Ελλάδα

Δίκη για Μάτι: «Τα εναέρια μέσα δεν επιχείρησαν καν να πετάξουν» αποκάλυψε εμπειρογνώμονας

«εκείνη την ώρα ήταν όλοι συγκεντρωμένοι και οι πληροφορίες ήταν σε γνώση όλων»

Parallaxi
δίκη-για-μάτι-τα-εναέρια-μέσα-δεν-επιχ-347325
Parallaxi

Ερωτήσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων δέχθηκε κατά τη δέκατη ημέρα της κατάθεσής του στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ο δικαστικός πραγματογνώμονας, επιπυραγός Δημήτρης Λιότσιος. Όπως κατέθεσε, διαπίστωσε κατάσταση χάους και αλαλούμ ως προς τα εναέρια μέσα, σημειώνοντας ότι δεν επιχείρησαν καν να πετάξουν.

Ο μάρτυρας είπε πως, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε, τις κρίσιμες ώρες της φονικής πυρκαγιάς υπήρχαν διαθέσιμα 13 εναέρια μέσα και αυτό ήταν σε γνώση του ΕΣΚΕ.

Όταν η συνήγορος υπεράσπισης του τότε αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τερζούδη επισήμανε στον μάρτυρα ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ καταθέσεων πιλότων εναέριων και των καταγραφών στο χειρόγραφο ημερολόγιο του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπυρόσβεσης, ο Δημήτρης Λιότσιος είπε πως σε καταθέσεις τους στον ανακριτή πιλότοι δήλωσαν πως, αν πετούσαν την ημέρα εκείνη, λόγω των καιρικών συνθηκών πιθανότατα θα είχε συμβεί ατύχημα.

«Μα μόνο με λιακάδα δηλαδή μπορούν να πετούν τα συγκεκριμένα ελικόπτερα; Έγινε προσπάθεια να απογειωθούν και δήλωσαν αδυναμία; Τώρα τι μπορώ να πω εγώ υποθετικά…» απάντησε ο μάρτυρας.

Επανέλαβε ότι θα μπορούσαν να πετάξουν συγκεκριμένα εναέρια μέσα και ότι δεν προέκυψε πως επιχείρησαν και δεν τα κατάφεραν.

Κατά την εξέταση του μάρτυρα προέκυψαν διαφορές στις καταγραφές του χειρόγραφου ημερολόγιου του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπυρόσβεσης και στις καταθέσεις των πιλότων των πυροσβεστικών.

Όπως κατέθεσε, από νωρίς υπήρχε εικόνα της κατάστασης και επικαλούμενος μια φωτογραφία που είχε ανέβει στις 17.03 σε λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο κατηγορούμενος, πρώην επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας από το ΕΣΚΕ, είπε ότι «εκείνη την ώρα ήταν όλοι συγκεντρωμένοι και οι πληροφορίες ήταν σε γνώση όλων».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα