Η δήλωση της Μ. Παγώνη για τον θάνατο πλήρως εμβολιασμένου
Κατέστρεψαν σταθερό σημείο του ΕΟΔΥ.
Aλλάζει τα δεδομένα και για τους εμβολιασμένους η μετάλλαξη Δέλτα, αφού το Αμερικανικό CDC δίνει νέες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν εάν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τι αλλάζει στις οδηγίες του CDC σχετικά με τους πλήρως εμβολιασμένους αν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 ή θεωρούν ότι νοσούν.
Οι οδηγίες αυτές ως τώρα συνιστούσαν την παρακολούθηση συμπτωμάτων και επί συμπτωμάτων τη διενέργεια τεστ. Πλέον όλοι συστήνονται να υποβληθούν σε τεστ, 3 με 5 μέρες μετά την έκθεση, και όχι την πρώτη ή τη δεύτερη μέρα.
Αυτό πιθανά συσχετίζεται με την επέλαση του στελέχους δέλτα έναντι στο οποίο δεν παρέχουν πλήρη προστασία τα υπάρχοντα εμβόλια. Η σύσταση είναι μετά την έκθεση σε πιθανό κρούσμα η συνεχής χρήση της μάσκας για 14 μέρες ή μέχρι ένα αρνητικό τεστ. Αν το τεστ είναι θετικό τότε αυτομάτως το άτομο τίθεται σε καραντίνα για τουλάχιστον δέκα ημέρες ή αν εμφανίσει συμπτώματα, τότε πέραν των 10 ημερών πρέπει να μην έχει συμπτώματα τουλάχιστον για 24 ώρες, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών.
Αυτές είναι οι νεότερες οδηγίες που έχουν ως στόχο να προστατεύσουν την κοινωνία από την πιθανή διασπορά COVID-19, ακόμα και από εμβολιασμένα άτομα που μπορεί να εκτεθούν στον ιό.
Παγώνη: Δύσκολες μέρες αν δεν εμβολιαστούν-Τι είπε για τον θάνατο πλήρως εμβολιασμένου
Τη σημασία του εμβολιασμού και το τι πρέπει να κάνουν οι ταξιδιώτες μετά την επιστροφή τους επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση».
Όπως δήλωσε, αν δεν γίνουν οι εμβολιασμοί τότε άτομα με υποκείμενα νοσήματα θα βρεθούν σε ΜΕΘ σημειώνοντας πως είναι επικίνδυνη η μετάλλαξη Δέλτα και ότι δεν έχει ηλικίες.
«Έχουμε δει πόσο επιθετική είναι στους νέους και σε ηλικίες από 14 ετών και πάνω».
Η πρόεδρος επεσήμανε πως από σήμερα ξεκινάνε δύσκολες ημέρες με την επιστροφή των ταξιδιωτών από τα νησιά και πως θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ καθώς μπορεί να μεταφέρουν τον ιό από ασυμπτωματικούς και να το μεταφέρουν στις οικογένειες τους.
Σημείωσε πως μετά την επιστροφή θα πρέπει να κάνουν πρώτα το τεστ και να περιμένουν 3 -4 ημέρες στο σπίτι πριν πάνε να αγκαλιάσουν τους δικούς τους.
Όπως υπογράμμισε δεν έχουμε άλλο όπλο επιστρέφοντας από τα νησιά εκτός από τον εμβολιασμό προκειμένου να είμαστε ελεύθεροι.
Παράλληλα, πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή στα πλοία και τα αεροπλάνα τηρώντας τα μέτρα προστασίας.
Η Ματίνα Παγώνη ανέφερε πως μπαίνοντας στο φθινόπωρο και επειδή δεν πετύχαμε στόχο των εμβολιασμών θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Σημείωσε πως δεν πρέπει να φτάσουμε τα 6000 ή τα 8000 κρούσματα γιατί το σύστημα υγείας θα πιεστεί και δεν πρόκειται να αντέξει. «Πρέπει να προσπαθήσουμε μέσα το Σεπτέμβριο να φτάσουμε το ποσοστό του 75%-80% για να είμαστε ασφαλείς γιατί ανοίγουν σχολεία και πανεπιστήμια», είπε ενδεικτικά.
Για τον πρώτο θάνατο πλήρως εμβολιασμένου για τον κορωνοϊό στη χώρα μας και ο οποίος δεν είχε υποκείμενα νοσήματα, η ίδια ανέφερε πως πρόκειται για μια ξεχωριστή περίπτωση συγκριτικά με τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει που είναι πάρα πολλοί σε όλον τον κόσμο. «Ένα από τα ελάχιστα περιστατικά που συμβαίνει.. Κανένας δεν ξέρει τον οργανισμό του κάθε ασθενή που έχει ιδιαιτερότητες μέσα σε αυτά τα πλαίσιο μπορεί να υπάρχουν 2,4 ή 5 εξαιρέσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Λινού: Το post covid σύνδρομο μπορεί να επηρεάσει και όσους πέρασαν ελαφριά τη νόσο
Για το post covid σύνδρομο και τον αριθμό των ανεμβολίαστων έκανε από μέρους της λόγο η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας.
Η ίδια μιλώντας στο Mega, για την απώλεια του 70χρονου ανθρώπου που έχασε τη μάχη με τον ιό παρότι πλήρως εμβολιασμένος, είπε: «Περισσότεροι από 13 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεν είχαν εμβολιαστεί».
«Αυτή την στιγμή χάνουμε 20 ανθρώπους τη μέρα χωρίς την τεράστια διασπορά που περιμένουμε αργότερα», είπε ακόμη.
«Η νόσος αφηνει πολλά υπόλοιπα…», συμπλήρωσε.
Ανάμεσα σε όσα ανέφερε ήταν και τα εξής:
«Παραμένει για πολλούς φοβερή εξάντληση, βήχας, δυσκολία, κάποιοι μήνες μετά έχουν ανοσμία και επηρεάζει και την ψυχική υγεία. Άνθρωποι χάνουν μέρος της μνήμης τους, αυτός ο ιός επηρεάζει όλα τα συστήματα. Ένα 10% των ανθρώπων που νόσησαν έχουν αυτό το σύνδρομο».
Aξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα την καθηγήτρια, το post covid σύνδρομο κινδυνεύουν κι όλοι όσοι πέρασαν ελαφριά τη νόσο.
Σαρηγιάννης για κορωνοϊό και μετάλλαξη Δέλτα: Πότε περιμένουμε ύφεση και μετά έξαρση
Φυσικό να υπάρξει μια έξαρση κορωνοιού με την μετάλλαξη Δέλτα όταν οι εκδρομείς γυρίσουν από τις διακοπές, εκτίμησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Όπως εξήγησε, αυτό που αναμένουν οι ειδικοί να συμβεί είναι, κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες του Σεπτέμβρη, να υπάρχει μια σχετική ύφεση της πανδημίας καθώς θα υπάρξει κορύφωση μέχρι τα τέλη του Αυγούστου.
Το γεγονός αυτό, πρόσθεσε, δεν οφείλεται τόσο στις τουριστικές ροές αλλά στις παραθεριστικές.
Η ύφεση που θα παρατηρηθεί κατά τις δύο πρώτες βδομάδες του επόμενου μήνα, σχετίζεται κατά τον καθηγητή με το γεγονός πως η επιστροφή από τις διακοπές συνεπάγεται το τέλος της χαλάρωσης των διακοπών και άρα κάποιον περιορισμό των συναναστροφών.
Παράλληλα, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης υπενθύμισε την σύσταση που υφίσταται για αυτοκαραντίνα τουλάχιστον 7 ημερών πρωτού, όσοι επέστρεψαν από διακοπές, συναντήσουν κάποιον ηλικιωμένο.
Εντούτοις, παρά το γεγονός της ύφεσης που εκτιμάται πως θα υπάρξει, μετά το χρονικό διάστημα των δύο πρώτων εβδομάδων του Σεπτέμβρη, ο καθηγητής τόνισε πως θα δούμε τις πραγματικές επιπτώσεις- διαστάσεις που θα πάρει η πανδημία του κορωνοιού εξαιτίας της μετάλλαξης δέλτα.
“Και εκεί τα πράγματα θα είναι λίγο πιο δύσκολα γιατί πραγματικά περιμένουμε να δούμε μια ταχεία αύξηση, η οποία το πως θα πάει μετά, δηλαδή από το τέλος Σεπτέμβρη κι έπειτα θα έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα θα έχουμε εμβολιαστεί η όχι”, είπε μεταξύ άλλων.
Κοροναϊός: Στα όριά της η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ – Δραματική έκκληση του διευθυντή της
Βόλος: Σε αναστολή εργασίας ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε γηροκομείο
Σε επ’ αόριστον αναστολή εργασίας τίθενται από σήμερα, Δευτέρα, 16 Αυγούστου οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων που δεν εμβολιάζονται κατά του κορονοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό δέκα εργαζόμενοι στο Γηροκομείο του Βόλου τέθηκαν σε επ’ απόριστον αναστολή, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία κατάθεσης των βιογραφικών από την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο προκήρυξης των θέσεων από το Ίδρυμα.
Η διοίκηση του ιδρύματος είχε κάνει γνωστή τη θέση της ότι θα προχωρούσε στην πλήρωση των θέσεων, όσων εργαζομένων αρνούνταν τον εμβολιασμό, οπότε σήμερα και για να αντιμετωπίσει την κατεπείγουσας κατάσταση λαμβάνοντας υπόψιν την συνολική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και δυνάμει του ν. 4820/2021 (περί υποχρεωτικότητας εμβολιασμού) και της με αριθμ. πρωτ. 59589/11555/10-8-2021 εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΑΔΑ: 6ΛΨΙ46ΜΤΛΚ-ΜΞΧ), προκηρύσσει την πλήρωση των θέσεων νοσηλευτών , γενικών καθηκόντων και μαγείρων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με έδρα τον Βόλο.
Στο μεταξύ σήμερα έχουν στάση εργασίας οι υγειονομικοί στον Βόλο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας μαζί με τους συναδέλφους τους από όλη τη Θεσσαλία έξω από το κτίριο 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ηράκλειο: Κατέστρεψαν το σταθερό σημείο του ΕΟΔΥ
Ένα ακόμη απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στο Ηράκλειο.
Όπως γνωστοποίησε το Creta24, άγνωστοι κατέστρεψαν το σταθερό σημείο όπου διενεργούνται καθημερινά rapid tests επί της πλατείας Ελευθερίας.
Οι τελευταίοι έσπασαν και τα ξύλινα δοκάρια που στηρίζουν το κιόσκι.
Ιδού εικόνα που δημοσιοποίησε το τοπικό site:
Με πληροφορίες από Έθνος, skai.gr, ertnews.gr/ creta24
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ