Ελλάδα

Δημόσια υγεία: Για να μην ξεχνάμε

Όταν απειλείται η υγεία, που είναι το υπέρτατο δημόσιο αγαθό, για εμένα δεν υπάρχει κρατική και ιδιωτική δράση είπε ο πρωθυπουργός. Ένα τεστ μνήμης θα μας βοηθήσει.

Parallaxi
δημόσια-υγεία-για-να-μην-ξεχνάμε-687876
Parallaxi

Χθες με αφορμή τις επιτάξεις των κλινικών ο Πρωθυπουργός είπε:

«Όταν απειλείται η υγεία, που είναι το υπέρτατο δημόσιο αγαθό, για εμένα δεν υπάρχει κρατική και ιδιωτική δράση. Όλες οι δράσεις γίνονται δημόσιες καθώς η αποστολή τους για ένα διάστημα είναι εθνική». Σωστή δήλωση και κοντά στο πνεύμα της εποχής.

H πραγματικότητα όμως διαφέρει από τα λόγια. Ο πίνακας με το τι ξόδεψε κάθε χώρα της Ε.Ε. για την υγεία μέσα στη χρονιά ώστε να προστατεύσει τους πολίτες της από τον κοροναϊό είναι σοκαριστικός. Η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση:

Το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ για την υγεία προέβλεπε:

1. Διάθεση 100 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση, την προμήθεια εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων εντός 5ετίας και επιπλέον αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων αλλά και ιδιωτικών δωρεών. 2. Υπογραφή 2.000 νέων συμβάσεων με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους για την κάλυψη των αναγκών σε ολόκληρη την Ελλάδα σε διάστημα 2 ετών. 3. Κανένα νησί και απομακρυσμένη περιοχή χωρίς γιατρό. 4. Στοχευμένες προσλήψεις στους κλάδους που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. Δηλαδή νοσηλευτών στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων, ενίσχυση του προσωπικού στις ΜΕΘ και τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας 5. Άμεση λήψη μέτρων με στόχο 35% μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντός 5ετίας προκειμένου να περιοριστούν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ας θυμηθούμε όμως μερικές δηλώσεις στελεχών της ΝΔ ή συμβούλων του ΠΘ ή ακόμα και δημοσιογράφων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και αφορούν το δημόσιο σύστημα υγείας.  

Η κ. Μιράντα Ξαφά:

Ο κ. Άδωνις Γεωρργιάδης:

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξανά:

Ο Άδωνις την 1/11/2013

”Δεν είναι ώρα το κράτος να αυξήσει τις δομές του, αλλά να τις μειώσει. Δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση όλων των πολιτών στην Υγεία, όπως θα θέλαμε». Παραδοχή που έκανε εξάλλου και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας.

Ο κ. Άρης Πορτοσάλτε:

Ο κ. Άρης Πορτοσάλτε και ο κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου:

Και τέλος ο σημερινός πρωθυπουργός υπόσχεται απολύσεις γιατρών:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα