Δίκη Χρυσής Αυγής: Η Εισαγγελέας ζήτησε απόρριψη της αίτησης Λαγού – Σε λίγο η απόφαση
Από ώρα σε ώρα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου για την αίτηση εξαίρεσης των μελών του δικαστηρίου της Χρυσής Αυγής που υπέβαλε νωρίτερα ο Γιάννης Λαγός.
Από ώρα σε ώρα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου για την αίτηση εξαίρεσης των μελών του δικαστηρίου της Χρυσής Αυγής που υπέβαλε νωρίτερα ο Γιάννης Λαγός.
Ο Λαγός κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου για το οποίο ορίστηκε νέα σύνθεση στην έδρα, όμως προέκυψε εμπλοκή στη συζήτηση, καθώς η πρόεδρος της νέας σύνθεσης Μαρία Βετούλα- Σιμιτζή, δήλωσε κώλυμα, επειδή ήταν δεύτερη επίκουρη ειδική ανακρίτρια στην κύρια ανάκριση που διενεργήθηκε στο Εφετείο για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Η αίτηση της κ. Σημιτζή έγινε αποδεκτή και έτσι ανέβηκε νέα σύνθεση στην έδρα από την οποία η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα του Γ. Λαγού. «Η αίτηση εξαίρεσης πρέπει να περιέχει με σαφήνεια τους όρους της εξαίρεσης και τα μέσα απόδειξης αυτής. Κατά την ανάπτυξη του αιτήματος δεν αναπτύχθηκαν πραγματικά περιστατικά ως προς αυτό. Η αίτηση είναι αόριστη, ασκήθηκε καταχρηστικά και πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη» είπε. Εφόσον η εισήγησή της γίνει δεκτή επιστρέφει στην έδρα η αρχική σύνθεση και προχωρά η διαδικασία για την επιμέτρηση των ποινών.
Άλλη μια καθοριστική σελίδα στην πλέον ιστορική δίκη του 20ου αι., μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης, και στο σκοτεινό κεφάλαιο “Χρυσή Αυγή” γράφεται σήμερα από την έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η έδρα ανακοίνωσε καταδίκη χωρίς ελαφρυντικά και για τους 7 καταδικασθέντες πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης μεταξύ αυτών και ο Ν. Μιχαλολιάκος. Οι αποφάσεις κρίνουν την επόμενη φάση της διαδικασίας, καθώς από αυτές εξαρτώνται οι τελικές ποινές που θα επιβληθούν σε βάρος τους.
Αμετανόητος Λαγός
Ενώ είχε αποχωρήσει η νέα σύνθεση, ο Γιάννης Λαγός ακούστηκε να λέει: «Έτσι μπράβο, έναν τους στέλνουμε στο σπίτια τους». Νωρίτερα είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι είναι η τρίτη σύνθεση που αλλάζει και πως τους «είχε υποσχεθεί πως έρθει από τις Βρυξέλλες και θα τους κάνει να κρύβονται», κάνοντας λόγο για παρατυπίες και πως ζητούν «να χυθεί το αίμα 67 αθώων».
Η ανακοίνωση της απόφαση επί των ελαφρυντικών έγινε νωρίτερα από την πρόεδρο κ. Λεπενιώτη η οποία ανέγνωσε τις κρίσεις για τους 57, ανακοινώνοντας ότι δεν αναγνωρίζεται κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα και πως πρέπει να καταδικασθούν.
Δεν αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό στους βασικούς 7: Μιχαλολιάκο, Λαγό, Κασιδιάρη, Γερμενή, Ματθαιόπουλο, Παναγιώταρο, Παππά, αλλά και στους Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Αντώνη Γρέγο, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Νίκο Κούζηλο και Δημήτρη Κουκούτση.
Αναγνωρίσθηκε στον Σ. Μπουκουρα, το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, στον Ν. Μίχο, η ειλικρινής μεταμέλεια και στον Μ. Αρβανίτη, ο σύνομος βίο.
Ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν στα μέλη σε νεαρή ηλικία και συγκεκριμένα στους Αναδιώτη, Τσακανίκα, Χρυσαφίτη, Αγριογιάννης, Ευγενικό, Μαρία, Παπαδόπουλο, Χατζηδάκη.
Υπενθυμίζεται ότι καταδικασθέντες είναι 57, και συγκεκριμένα οι 7 για διεύθυνση, οι 43 για ένταξη, και 7 που κρίθηκαν ένοχοι για πλημμέλημα.
Αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου από τον Γ. Λαγό
Ο Λαγός, ζήτησε και πήρε το λόγο αν και αυτό δεν προβλέπεται από τη διαδικασία και κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου με το αιτιολογικό ότι καταπατήθηκε το τεκμήριο της αθωότητάς του και πως υπάρχει προκατάληψη απέναντι στο πρόσωπό του, υποστηρίζοντας ότι το δικαστήριο δέχθηκε πιέσεις.
Το αίτημα του Γιάννη Λαγού ανέπτυξε ο συνήγορός του, Κωνσταντίνος Πλεύρης, ο οποίος διευκρίνισε ότι ζητά την εξαίρεση τακτικών και αναπληρωματικών μελών, αλλά όχι της εισαγγελέως και του αναπληρωτή εισαγγελέα.
Ο συνήγορος, ο οποίος διορίστηκε σήμερα στο δικαστήριο, υποστήριξε ότι το αίτημά του αφορά υπόνοιες αμεροληψίας του δικαστηρίου λόγω επηρεασμού από την έκδοση της απόφασης ενοχής και μετά, καθώς και για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας.
Με την έναρξη της τοποθέτησής του, ο κ. Πλεύρης ανέφερε: «Νόμιζα ότι έρχομαι σε δικαστήριο της Γαλλικής Επανάστασης, όπου υπήρχαν πλήθη απ’ έξω που αποδοκίμαζαν τους συνηγόρους των κατηγορουμένων και δεν ξέρω αν θα φύγω υγιής από αυτήν την αίθουσα. Ελπίζω να εγγυάται το δικαστήριό σας τη σωματική μου ακεραιότητα».
Ο κ. Πλεύρης, επικαλούμενος τη συνθήκη για τα δικαιώματα του ανθρώπου, υποστήριξε ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα του κατηγορουμένου να τεκμαίρεται αθώος μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης. Και συνέχισε λέγοντας ότι υπό την ανοχή του δικαστηρίου υπήρξε καταιγισμός δηλώσεων μετά την έκδοση για τις ενοχές, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα πολιτικά κόμματα, τα ΜΜΕ και τους διαδηλωτές στον δρόμο.
«Ελπίζω πως δεν έχετε επηρεαστεί, όμως για την υποβολή της αίτησης εξαίρεσης απαιτείται όχι βεβαιότητα, αλλά απλή υπόνοια. Εδώ είχαμε μια σειρά παραβιάσεων της Αρχής των εξουσιών», σημείωσε.
Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε «σε πινακίδες «Δεν είναι αθώοι» που αναρτήθησαν στη Βουλή, στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που εκφράζει ικανοποίηση, στην ανακοίνωση της ΠτΔ περί του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά και σε ΜΜΕ», τονίζοντας ότι όλα αυτά «συνιστούν ευθεία και βάναυσο παράβαση του τεκμηρίου αθωότητας».
Υποστήριξε, επίσης, ότι υπό την ανοχή του δικαστηρίου μετατράπηκε μία ποινική σε πολιτική δίκη. «Το δικαστήριό σας δεν δικάζει ούτε τον φασισμό ούτε τη δημοκρατία. Δικάζει πράξεις. Ο φασισμός και ο ναζισμός άλλωστε είναι ιδεολογίες. Δεν δικάζονται οι ιδεολογίες. Δεν νικάται ο φασισμός εδώ, ούτε με δικαστικές αποφάσεις. Και σας το λέω εγώ που δεν ανήκω στη Χρυσή Αυγή», είπε.
Μικροένταση
Υπάρχουν λιγοστοί υποστηρικές της Χρυσής Αυγής, αλλά και συγκεντρωμένοι από το ΠΑΜΕ που υποδέχθηκαν θερμά τη Μάγδα Φύσσα. Λίγο νωρίτερα σημειώθηκε μικροένταση μεταξύ μελών του ΠΑΜΕ και υποστηρικτών της ναζιστικής οργάνωσης, όπου εκσφενδονίστηκε ένα ποτήρι καφέ και άναψαν τα αίματα χωρίς να υπάρξει επέκταση.
Η αστυνομία προχώρησε σε 10 προσαγωγές ατόμων που πρόσκεινται στη Χρυσή Αυγή έξω από το Εφετείο Αθηνών.
- Χρυσή Αυγή: Η ώρα της απόφασης για τα ελαφρυντικά-Στο Εφετείο και ο Γ. Λαγός (video)
Οι καταδικασθέντες είναι αντιμέτωποι με καθείρξεις το ύψος των οποίων θα κριθεί από τα ελαφρυντικά που θα δεχθεί το δικαστήριο.
Το δικαστήριο δεν δεσμεύεται σε αναγνώριση «σύννομου βίου» μόνο από την ύπαρξη καθαρού ποινικού μητρώου.
Το πλαίσιο ποινών για εγκληματική οργάνωση για την εγκληματική οργάνωση είναι το εξής:
* Ποινή για όσους κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση: 5-15 χρόνια – με ελαφρυντικό: 2-8
* Ποινή για όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη: 5-10 χρόνια – με ελαφρυντικό 1-5
Για τους καταδικασθέντες που αντιμετωπίζουν κατηγορία για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα -εκτός του Γιώργου Ρουπακιά- και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων οι ποινές που προβλέπονται φθάνουν τα 10 έτη χωρίς ελαφρυντικό.
O Γιώργος Ρουπακιάς αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ποινή ακόμη και των ισοβίων.
Κάποιοι εκ των κατηγορουμένων έχουν καταδίκες, επί το πλείστον τελεσίδικες για άλλες υποθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι δύο κατηγορούμενοι έχουν αμετάκλητη καταδίκη για τη δολοφονία του εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν.
Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα έφεσης για κάθε καταδίκη που είναι άνω των 2 ετών.
Η διαδικασία – Την Τρίτη πιθανότατα ανακοίνωση ποινών
Αφότου η έδρα εκφώνησε την απόφαση του δικαστηρίου για το αν συντρέχουν ή όχι λόγοι αναγνώρισης ελαφρυντικών.
Κατόπιν το λόγο λαμβάνει η Εισαγγελέας η οποία υποβάλει την πρόταση της επί των ποινών και ακολουθούν οι αγορεύσεις της υπεράσπισης.
Εκτιμάται πως δεν θα υπάρξει ανακοίνωση των ποινών σήμερα, κάτι που αναμένεται να γίνει την Τρίτη.
Εξέταση ανασταλτικότητας και συλλήψεις
Την Τρίτη αναμένεται να τεθεί υπό εξέταση και το ζήτημα για την ανασταλτική δυνατότητα της έφεσης που θα ασκήσουν οι καταδικασθέντες: Αν δηλαδή θα τεθεί, και για ποιους, ζήτημα κράτησης στη φυλακή.
Εφόσον το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, εκδίδει απόσπασμα της απόφασης του για κάθε καταδισκασθέντα που πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή, το οποίο αποστέλλεται στην Αστυνομία προκειμένου να γίνει η σύλληψή του.
Παρών στη διαδικασία ο Γιάννης Λαγός – Τι γίνεται σε περίπτωση σύλληψής του
Το παρών στη διαδικασία είχε προαναγγείλει και ο Γιάννης Λαγός, μέσα από εριστικές αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλώντας μάλιστα και σε συγκέντρωση υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής έξω από το Εφετείο, κάτι που η Αστυνομία φρόντισε να απαγορεύσει επικαλούμενη “το άρθρο 11 του Συντάγματος, περί επικειμένου σοβαρού κινδύνου για τη δημόσια ασφάλεια και τις διατάξεις και διαδικασίες του νομού 4703/2020 περί συναθροίσεων”.
Ο Γιάννης Λαγός έχει πλέον τον “τίτλο” του πρώτου ευρωβουλευτή στην ιστορία του ευρωκοινοβουλίου που κρίνεται ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ωστόσο χαίρει ασυλίας. Για να προχωρήσει η σύλληψη του εφόσον διαταχθεί πρέπει να τελεσφορήσει η διαδικασία για την άρση της από την Ευρωβουλή.
Δηλαδή αφού καθαρογραφεί η απόφαση από την ελληνική δικαιοσύνη πρέπει να σταλεί στο Ευρωκοινοβούλιο με αίτημα την άρση ασυλίας του Λαγού. Το αίτημα θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή και κατόπιν στην ολομέλεια.
Για να συλληφθεί, θα πρέπει να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Αν η ελληνική δικαιοσύνη αποφασίσει να στείλει στη φυλακή τον ευρωβουλευτή, τότε ο Γιάννης Λαγός θα συνεχίσει να πληρώνεται με το βασικό μισθό της Ευρωβουλής, ύψους 6.500 € μηνιαίως, καθώς η καταδίκη του δε θα είναι αμετάκλητη.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ σήμερα Δευτέρα 12-10-2020, δεν επιτρέπεται η στάση-στάθμευση και σταδιακά από την 05:00 ώρα, η κυκλοφορία οχημάτων, στις παρακάτω οδούς πέριξ του Εφετείου Αθηνών:
- Λουκάρεως : στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
- Δέγλερη : στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων, να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.
Πηγή ΕΡΤ