Επικαιρότητα

Δήμος Θεσσαλονίκης: Πάρκα επικίνδυνα για ανθρώπους και ζώα

Θλιβερή η κατάσταση και η εικόνα στα πάρκα στις γειτονιές της πόλης - Πλήρης η αδιαφορία από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες

Φίλιππος Δεργιαδές
δήμος-θεσσαλονίκης-πάρκα-επικίνδυνα-997291
Φίλιππος Δεργιαδές

Επαίρεται η διοίκηση του δήμου για τα έργα ανάπλασης και αναβάθμισης που έχει ολοκληρώσεις σε διάφορες γειτονιές της πόλης. Όμως στην πράξη δεν αρκεί το «λουστράρισμα» αλλά απαιτείται και η συνεχής συντήρηση και φροντίδα των δημόσιων κοινόχρηστων χώρων, όπως είναι τα πάρκα και οι πλατείες της πόλης.

Στις περισσότερες «κεντρικές» πλατείες σε κάθε γειτονιά, τα πράγματα είναι ανεκτά η σχεδόν ανεκτά. Πέρα από τη βρωμιά και τα σκουπίδια, που αφήνουν πίσω τους οι διάφοροι ασυνείδητοι, οι εγκαταστάσεις δείχνουν να βρίσκονται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.

Εκεί όμως που φαίνεται η πραγματική κοινωνική πολιτική της διοίκησης Ζέρβα, είναι ότι συμβαίνει στα μικρά πάρκα μέσα στις γειτονιές, εκεί που συχνάζουν μόνο οι «ντόπιοι» και δεν είναι «ορατά» από τους πολλούς. Εκεί σε μερικά πάρκα τα πράγματα είναι μέχρι και επικίνδυνα.

Οι πρόκες και τα διαλυμένα άβαφα και σκουριασμένα  παγκάκια

Στα πάρκα οι άνθρωποι συνήθως πηγαίνουν για να απολαύσουν τον ανοιχτό χώρο, μακριά από τα τσιμέντα της πολυκατοικίας. Κάθονται σε παγκάκια και ηρεμούν ή συζητούν με φίλους και γνωστούς.

Αν όμως πάει κανείς στο πάρκο της οδού Αίγλης, στο τέρμα της Χαριλάου, πρέπει να προσέχει που θα καθίσει. Σε έναν από τους κεντρικούς πάγκους έχει φύγει μία φέτα από ξύλο, αλλά έμειναν να προεξέχουν δύο μεγάλες σκουριασμένες βίδες – πρόκες. Τη νύχτα δύσκολα διακρίνονται και αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για ανθρώπους και ζώα, ιδίως για τα μικρά παιδιά.

Ιδία η κατάσταση και στα παγκάκια της πάνω πλευράς του πάρκου – πλατείας: διαλυμένα και σκουριασμένα αποτελούν παγίδες για τραυματισμούς. Αυτή η εικόνα δεν είναι εικόνα ανάπλασης αλλά υποβάθμισης.

Στο ίδιο πάρκο σε πολλά σημεία, το πέτρινο πλακόστρωτο έχει υποστεί ζημιές και λείπουν κομμάτια ενώ για την βρύση που υπάρχει, εδώ και χρόνια είναι βουλωμένη και άχρηστη. Αλήθεια ο δήμος πληρώνει συντήρηση για το εν λόγω πάρκο;

Τα ίδια και χειρότερα είναι τα πράγματα και σε ένα διπλανό πάρκο, αθέατο από τον «κεντρικό δρόμο» της Αναξιμάνδρου, που βρίσκεται στα πενήντα μέτρα από την εκκλησία της Αγίας Κυριακής. Το σκηνικό στις φαβέλες της Λ. Αμερικής είναι πιο φιλικό.

Και εδώ σπασμένα ρημαγμένα και σκουριασμένα παγκάκια, αφρόντιστα παρτέρια και ένας κάδος σπασμένος και πεταμένος στο κεντρικό σημείο μαζί με τις άδειες δενδροδόχους, δίνουν το στίγμα του τοπίου.

Και στα δύο συγκεκριμένα πάρκα, εμφανώς συνεργείο συντήρησης έχει να πατήσει το πόδι του μερικά χρόνια, ελέω της διοίκησης του δήμου που αγνοεί ίσως που βρίσκονται αυτοί οι χώροι.

Ξεραμένα χόρτα κι απότιστα παρτέρια   

Χθες στην αυτοψία που κάναμε σε 13 πάρκα και πλατείες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης στη Χαριλάου, την Μπότσαρη και την Τούμπα, αυτό που κυρίως αντικρίσαμε ήταν γενικά μία εγκατάλειψη.

Τα περισσότερα πάρκα είναι αφρόντιστα, απότιστα και στα περισσότερα λείπει η καθαριότητα και η φροντίδα του πράσινου των δένδρων και των φυτών ενώ δεκάδες δενδροδόχοι παραμένουν άδειες αναμένοντας τα συνεργεία της υπηρεσίας Πρασίνου να φυτέψουν νέα δένδρα. Επίσης οι βρύσες σχεδόν σε όλα τα πάρκα και τις πλατείες όχι απλά δεν τρέχουν νερό, αλλά είναι διαλυμένες, σκουριασμένες χωρίς παροχή νερού. Μόνο στο πάρκο της Μυσιρλή δίπλα στη Ρωσική εκκλησία, η βρύση δίπλα στην παιδική χαρά, είχε νερό.

Δυστυχώς δεν συνέβαινε το ίδιο με την όμορφη πέτρινη βρύση, στο πάρκο στην οδό Καρδίτσας και Παπαναστασίου, όπου όμως το συντριβάνι λειτουργεί, προφανώς διότι προέχει το θέαμα.

Στο παρακείμενο αθλητικό πάρκο, με τα διάφορα όργανα γυμναστικής, πέρα από το εξαφανισμένο γκαζόν, εντύπωση προκαλεί η κατασκευή για ένα ρυάκι – καταρράκτη που παραμένει στεγνό κι ανενεργό ενώ και εκεί, στο σχεδόν καινούργιο πάρκο, οι φθορές στους πάγκους ήταν εμφανείς.

Απότιστα επίσης και αποξηραμένα είναι και τα πάρκα στην Κρήτης και στον Άγιο Θεράποντα. Μάλιστα στο τελευταίο δεν υπάρχει ίχνος πράσινου.

Παρόμοια τα προβλήματα και στα δύο μικρά παρκάκια της Κανάρη, όπου στο ένα έλειπε η σιδερένια πλάτη από ένα πάγκο, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους πολίτες ενώ στο δεύτερο που υπάρχει ακριβώς απέναντι, κάποιοι ασυνείδητοι έριξαν μπάζα.

Το πάρκο Αρτάκη, ένα πρότυπο πάρκο νεκρής φύσης

Το καλύτερο το κρατήσαμε για το τέλος: το πάρκο στην οδό Αρτάκης στην Τούμπα, όπου στο κέντρο του δεσπόζει ένα τεράστιο δένδρο, χωρίς κλωνάρια και φύλλα. Στην ίδια κατάσταση και τα δένδρα τριγύρω του, συνθέτουν ένα απόκοσμο σχεδόν τοπίο με κουτσουρεμένα ξερά δένδρα, που μοιάζουν με γλυπτά.

Αν τα δει, τα παρατηρήσει, κανείς ως μία ενιαία εικόνα, είναι σαν πίνακας νεκρής φύσης ή σαν μάντρα απόσυρσης δένδρων. Η αφύσικη – φυσική ομορφιά τους εκπλήσσει αλλά και συνάμα τρομάζει, διότι η αδιαφορία των αρμοδίων έφερε, αυτό το θλιβερό τελικά αποτέλεσμα. Τα δένδρα, με ανοιχτά τα κλωνάρια, μοιάζουν σαν να εκλιπαρούν τη φροντίδα και την προσοχή…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα