Δίκη στελεχών ΔΕΗ για κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμύνταιου το 2017 – Ένοχοι οι επτά
Στο δικαστικό μέγαρο της Φλώρινας, εκτυλίχθηκε το τελευταίο μέρος της δίκης
Στο δικαστικό μέγαρο της Φλώρινας, εκτυλίχθηκε την περασμένη Τετάρτη, το τελευταίο μέρος της δίκης των 9 στελεχών της ΔΕΗ (της περιόδου 2017), που κατηγορήθηκαν στην υπόθεση για την μεγάλη κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου τον Ιούνιο του 2017.
Όπως αναφέρει το e-ptolemeos.gr, κατηγορήθηκαν ότι έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και ότι προκάλεσαν επικίνδυνες βλάβες στο περιβάλλον.
Μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, η οποία λίγο έλειψε να προκαλέσει και ανθρώπινες απώλειες, καθώς το ορυχείο ήταν απρόβλεπτο, και η απόσταση από τον οικισμό των Αναργύρων πολύ μικρή.
Θυμίζουμε, ότι λόγω της κατολίσθησης, το ορυχείο “έφαγε” μια μεγάλη επιφάνεια γης, στην οποία περιλαμβάνονται εδάφη που δεν ανήκουν στο ορυχείο, και που έφταναν στα όρια του χωριού των Αναργύρων.
Όπως είναι γνωστό, η Εισαγγελία Φλώρινας έχει κινηθεί αυτεπάγγελτα μετά την έκδοση πορίσματος από το Συνήγορο του Πολίτη, που “έδειχνε” ευθύνες σε τότε στελέχη της ΔΕΗ. Μετά από τρεις αναβολές, που προκάλεσαν περίπου 2 χρόνια αναμονής, η δικάσιμος ορίστηκε για τις 10 Οκτωβρίου 2022 και ολοκληρώθηκε στις 26 Οκτωβρίου. Εννιά πρώην στελέχη της ΔΕΗ (ανώτατα και μεσαία στελέχη) της περιόδου 2017, κατηγορήθηκαν για ευθύνες στην κατολίσθηση, μετά από αυτεπάγγελτη δίωξη της Εισαγγελίας Φλώρινας μετά την έκδοση του πορίσματος του Συνηγόρου του Πολίτη.
Τουλάχιστον 20 κάτοικοι των Αναργύρων έχουν κληθεί ως μάρτυρες. Ως μάρτυρας έχει κληθεί και ο πρώην Επιθεωρητής της ΔΕΗ Νίκος Στεφανής, ο οποίος με επίσημη αναφορά του προς τις εισαγγελικές αρχές είχε κάνει λόγο για ευθύνες της ΔΕΗ. Εκτός από το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, το οποίο από νομικούς κύκλους χαρακτηρίζεται “καταπέλτης”, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και προγενέστερες δεδικασμένες αποφάσεις αστικών δικαστηρίων, στα οποία προσέφυγαν πληττόμενοι από την κατολίσθηση κάτοικοι, αξίωσαν αποζημίωση για τη βλάβη που υπέστησαν και δικαιώθηκαν. Σύμφωνα με την υπερασπιστική γραμμή των κατηγορουμένων και τα όσα είπαν στις απολογίες τους, η κατολίσθηση είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, για το οποίο δεν ευθύνεται η Επιχείρηση αφού είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους της. Ειπώθηκε επίσης, ότι είχαν προειδοποιήσει για μια τέτοια πιθανή εξέλιξη όπως η κατολίσθηση όπως τελικά και έγινε.
Η ετυμηγορία, ήταν καταδικαστική. Επτά από τους εννέα κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν, με την ποινή να είναι 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή. Ανάμεσα σε αυτούς, ο πρώην Πρόεδρος της Επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης, ο τότε επικεφαλής του ΛΚΔΜ Στέφανος Παλαβός και οι πρώην Διευθυντές του Ορυχείου Αμυνταίου Ο. Σούλης και Α. Καναβάρας. Αθώοι κρίθηκαν οι Δημήτρης Δημητρακόπουλος και Αναστασία Τρύφων.
Πηγη – e-ptolemeos.gr