Διεθνής Αμνηστία: Κρατάμε τη μνήμη του Ζακ ζωντανή
«Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς βία – για έναν κόσμο ισότητας άνευ όρων»
Κατά τη διάρκεια του 2021/22, καταγράφηκε ως κυρίαρχη τάση η επιχείρηση των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο να καταπνίξουν τις ανεξάρτητες και τις κριτικές φωνές, περιορίζοντας ασφυκτικά την ελευθερία της ειρηνικής διαμαρτυρίας και της έκφρασης. Χαρακτηριστικές αυτού του φαινομένου ήταν οι επιθέσεις σε δημοσιογράφους, υπερασπίστριες και υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και όσων ατόμων υπερασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΙ ατόμων.
Τα ΛΟΑΤΙ άτομα συνέχισαν να αντιμετωπίζουν περιστατικά παρενόχλησης, συλλήψεις και διώξεις για τον πραγματικό ή τον θεωρούμενο σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και την ταυτότητα φύλου τους, ενώ σε περισσότερες από 68 χώρες οι συναινετικές ομόφυλες σχέσεις ακόμη ποινικοποιούνται. Μια σειρά χώρες, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, συζήτησαν ή εφάρμοσαν νομοθεσία που στιγματίζει ή εισάγει διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΙ ατόμων. Στο Ιράν νεαρός άντρας που αυτοπροσδιοριζόταν ως μη δυαδικός γκέι δολοφονήθηκε καθώς η στρατιωτική του ταυτότητα κατέγραψε ότι έχει «διαστροφή». Στη Ναμίμπια, η αστυνομία κατηγόρησε μια τρανς γυναίκα ότι προσποιήθηκε την ταυτότητά της για να αποφύγει τη δίωξη και την υπέβαλε σε τρανσφοβική παρενόχληση υπό κράτηση. Η Εθνική Ένωση Τρανς Ατόμων της Βραζιλίας ανέφερε ότι 80 τρανς άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Βραζιλία το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να σεβαστούν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων.
Ειδικότερα στην Ελλάδα το 2021, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε 36 περιστατικά στοχοποίησης ΛΟΑΤI ατόμων (13 λόγω ταυτότητας φύλου, 15 λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, 5 λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού/ταυτότητας φύλου, 1 λόγω χαρακτηριστικών φύλου/σεξουαλικού προσανατολισμού και 2 κατά φορέα της κοινωνίας των πολιτών που υποστηρίζει την ΛΟΑΤΙ κοινότητα) καθώς και υπερασπιστριών/-ών ανθρώπινων δικαιωμάτων λόγω της σύνδεσής τους με τη ΛΟΑΤΙ κοινότητα, σε 3 από τα οποία στοχοποιήθηκαν πρόσφυγες λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Οι επιθέσεις κατά των ΛΟΑΤΙ ατόμων –λεκτικές, σωματικές, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας– εντάθηκαν εν μέσω πανδημίας, με αντίστοιχη ένταση της ενδοοικογενειακής βίας αλλά και παρενοχλητικών συμπεριφορών κατά τον έλεγχο μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας. Μάλιστα, το Δίκτυο κατέγραψε 4 περιστατικά που έλαβαν χώρα κατά την εξέλιξη του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας 2021, όπου πολίτες επιτέθηκαν λεκτικά και σωματικά κατά συμμετεχόντων στο φεστιβάλ και μέλη της ΛΟΑΤΙ κοινότητας.
Κατά τη διάρκεια του 2021, αναφέρθηκαν επίσης περιπτώσεις αστυνομικής παρενόχλησης, επιθέσεων και συλλήψεων ΛΟΑΤΙ ατόμων σε χώρες όπως η Ναμίμπια, η Τυνησία και το Καμερούν. Επιπλέον, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, οι αρχές απέτυχαν να προστατεύσουν τα ΛΟΑΤΙ άτομα από τη βία μη κρατικών φορέων.
Σε αυτές τις συνθήκες, η αθώωση των αστυνομικών που εμπλέκονταν στον θάνατο του ΛΟΑΤΙ ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, παρά το υλικό που δείχνει την αστυνομία να χρησιμοποιεί άσκοπη βία για να συλλάβει τον Ζακ τη στιγμή που ο ίδιος κείτεται ετοιμοθάνατος στο έδαφος, στέλνει ανατριχιαστικό μήνυμα ατιμωρησίας. Τα περιστατικά παράνομης χρήσης βίας από αξιωματικούς επιβολής του νόμου δεν είναι μεμονωμένα, αλλά συνιστούν φαινόμενο με συστημική φύση.
Στο φετινό Pride αγωνιζόμαστε για να βάλουμε τέλος στην αστυνομική αυθαιρεσία και ατιμωρησία. Βαδίζουμε μαζί και κρατάμε την ορατότητα και τη μνήμη του Ζακ, της Zackie ζωντανή. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας να διαμαρτυρόμαστε και να διεκδικούμε, γιατί μόνο έτσι διασφαλίζουμε το δικαίωμά μας στην ελευθερία της έκφρασης, στην ορατότητα, και την άνευ όρων συμπερίληψη.
Και τον φετινό Μήνα Υπερηφάνειας στηρίζουμε όλες τις ΛΟΑΤΙ εκδηλώσεις πανελλαδικά. Βαδίζουμε με σεβασμό και αλληλεγγύη, και αγωνιζόμαστε για την ισότητα, την αξιοπρέπεια, την ελευθερία, άνευ όρων για όλες, όλα και όλους!
Στην Αθήνα, το Σάββατο 18 Ιουνίου, ως Ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, θα βρισκόμαστε από το πρωί στο Σύνταγμα για να συζητήσουμε για τα δικαιώματά μας και για τις δράσεις υπεράσπισής τους, ενώ θα συμμετέχουμε και στην παρέλαση-πορεία υπερηφάνειας στις 19:00.
Η Διεθνής Αμνηστία σάς καλεί να συμμετέχετε στην εκστρατεία της και να ζητήσετε τον τερματισμό της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας υπογράφοντας εδώ!