Δημόπουλος: Γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα – Τα νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας
''Ίσως σκεφτούμε να κλείνουμε πιο αργά και το Σαββατοκύριακο.''
Τις τελευταίες μέρες παρά το lockdown, τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά, και οι ΜΕΘ ειδικότερα στην Αττική είναι ασφυκτικά γεμάτες. Οι ειδικοί κρουούν τον κόδωνα του κινδύνου ενώ στο τραπέζι της Κυβέρνησης εχθές έπεσαν νέα έξυπνα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού.
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, στην τηλεόραση του MEGA δήλωσε:
«Υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων για το πώς φτάσαμε εδώ. Το ένα είναι η κόπωση όλων μας μετά από ένα χρόνο πανδημίας, το δεύτερο είναι ο καιρός, και το τρίτο είναι οι μεταλλάξεις. Αυτά έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου οι εφεδρείες των νοσοκομείων είναι πολύ περιορισμένες, γίνονται προσπάθειες να ανοιχτούν νέες κλίνες ΜΕΘ και εντός της ημέρας. Θετικό είναι ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού είναι ικανοποιητικός και αυξανόμενος. Πιστεύουμε ότι μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι των 60 και άνω», είπε ο κ. Δημόπουλος.
Αναφερόμενος στο πότε αναμένεται να υιοθετηθούν νέα μέτρα, και αν αυτό θα γίνει πριν την Τσικνοπέμπτη ή την Καθαρά Δευτέρα, ο ίδιος σημείωσε ότι «Σε κάθε επετειακή εκδήλωση ή περίοδο, την ώρα που μεγαλώνει και η μέρα, και ο καιρός είναι καλύτερος, υπάρχει συγχρωτισμός τις μεσημεριανές ώρες μέχρι το lockdown. Το προσωπικό στα νοσοκομεία είναι στα όριά του, με μεγάλη προσπάθεια και μεγάλο αριθμό εφημεριών. Ειδικευόμενοι γιατροί κάνουν 10 εφημερίες τον μήνα, και αυτό γίνεται επί μήνες».
«Δεν γνωρίζω ποια είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση για την αγορά, αν θα είναι στοχευμένα μέτρα, ή με ενισχυμένο lockdown. Φαίνεται δύσκολο και το άνοιγμα των σχολείων, σαφώς πρέπει να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων, και ιδιαίτερα στις νοσηλείες», πρόσθεσε ο κ. Δημόπουλος.
Δύσκολη νύχτα στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αθήνας
Την ίδια ώρα, η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αθήνας είναι ιδιαίτερα δύσκολη, με κάθε εφημερία να μοιάζει εξίσωση για δυνατούς λύτες.
Στα τρία εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αθήνας, έγιναν από το ΕΚΑΒ 180 διακομιδές θετικών και ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού. Στο Ερυθρό, η εφημερία ξεκινούσε με 14 κρεβάτια άδεια Covid, αλλά τελικά ξεκίνησε με δύο, καθώς αρκετοί φτάνουν στο νοσοκομείο και με δικά τους μέσα. Οι γιατροί και το προσωπικό είναι στα όριά τους.
Πρόβλημα με την πρακτική φοιτητών λόγω της πανδημίας
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε και ο φοιτητής Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Γεωργάς, ο οποίος βλέπει την επαγγελματική του σταδιοδρομία να καθυστερεί λόγω της πανδημίας.
«Έχω ολοκληρώσει τα μαθήματα της σχολής μου και περιμένουμε την πρακτική άσκηση. Κρατάει ακριβώς ένα χρόνο σε εμάς, και τη μοιράζουμε σε φαρμακεία ή νοσοκομεία. Επτά Νοεμβρίου είχαμε αναστολή της πρακτικής και στις 20 του μήνα πήρα το πτυχίο μου. Τον Μάιο που είχε γίνει το ίδιο lockdown είχε βγει ΦΕΚ που έκανε λόγο για 30% μείωση των ημερών της πρακτικής. Για ποιο λόγο δε βγαίνει η ίδια απόφαση; Περιμένω σχεδόν μισό χρόνο», είπε ο κ. Γεωργάς.
«Το θέμα αυτό το έχουμε αναδείξει. Πιστεύουμε ότι όταν θα δοθεί η δυνατότητα, ελπίζουμε όχι πιο μετά από το Μάιο, θα παρατείνουμε όσο χρειάζεται το εξάμηνο ώστε να πραγματοποιηθούν όλες οι εκπαιδευτικές διαδικασίες που απαιτούν φυσική παρουσία. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πραγματοποιηθούν τα μαθήματα. Δε θέλουμε να χαθεί το εξάμηνο», απάντησε ο κ. Δημόπουλος.
«Η πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας έχει γνώση των προβλημάτων αυτών και θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις και για το θέμα της πρακτικής άσκησης. Να περάσουν αυτές οι 2-3 εβδομάδες, να βγούμε κάπως στο ξέφωτο. Η κατάσταση δεν είναι ίδια με όπως ήταν πέρυσι τον Μάιο», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.
Έρχονται «έξυπνα» μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Μιλώντας, τέλος, για τα μέτρα που έρχονται, ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι «Υπάρχουν απόψεις που λένε ότι το να έχουμε το σαββατοκύριακο lockdown στις 18.00 δημιουργεί συνωστισμό τις μεσημεριανές ώρες. Οπότε ίσως σκεφτούμε να κλείνουμε πιο αργά και το Σαββατοκύριακο. Άλλη σκέψη θα ήταν όταν κάποιος στέλνει μήνυμα για να κάνει γυμναστική, να το κάνει αυτό στο δήμο του. Όλα αυτά είναι ημίμετρα. Είναι ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα, δεν υπάρχει μία λύση. Αν με κάποιο μαγικό τρόπο όλοι έχουμε απόσταση περισσότερο από 2 μέτρα, ο ιός θα εξαφανιζόταν. Να δούμε πόσο εφικτό είναι αυτό. Είναι ένα δισεπίλυτο θέμα, με διαφορετικές προσεγγίσεις οι οποίες μεταβάλλονται συνεχώς».
Δείτε επίσης: