Δήμος Θεσ/νίκης: Σε δημόσια διαβούλευση η νέα κανονιστική για τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων
Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα οριοθετημένο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούν να αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους τα εμπορικά και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος
Σε δημόσια διαβούλευση θέτει ο Δήμος Θεσσαλονίκης το προσχέδιο της νέας κανονιστικής πράξης για τον καθορισμό των προϋποθέσεων χρήσης των κοινόχρηστων χώρων της πόλης.
Βασικός στόχος είναι να διαμορφωθεί με όρους απόλυτου σεβασμού απέναντι στον δημόσιο χώρο και στα δικαιώματα των πεζών ένα σαφώς οριοθετημένο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούν να αναπτύσσουν κατά τρόπο οργανωμένο τη δραστηριότητά τους τα εμπορικά και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που μάλιστα έχουν δεχθεί ένα βαρύ πλήγμα λόγω της υγειονομικής κρίσης.
Η ανεμπόδιστη κίνηση των πεζών και η απρόσκοπτη χρήση των κοινόχρηστων χώρων από όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα από τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα αποτέλεσε πρωτεύοντα στόχο στο πλαίσιο διαμόρφωσης της νέας κανονιστικής πράξης που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση. Βασική παράμετρο αποτέλεσε ακόμη η διασφάλιση άνετης διέλευσης για τα οχήματα έκτακτης ανάγκης όπως βεβαίως και η αναβάθμιση της εικόνας αλλά και της λειτουργικότητας των κοινόχρηστων χώρων.
Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι οι εμπορικές δραστηριότητες και οι κλάδοι της εστίασης και της ψυχαγωγίας έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την οικονομία της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κάθε χρόνο από το Τμήμα Εξυπηρέτησης Επιχειρηματία του Δήμου Θεσσαλονίκης εκδίδονται περίπου 1.100 άδειες οι οποίες αφορούν αιτήματα επιχειρήσεων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
Στη διαμόρφωση των όρων και των προϋποθέσεων που τίθενται από το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων συνυπολογίστηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματίες, με τον τζίρο των καταστημάτων τους να έχει υποστεί σημαντική μείωση.
Το προσχέδιο της νέας κανονιστικής πράξης για τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων θα βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2020. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης ή εκπρόσωπος φορέα θα μπορεί να καταθέτει τις επισημάνσεις ή τις πιθανές προτάσεις του προς τη Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Επιχειρηματία του Δήμου Θεσσαλονίκης στο email: [email protected].
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει δεύτερο στάδιο διαβούλευσης με τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης, πριν η κανονιστική πράξη να κατατεθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.