Επικαιρότητα

Δήμος Αριστοτέλη και Δήμος Riquewihr συνεργάζονται με σημείο αναφοράς το κρασί

Πραγματοποιήθηκε σχετική παρουσίαση στο Στρασβούργο.

Parallaxi
δήμος-αριστοτέλη-και-δήμος-riquewihr-συνεργάζ-922279
Parallaxi

Συμφωνία συνεργασίας σε θέματα οινικών ανταλλαγών, αλλά και σχεδίων που θα αναπτύξουν τις πολιτιστικές και λοιπές τουριστικές ροές από την Αλσατία προς την Ανατολική Χαλκιδική και το αντίστροφο ενέκριναν στην πόλη Riquewihr της Γαλλίας (4.10.22) ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής Στέλιος Βαλιάνος και ο Γάλλος ομόλογός του Daniel Klack.

Η συμφωνία προβλέπει σειρά τουριστικών συνεργειών μεταξύ των δύο περιοχών και συμπληρώνει το σχεδιασμό του Δήμου Αριστοτέλη, ο οποίος προσεγγίζει επί μέρους γαλλικές επικράτειες, με άξονες συνεργασίας την οινο-γαστρονομία και τα ιστορικο-πολιτιστικά αφηγήματα

sinerghasia-dimoy-aristoteli-4.jpg

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των χαρακτηριστικών των δύο περιοχών, ο Δήμαρχος του Riquewihr αναγνώρισε την αναγκαιότητα σύναψης μιας σταθερής, μακροπρόσθεσμης και πολυεπίπεδης συνεργασίας, η οποία θα έχει αθροιστικά ωφέλιμο αποτέλεσμα στις δύο τουριστικές οικονομίες.

sinerghasia-dimoy-aristoteli-3.jpg

Παράλληλα, το ελληνικό επιτελείο παρουσίασε τον προορισμό σε Γάλλους τουριστικούς πράκτορες, οι οποίοι ειδικεύονται στον οινικό και θεματικό τουρισμό. 

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στον ιστορικό χώρο nootoos της προτεσταντικής εκκλησίας Saint- Pierre-Le-Vieux, παρουσία εκπροσώπων αλσατικών τουριστικών φορέων, στελεχών εταιριών και επιχειρήσεων, αλλά και λοιπών τουριστικών παραγόντων. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης η ευρωβουλευτής, Μαρία Σπυράκη (η οποία απηύθυνε και χαιρετισμό, αναφερόμενη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Δήμου Αριστοτέλη και της Ανατολικής Χαλκιδικής, όπως τα έχει και η ίδια καταγράψει μέσα από τις προσωπικές της εμπειρίες και τη γνώση της για την περιοχή), καθώς και ο εκπρόσωπος της ελληνικής εκκλησίας στο Στρασβούργο, π. Χρήστος Φιλιώτης.

Οι Αλσατοί αντέδρασαν ευχάριστα στην προωθητική πρωτοβουλία, εστιάζοντας στη μοναδικότητα του αθωνικού οινικού προϊόντος, όπως αυτό καταγράφεται στην ηλεκτρονική μπροσούρα του Δήμου Αριστοτέλη με τίτλο Wine: Life is a celebration

Επιπρόσθετα, η αποστολή του Δήμου Αριστοτέλη πραγματοποίησε εκπαιδευτική περιήγηση, ακολουθώντας τους περίφημους αλσατικούς «δρόμους του κρασιού», που αποτελούν ανεπανάληπτη «διαδρομή αισθήσεων» και προσφέρουν στους οινοταξιδευτές μοναδικές γευσιγνωστικές εμπειρίες. «Είναι τρόπος κατάρτισης της τουριστικής κοινότητας» λέει ο Δήμαρχος Αριστοτέλη «η οποία παρατηρεί επιτυχημένες πρακτικές και εναλλακτικά τουριστικά μοντέλα όπως αυτό της Αλσατίας, που προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο, καθώς η οινική διαδρομή της αποτελεί ιδιότυπο οδοιπορικό στην παράδοση, την ιστορία, την τέχνη και την ομορφιά».

sinerghasia-dimoy-aristoteli-1.JPG

Στο τέλος Απριλίου του 2023 οι Γάλλοι αναμένεται να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην Ανατολική Χαλκιδική, αποδεχόμενοι επίσημη πρόσκληση του Δημάρχου Αριστοτέλη. Σύμφωνα με το προτεινόμενο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, οι συμμετέχοντες αυτοδιοικητικοί, τουριστικοί πράκτορες και Αλσατοί δημοσιογράφοι θα ακολουθήσουν τμήματα της τοπικής οινικής περιήγησης και θα ξεναγηθούν στα αθωνικά και προαθωνικά αμπελοτόπια, καταλήγοντας στην οινικά δικτυωμένη με το Δήμο Αριστοτέλη Δράμα (που αποτελεί κύριο σταθμό της διαβαλκανικής διαδρομής με τίτλο «από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα»).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη ομάδα Αλσατών οινοταξιδευτών αναμένεται να καταφθάσει στην Ανατολική Χαλκιδική την επόμενη Άνοιξη, ακολουθώντας πρόταση διακοπών του Yalos Tours, που ειδικεύεται στην εισροή Γάλλων επισκεπτών στην Ελλάδα.

«Ο οινοτουρισμός αποτελεί ανερχόμενη οικονομική δραστηριότητα, που αναπτύσσεται κυρίως εκτός μητροπολιτικών ή καθιερωμένων τουριστικών προορισμών» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη. «Ως εκ τούτου συμβάλει ουσιαστικά στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην ενίσχυση της απασχόλησης, στο επιχειρείν, αλλά και στην ενδυνάμωση του επενδυτικού κλάδου. Δημιουργεί θέσεις εργασίας σε αγροτικές, ορεινές και τουριστικά αδύναμες περιοχές, προσθέτοντας ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στους οινοπαραγωγικούς οικισμούς και αποφέροντας άμεση κερδοφορία στις οινοποιητικές επιχειρήσεις. Λειτουργεί όλες τις εποχές του χρόνου – κυρίως το Φθινόπωρο, με αποτέλεσμα την επέκταση της τουριστικής περιόδου. Ο Δήμος Αριστοτέλη είναι πλέον κατάλληλα προετοιμασμένος, πλήρως επανδρωμένος με το οινικό προϊόν, επαρκώς δικτυωμένος στην Ευρώπη, και επαγγελματικά ώριμος να ανταποκριθεί στη ζήτηση και να εξυπηρετήσει με επιτυχία τις ανάγκες του οινοεπισκέπτη».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα