Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μία στις δύο σκοτώθηκε από τον σύντροφο της
Στην ΕΕ περίπου 16.7 εκατ. γυναίκες έχουν πέσει θύματα κακοποίησης
Ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου φέρνει ξανά στην επιφάνεια, με τον πιο δραματικό τρόπο, την αμείλικτη πραγματικότητα που βιώνουν γυναίκες σε όλο τον κόσμο και, μάλιστα, κυρίως μέσα στα σπίτια τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία διεθνών οργανισμών, μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, μία στις δύο σκοτώθηκε από τον σύντροφό της ή από μέλος της οικογένειάς της, ενώ μία στις πέντε γυναίκες και κορίτσια έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία από οικείο άτομο τους τελευταίους 12 μήνες.
Παράλληλα, δύο στις τρεις γυναίκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανέφεραν ότι οι ίδιες ή μία γυναίκα που γνωρίζουν βίωσαν κάποια μορφή βίας. Ωστόσο, λιγότερο από το 40% των γυναικών που βιώνουν βία αναζητά βοήθεια κάθε είδους ενώ, όπως αναφέρεται, η σιωπή οδηγεί τις περισσότερες φορές σε μία πλαστή εικόνα μεταξύ των περιστατικών που καταγγέλονται και όσων λαμβάνουν χώρα στην πραγματικότητα.
Η εικόνα στην Ε.Ε.
Σοκ προκαλούν και τα στατιστικά για τη βία κατά γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου περίπου 16.7 εκατ. γυναίκες έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας ή έχουν υποστεί σεξουαλική βία.
Όπως προκύπτει, το 5% έχει πέσει θύμα βιασμού από την ηλικία των 15 ετών και άνω, 18% έχει πέσει θύμα εξακολουθητικής παρενόχλησης από την ηλικία των 15 ετών και άνω, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 12% που έχει βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης ή κάποιο συναφές περιστατικό από κάποιον ενήλικα πριν από την ηλικία των 15 ετών.
Είναι χαρακτηριστικό επίσης πως το 53% αυτοπεριορίζει τις μετακινήσεις του στο δημόσιο χώρο από φόβο μήπως υποστεί σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση.
Παγκοσμίως, 137 γυναίκες σκοτώνονται από ένα μέλος της οικογένειάς τους κάθε μέρα, με τη μάστιγα των γυναικοκτονιών να έχει χτυπήσει και την πόρτα της Ελλάδας, όπου από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί 13 γυναικοκτονίες.
Η αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφεται και στη δεύτερη ετήσια έκθεση για τη βία κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 2020, 4.264 γυναίκες κατήγγειλαν ενδοοικογενειακή βία. Το 64,1% των θυμάτων ήταν γυναίκες (3.046 γυναίκες) που βρίσκονταν σε συντροφική σχέση με τους δράστες, είτε κατά τη διάρκεια τέλεσης του αδικήματος, είτε κατά το παρελθόν.
Ειδικότερα, 1.859 θύματα ήταν γυναίκες σύζυγοι των δραστών, 481 γυναίκες τέως σύζυγοι, 459 γυναίκες μόνιμοι σύντροφοι, 238 γυναίκες τέως σύντροφοι και 9 γυναίκες είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον δράστη.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το 2020 καταγράφηκαν 2.350 περιστατικά γυναικών θυμάτων σωματικής ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και 2.494 περιστατικά γυναικών θυμάτων ψυχολογικής ενδοοικογενειακής βίας.
Επίσης, την ίδια χρονιά, 1.638 γυναίκες άνω των 18 ετών κατήγγειλαν την άσκηση σε βάρος τους οικονομικής βίας από κάποιον άνδρα στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Συγκεκριμένα, το 69% των ανδρών που καταγγέλθηκαν για οικονομική βία αποτέλεσαν οι τέως σύζυγοι (1.131) και το 22,7% οι σύζυγοι των γυναικών θυμάτων (372). Τέλος, το 2020, ο αριθμός των γυναικών που κατήγγειλαν βιασμό ανήλθε σε 202.
Γραμμή SOS
Ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία της Γραμμής SOS 15900. Το πρώτο δεκάμηνο του 2021, η γραμμή δέχθηκε πάνω από 7.809 κλήσεις (τη στιγμή που όλο το 2019 οι κλήσεις δεν ξεπερνούσαν τις 6.000), εκ των οποίων οι 5.405 κλήσεις αφορούσαν σε περιστατικά βίας, με τις 3.182 κλήσεις να αφορούν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Στη συντριπτική του πλειονότητα, οι γυναίκες ανέφεραν ως δράστη τον νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο.
Στις περιπτώσεις που οι γυναίκες καλούν στη γραμμή για ενημέρωση, αυτή αφορά κυρίως στην ψυχολογική στήριξη που χρειάζονται, αλλά και σε νομικές συμβουλές. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις γυναικών που αναζητούν φιλοξενία, ώστε να ξεφύγουν από το περιβάλλον όπου βρίσκονται.
Δείτε επίσης: