Δημιουργήθηκαν πιστοποιητικά εμβολιασμού μέσω εμφυτευμένων μικροτσίπ στο δέρμα

Με ένα smartphone θα μπορεί κάποιος να το ενεργοποιήσει

Parallaxi
δημιουργήθηκαν-πιστοποιητικά-εμβολι-861788
Parallaxi
Φωτογραφία Unsplash

Καθώς η πανδημία καλά κρατεί, το να έχει κανείς πάντοτε «εύκαιρα» τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι σίγουρα πρακτικό, αν όχι απαραίτητο. Αφουγκραζόμενη το πρόβλημα, η σουηδική εταιρεία DSruptive, που ειδικεύεται στα εμφυτευόμενα μικροηλεκτρονικά συστήματα, θέλει να αξιοποιήσει κάποια από αυτά τα τσιπ και την τεχνογνωσία της για την καλύτερη ιχνηλάτιση και αντιμετώπιση της covid-19 και άλλων μολυσματικών νόσων. 

Τα τσίπ χρησιμοποιούν τεχνολογία NFC, όπως οι ανέπαφες συναλλαγές, και επιτρέπουν το εξ αποστάσεως σκανάρισμα από άλλες συσκευές όπως smartphones και τερματικά.

«Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος των συνδεδεμένων συσκευών, το Internet of Things όπως το αποκαλούν πολλοί άνθρωποι, μιλούν την γλώσσα του NFC. Όταν λοιπόν έχω ένα τσιπ στο χέρι μου, μου επιτρέπει να μιλώ γλώσσα όλων αυτών των συσκευών και να αλληλεπιδρώ μαζί τους πανεύκολα», λέει ο διευθυντής της DSruptive Subdermals, Hannes Sjoblad.

«Έχω το πιστοποιητικό μου για την covid στο τσιπ, και ο λόγος είναι ότι θέλω να το έχω πάντα προσβάσιμο» λέει ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ένα κινητό σαρώνει την περιοχή πάνω από το τσιπ, και αμέσως ανοίγει το αρχείο PDF.

Οι επικριτές σχολιάζουν πως με αυτόν τον τρόπο, τα δεδομένα που περιέχονται στο μικροτσίπ μπορούν να σκαναριστούν από οποιονδήποτε με μία συσκευή ανάγνωσης. «Το πραγματικό θέμα με την διαχείριση των δεδομένων, θα μπορούσε να αποτελέσει ζήτημα στο μέλλον, για το πώς τα δεδομένα αποθηκεύονται (…) αν αυτά δεν είναι ασφαλισμένα, κάποιος μπορεί να πάρει τις πληροφορίες σας και από την στιγμή που θα είναι «εκεί έξω» θα είναι δύσκολο να τις ανακτήσετε», προειδοποιούσε τον Ιούνιο ο μικροβιολόγος Ben Libberton, του εργαστηρίου MAX IV.

Ωστόσο, για να υποκλέψει κανείς την πληροφορία, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζει πού έχετε εμφυτεύσει το τσιπ και να το αγγίξει με ένα smartphone για να το ενεργοποιήσει. Ο Sjoblad διαβεβαιώνει πως τα τσιπ τους δεν καταγράφουν την τοποθεσία του χρήστη.

«Δεν διαθέτουν μπαταρία, δεν μπορούν να μεταδώσουν ένα σήμα από μόνα τους, είναι βασικά παθητικά. Απλά κοιμούνται». ξεκαθαρίζει. «Δεν μπορούν να αποκαλύψουν την τοποθεσία σας, ενεργοποιούνται μόνο όταν τα αγγίζεται με το smartphone σας, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση κανενός».

Τα εμφυτευμένα μικροτσίπ δημιουργήθηκαν από εταιρείες που υπόσχονται μια πιο άνετη καθημερινότητα και ήδη χρησιμοποιούνται από ιδιώτες και εταιρείες σε όλον τον κόσμο, αντικαθιστώντας κλειδιά, κάρτες εισόδου, ακόμα και ταυτότητες.

Η DSruptive προς το παρόν δεν πουλά απευθείας σε ιδιώτες. «Μπορεί να το κάνουμε στο μέλλον», σημειώνουν οι άνθρωποί της με το βλέμμα ενδεχομένως στην πανδημία.

Πηγή: lifo.gr

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα