανατριχιαστικά.

Η ίδια είπε ότι μιλάει για «κάθε γυναίκα που έχει ναρκωθεί χωρίς να το γνωρίζει… ώστε καμία γυναίκα να μην υποφέρει». Ξεκίνησε την κατάθεσή της, πηγαίνοντας τον χρόνο πίσω, στον Νοέμβριο του 2020, όταν η αστυνομία της αποκάλυψε ότι ο σύζυγός της συνελήφθη και της ζήτησε να παραστεί σε μία κατάθεση. Η ίδια ομολόγησε ότι νόμιζε πως η συνάντηση με την αστυνομία θα ήταν μία τυπική διαδικασία που σχετίζονταν με το περιστατικό.

«Ο αστυνομικός με ρώτησε για τη σεξουαλική μου ζωή», είπε στη συνέχεια. «Του είπα ότι δεν είχα ποτέ εξασκήσει την ανταλλαγή συντρόφων και ότι ήμουν γυναίκα του ενός ατόμου. Δεν μπορούσα να αντέξω τα χέρια κανενός άνδρα πάνω μου, εκτός από αυτά του συζύγου μου». Τότε, ο αστυνομικός άνοιξε έναν φάκελο και της έδειξε μία φωτογραφία.

Η ίδια ομολόγησε ότι «δεν αναγνώρισε ούτε τον άνδρα ούτε τη γυναίκα που κοιμόταν στο κρεβάτι». Ο αξιωματικός  την ρώτησε: «Κυρία, αυτό είναι το κρεβάτι και το κομοδίνο σας;».

«Ήταν δύσκολο να αναγνωρίσω τον εαυτό μου ντυμένο με έναν άγνωστο τρόπο. Στη συνέχεια μου έδειξε μια δεύτερη φωτογραφία και μια τρίτη. Του ζήτησα να σταματήσει. Ήταν ανυπόφορο. Ήμουν αδρανής, στο κρεβάτι μου και ένας άνδρας με βίαζε. Ο κόσμος μου κατέρρευσε».

Η Ζιζέλ δήλωσε ότι μέχρι τότε ο γάμος τους ήταν γενικά ευτυχισμένος και ότι η ίδια και ο σύζυγός της είχαν ξεπεράσει ορισμένες οικονομικές δυσκολίες και δυσκολίες που σχετίζονταν με την υγεία τους. Είπε ότι είχε συγχωρήσει το περιστατικό με τις φούστες αφού της υποσχέθηκε ότι είχε συμβεί μονάχα μία φορά. «Όλα όσα είχαμε χτίσει μαζί είχαν χαθεί. Τα τρία παιδιά μας, τα επτά εγγόνια μας. Ήμασταν ένα ιδανικό ζευγάρι. Ήθελα απλώς να εξαφανιστώ. Αλλά έπρεπε να πω στα παιδιά μου ότι ο πατέρας τους ήταν υπό κράτηση. Ζήτησα από τον γαμπρό μου να μείνει δίπλα στην κόρη μου, όταν της είπα ότι ο πατέρας της με είχε βιάσει και ότι με είχε αφήσει να βιαστώ από άλλους. Έβγαλε ένα ουρλιαχτό, ο ήχος του οποίου είναι ακόμα χαραγμένος στο μυαλό μου».

«Με αντιμετώπιζαν σαν μια πάνινη κούκλα, σαν κουρέλι, μια σακούλα σκουπιδιών». «Για μένα, όλα καταρρέουν. Πρόκειται για σκηνές βαρβαρότητας, βιασμού. Είναι ανυπόφορο. Έχω τόσο πολλά να πω, που δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω», κατέθεσε η ίδια στο δικαστήριο. 

Ερωτηθείσα από τον δικαστή αν γνώριζε κάποιον από τους κατηγορούμενους, η Ζιζέλ είπε ότι αναγνώρισε μόνο έναν. «Ήταν ο γείτονάς μας. Ήρθε να ελέγξει τα ποδήλατά μας. Τον έβλεπα στο φούρνο. Ήταν πάντα ευγενικός. Δεν είχα ιδέα ότι θα ερχόταν να με βιάσει».

Μετά την αποκάλυψη της αλήθειας, η Ζιζέλ διαπίστωσε ότι ήταν φορέας τεσσάρων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών. «Δεν είχα καμία συμπάθεια από κανέναν από τους κατηγορούμενους. Ένας που ήταν θετικός στον ιό HIV ήρθε έξι φορές. Ούτε μία φορά ο σύζυγός μου δεν εξέφρασε καμία ανησυχία για την υγεία μου», είπε.

Αφού μίλησε για δύο ώρες μπροστά στον Ντομινίκ και τους άλλους κατηγορούμενους, είπε: «Μέσα μου, υπάρχει ένα σκηνικό καταστροφής. Η πρόσοψη μπορεί να φαίνεται σταθερή… αλλά πίσω από αυτήν…».

Η κατάθεση του Πελικό – «Είμαι βιαστής όπως και όλοι οι υπόλοιποι εδώ μέσα»

Ο Ντομινίκ Πελίκο κατηγορείται για συμμετοχή σε δύο παλιές υποθέσεις: έναν βιασμό και φόνο το 1991 και μια απόπειρα βιασμού το 1999. Ο ίδιος έχει αρνηθεί την εμπλοκή του στην υπόθεση του 1991, αλλά παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στην απόπειρα βιασμού μετά από ταυτοποίηση του DNA του, που συλλέχθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας για την κακοποίηση της συζύγου του, με το DNA που βρέθηκε στη σκηνή του άλλου εγκλήματος, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Μετά από μία σειρά αναβολών της κατάθεσής του στο δικαστήριο λόγω προβλημάτων υγείας, ο Πελικό βρέθηκε τελικά στο βήμα, την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου όπου ομολόγησε την ενοχή του. Μετά από απουσία μιας εβδομάδας εισήλθε στην δικαστική αίθουσα στηριζόμενος σε μπαστούνι και κάθισε σε πολυθρόνα για να μπορεί να καταθέσει με άνεση.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται. «Είμαι βιαστής όπως όλοι οι κατηγορούμενοι, δεν μπορούν να πουν το αντίθετο. Η Ζιζέλ δεν το άξιζε αυτό», παραδέχθηκε ο ιθύνων νους των βιασμών της 72χρονης.

Ο Πελικό ανέφερε πως ήταν πολύ ευτυχισμένος στην κοινή τους ζωή με την Ζιζέλ. «Ήμουν πολύ χαρούμενος μαζί της. Ήταν το αντίθετο της μητέρας μου, εντελώς ανυπότακτη. Είχαμε τρία παιδιά, εγγόνια, τα οποία δεν άγγιξα ποτέ», είπε ο κατηγορούμενος. Η Ζιζέλ τον άκουγε με προσοχή, τον κοιτούσε στα μάτια και μετά τις τελευταίες φράσεις του, χαμήλωσε το κεφάλι και φόρεσε τα γυαλιά της.

Ερωτηθείς από το δικαστήριο για τα βίντεο στα οποία ο ίδιος κατέγραφε τους βιασμούς της συζύγου του, παραδέχθηκε πως πρόκειται για «διαστροφή». Ο ίδιος, δήλωσε πως τα βίντεο αποτελούν «ένα μέσο ευχαρίστησης» για εκείνον ενώ παράλληλα, ανέφερε ότι χάρη στην ύπαρξή τους «μπορούμε να δούμε όλους όσους συμμετείχαν στους βιασμούς». Εκείνη την στιγμή οι συγκατηγορούμενοί του αντέδρασαν και υπήρξε αναστάτωση στην δικαστική αίθουσα καθώς αρκετοί από αυτούς έχουν δηλώσει πως «χειραγωγήθηκαν» από τον Πελικό.

Όταν το θύμα νομίζει ότι είναι ο θύτης: «Εγώ είμαι η ένοχη και αυτοί είναι τα θύματα»

Μετά την ομολογία του πρώην συζύγου της, η Ζιζέλ Πελικό και την ακρόαση των κατηγορουμένων, η γυναίκα που ναρκώθηκε και βιάστηκε από περισσότερους από 50 άνδρες, ύψωσε για πρώτη φορά τον τόνο της φωνής της στο δικαστήριο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Le Figaro και συνέχισε με αποφασιστικότητα να καταθέτει ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου της Αβινιόν.

«Ούτε για ένα δευτερόλεπτο δεν έδωσα την συγκατάθεσή μου. Από την ημέρα που βρέθηκα σε αυτή την αίθουσα αισθάνομαι ταπεινωμένη. Λένε ότι ήμουν αλκοολική, ότι έφτανα σε τέτοια κατάσταση μέθης που είμαι συνεργός του κυρίου Πελικό. Στην κατάσταση που βρισκόμουν δεν μπορούσα να απαντήσω σε κανέναν. Ήμουν σε κωματώδη κατάσταση και τα βίντεο που θα προβληθούν θα μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Και οι ειδικοί ήταν σοκαρισμένοι από αυτά τα βίντεο και είναι άνδρες», ανέφερε η 72χρονη και πρόσθεσε πως είναι απόλυτα ταπεινωτικό και εξευτελιστικό να τα ακούει αυτά.

«Ούτε για ένα δευτερόλεπτο δεν έδωσα την συγκατάθεσή μου στον κύριο Πελικό, ούτε σε αυτούς τους άνδρες που βρίσκονται πίσω του. Έχω την εντύπωση πως ο ένοχος είμαι εγώ και πως πίσω μου οι 50 είναι τα θύματα. Και επειδή έκανα γυμνισμό, είμαι επιδειξίας; Εγώ είμαι η ένοχη και αυτοί είναι τα θύματα. Αυτοί θα έπρεπε να κάθονται στη θέση μου», ανέφερε ειρωνικά η 72χρονη.

«Ο βιασμός είναι θέμα χρόνου; Τρία λεπτά, μία ώρα; Είμαι σοκαρισμένη. Αν ήταν η μητέρα τους ή η αδελφή τους εδώ θα είχαν την ίδια υπεράσπιση; Αυτοί ήρθαν να με βιάσουν. Δεν έχει σημασία η διάρκεια. Αυτό είναι ποταπό. Σε ποιο σημείο αποφασίζει ένας άνδρας για την γυναίκα του; Σας υπενθυμίζω πως βρισκόμουν υπό χημική επιρροή. Οι 50 κατηγορούμενοι πίσω δεν έθεσαν στον εαυτό τους την ερώτηση της συναίνεσης. Τι είναι αυτοί οι άνδρες; Είναι έκφυλοι ή τι; Ούτε για ένα λεπτό δεν έθεσαν το ερώτημα! Δεν υπάρχει “βιασμός και (άλλου είδους) βιασμός”. Ο βιασμός είναι βιασμός», είπε με δυνατή φωνή η Ζιζέλ Πελικό.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης υπέβαλαν ερωτήσεις στην Ζιζέλ Πελικό για την προσωπικότητα και τον χειριστικό χαρακτήρα του συζύγου της. «Πιστεύω πως ο κύριος Πελικό μου έδειξε τη μία πλευρά του χαρακτήρα του. Την άλλη πλευρά δεν την γνώριζα. Ήμουν απόλυτα σίγουρη πως ζούσα με έναν εξαιρετικό άνδρα», ανέφερε η Ζιζέλ Πελικό. Ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης την ρώτησε αν θα συγχωρούσε τον δράστη. «Σήμερα δεν υπάρχει πια συγχώρεση», απάντησε η Ζιζέλ Πελικό.

Η δίκη συνεχίζεται και θα συνεχιστεί για τους επόμενους 4 μήνες, με καταθέσεις, μαρτυρίες και την παρουσίαση εφιαλτικών φωτογραφιών και βίντεο, με το πραγματικό θύμα της υπόθεσης, τη Ζιζέλ, να αναβιώνει καθημερινά το τραύμα που δεν γνώριζε ότι είχε. Μέχρι αυτή η γυναίκα – ηρωίδα που με θάρρος ανέβηκε στο βήμα του δικαστηρίου της Αβινιόν, όπου πλέον έχουν ακουστεί τα πιο αποτρόπαια σεξουαλικά εγκλήματα, να βρει τη δικαίωση για την φρικιαστική κακοποίηση που βίωνε εν αγνοία της, πρέπει όλοι μας, άνδρες και γυναίκες ανεξαιρέτως, να συνεχίσουμε να είμαστε οργισμένοι, όχι μόνο για τη Ζιζέλ, αλλά και για κάθε θύμα που νιώθει ένοχο δίπλα στους κακοποιητές του.

Με πληροφορίες από AFP, Guardian, BBC, bfmtv.com, lefigaro.fr, francebleuv.fr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα