Ελλάδα

Δήμος Μυτιλήνης: Εργαζόμενες καταγγέλλουν προϊστάμενο για μπούλινγκ και σεξιστική συμπεριφορά

Αντί να μετακινηθεί ή να συνετιστεί ο προϊστάμενός τους, κλήθηκαν οι ίδιες να αλλάξουν πόστο.

Parallaxi
δήμος-μυτιλήνης-εργαζόμενες-καταγγέ-343512
Parallaxi

Για μπούλινγκ και ψυχολογική πίεση εδώ και μήνες αλλά και για σεξιστική συμπεριφορά καταγγέλλουν προϊστάμενό τους στον χώρο εργασίας τους, δύο εργαζόμενες του δήμου Μυτιλήνης, οι οποίες κατέθεσαν προχθές αναφορά για το θέμα στον γραμματέα του δήμου.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης των δύο γυναικών είναι όπως αναφέρει ο δημοτικός συνδυασμός “ΠΥΞΙΔΑ” ότι όταν έγιναν γνωστές οι καταγγελίες των δύο γυναικών αντί να μετακινηθεί ή να συνετιστεί ο προϊστάμενός τους, καλούνται να μετακινηθούν οι ίδιες σε άλλο πόστο.

Η Πυξίδα μίλησε με τις δύο γυναίκες οι οποίες σημειώνουν ότι «ενημέρωσαν προφορικά κατά τη διάρκεια του περασμένου Χειμώνα την αρμόδια Αντιδημαρχία αλλά και γραπτά από την Τετάρτη 13/10/2021, τον γραμματέα του Δήμου Μυτιλήνης και την αρμόδια Αντιδημαρχία. Όμως αντί ο δήμος να αντιμετωπίσει την κατάσταση πρότεινε αλλαγή του εργασιακού τους περιβάλλοντος και αφού εκείνες αρνήθηκαν τους ζητήθηκε να υπογράψουν βεβαίωση ότι δεν έχουν πρόβλημα να εργάζονται στον ίδιο χώρο με τον προϊστάμενό τους!».

Η Πυξίδα ζητά απαντήσεις από τον δήμο και δηλώνει τη «στήριξη σε κάθε εργαζόμενο και ιδιαίτερα σε κάθε γυναίκα που δίνει τον καθημερινό αγώνα της επιβίωσης με αξιοπρέπεια», ενώ καλεί και το Υπουργείο Εσωτερικών να παρέμβει.

Επίσης, και άλλες παρατάξεις και γυναίκες δημοτικοί σύμβουλοι αντέδρασαν έντονα σε αυτό το γεγονός.

Η Λαϊκή Συσπείρωση με ανακοίνωσή της «εκφράζει την αλληλεγγύη της σε κάθε γυναίκα – θύμα βίας στο χώρο δουλειάς της, ζητάμε να προχωρήσουν άμεσα, γρήγορα και ουσιαστικά όλες οι διαδικασίες ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση εδώ και τώρα. Καλούμε τη δημοτική αρχή να πάρει άμεσα θέση επί του θέματος και να απαντήσει ξεκάθαρα για τους άστοχους μέχρι τώρα χειρισμούς της. Να απαντήσει δηλαδή για ποιο λόγο μετακινήθηκαν οι καταγγέλλουσες από το πόστο εργασίας τους αντί να προστατευθεί το εργασιακό τους περιβάλλον και οι συνθήκες εργασίας τους. Να απαντήσει επίσης για ποιο λόγο ενώ -όπως οι καταγγέλλουσες επισημαίνουν- έχουν αναφέρει αυτή τη κατάσταση εδώ και καιρό σε ανωτέρους τους δεν κινήθηκε καμία νόμιμη διαδικασία εξέτασης των καταγγελιών».

Κοινή ανακοίνωση όμως εκδόθηκε και από δύο ανεξάρτητες δημοτικούς συμβούλους, τις Εριφύλη Γιαννάκα και Βάσω Χοχλάκα, που μεταξύ άλλων τονίζουν, «θεωρούμε επιβεβλημένη ανάγκη ως Δημοτικοί Σύμβουλοι και ειδικότερα ως Γυναίκες να ενημερωθούμε από τη Δημοτική Αρχή για την αλήθεια των δημοσιευμάτων αυτών, κι αν όντως είναι αλήθεια θα θέλαμε να μάθουμε από πότε έχει ενημερωθεί και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί. Καταδικάζουμε κάθετα τέτοια φαινόμενα, και ως γυναίκες αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξή μας στις καταγγέλλουσες, και σε όλες τις γυναίκες-εργαζόμενες οι οποίες δέχονται βία σε οποιαδήποτε μορφή στους χώρους εργασίας τους».

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας: Οι καταγγελίες των δύο εργαζομένων θα διερευνηθούν σε βάθος

Θα διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες των δύο εργαζομένων για μπούλινγκ από προϊστάμενό τους στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Μυτιλήνης, τονίζει σε δήλωσή της, η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Μυτιλήνης, Δήμητρα Αλεξανδρή.

Στη δήλωσή της αναφέρει τα ακόλουθα: “Σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας μια επώνυμη και on camera, αναφορά-καταγγελία δύο εργαζομένων στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Μυτιλήνης. Δεν θα αναφερθώ στην υπηρεσιακή-πειθαρχική διαδικασία διερεύνησης των καταγγελιών, που με εντολή Δημάρχου έχει ξεκινήσει και στην περίπτωση επιβεβαίωσης τους, στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Θα αναφερθώ στις προσωπικές επαφές που έκανα με τις δύο εργαζόμενες και στις δικές μου ενέργειες ως πολιτικής προϊσταμένου. «Άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό τόσο εκείνες, όσο και τον καταγγελλόμενο. Πιστή στην αρχή: “Μηδενί δίκην δικάσεις πριν αμφίμύθον ακούσεις”.

Έχω εμπιστοσύνη τόσο στον κ. Γενικό Γραμματέα του Δήμου, όσο και στην Διευθύντρια της Υπηρεσίας Καθαριότητας, ότι θα πράξουν το καθήκον τους και ότι προβλέπει ο νόμος.

Ως Αντιδήμαρχος, κυρίως ως γυναίκα και μητέρα κοριτσιού διαβεβαιώνω ότι οι συγκεκριμένες καταγγελίες θα διερευνηθούν σε βάθος και όλα θα βγουν στο φως. Ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι και όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας ήμασταν και είμαστε υπέρ της νομιμότητας και διαφάνειας ειδικότερα σε ζητήματα που θίγεται το άτομο και η προσωπικότητα του».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα