Δημοσκόπηση: Απογοήτευση επικρατεί για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πανδημία
Τι απαντούν οι πολίτες για τους εμβολιασμούς, τα ΜΜΕ, την οικονομία και την πρόθεση ψήφου.
Σε δημοσκόπηση του Ιουλίου της Prorata που παρουσίασε η «Εφημερίδα των Συντακτών», φαίνεται πως η δυσαρέσκεια των πολιτών για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πανδημία, μεγαλώνουν.
Την ίδια ώρα, οι πολίτες στην πλειονότητά τους δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από το κυβερνητικό έργο της Ν.Δ., αμφισβητούν τα ΜΜΕ για την πλημμελή ανάδειξη των παραλείψεων της κυβέρνησης, αξιολογούν με έντονο προβληματισμό την οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ κυρίαρχα συναισθήματα εξακολουθούν να είναι η απογοήτευση και ο θυμός.
Ωστόσο, όσο προβληματική είναι η εικόνα που καταγράφεται για τη Ν.Δ., άλλο τόσο ανησυχητική είναι η αντίστοιχη για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ούτε και σε αυτή τη μέτρηση καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Ενδεικτικά είναι τα ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά των δυσαρεστημένων για την αντιπολίτευση που ασκεί, καθώς και το γεγονός ότι στην πρόθεση ψήφου συνεχίζει να υπολείπεται σημαντικά της Ν.Δ., η οποία μάλιστα διευρύνει ελαφρώς τη διαφορά της σε σχέση με τον Σφυγμό του Απριλίου. Συγκεκριμένα, καταγράφεται να προηγείται με 10 μονάδες από 9 προ τριών μηνών, αυξάνοντας τη δύναμή της από 33 σε 34,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να «τσιμπά» την ίδια περίοδο μόλις μισή μονάδα, από 24 σε 24,5%.
Πιο αναλυτικά, το 61% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά τους μέχρι στιγμής χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας (έναντι 63% τον Απρίλιο), ενώ το 39% θετικά (από 37%). Η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει μεθοδικά τα μέτρα που υλοποιεί, υποστηρίζει το 63%, και μεθοδικά το 33%. Σε σχέση με τις διευκολύνσεις και τα «προνόμια» στους εμβολιασμένους, το 48% δηλώνει ότι αποτελεί μια κακή και διχαστική λύση για την κοινωνία, το 27% απαντά ότι αν και δεν αποτελούν την καλύτερη λύση, «τη δεδομένη στιγμή αποτελούν τη μόνη» και το 24% τη βρίσκει μια καλή και έξυπνη λύση. Ενδειξη ανικανότητας χαρακτηρίζει αυτή τη μέθοδο του Μαξίμου το 59% και ένδειξη ικανότητας το 35%.
Οικονομία
Προβληματισμένο για την κατεύθυνση της οικονομίας της χώρας είναι το 68%, ενώ το 36% εκφράζει απογοήτευση και το 35% θυμό για την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην παρούσα συγκυρία. Η απελπισία συγκεντρώνει το 19% των προτιμήσεων, η αποστροφή το 17%, ο φόβος το 14% και στον αντίποδα αισιόδοξο εμφανίζεται το 21% των συμμετεχόντων στην έρευνα. Σε ό,τι αφορά τη στάση που τηρούν τα ΜΜΕ απέναντι στην κυβέρνηση, ένα συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 70% πιστεύει ότι τα περισσότερα εξ αυτών δεν ασκούν ικανοποιητική κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα.
Αναφορικά με το κυβερνητικό έργο της Ν.Δ., ικανοποιημένο υποστηρίζει ότι είναι το 38% των ερωτηθέντων και το 62% δυσαρεστημένο. Την ίδια ώρα, ούτε η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει σύμφωνους του πολίτες, οι οποίοι σε ποσοστό 78% δηλώνουν μη ικανοποιημένοι και μόλις 20% ευχαριστημένοι.
Στην πρόθεση ψήφου, πρώτο κόμμα με άνοδο 1,5 μονάδα σε σύγκριση με τον περασμένο Απρίλιο και ποσοστό 34,5% αναδεικνύεται η Ν.Δ., η οποία παρουσιάζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα για τα δεδομένα της συγκυρίας. Δεύτερος με κέρδη μισής μονάδας και 24,5% έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόμματα να υπολογίζεται στις 10 μονάδες. Ακολουθούν ελαφρώς ενισχυμένο το Κίνημα Αλλαγής με 7% (από 6%), το ΚΚΕ με 4%, η Ελληνική Λύση με 3% και το ΜέΡα25 με 2,5%. Αλλο κόμμα αναφέρει ότι θα ψήφιζε το 8%, ενώ μεγάλη και πιο συγκεκριμένα στο 16,5% παραμένει η δεξαμενή των αναποφάσιστων (μειωμένη πάντως κατά 4% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση).
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κατηγορία που αφορά τα χαρακτηριστικά των πολιτικών αρχηγών, το 69% εκτιμά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ιδιαίτερα ή καθόλου ασυμβίβαστος απέναντι σε κατεστημένα συμφέροντα και το 63% ότι δεν συναισθάνεται τα προβλήματα και τις ανησυχίες των πολιτών. Για τον Αλέξη Τσίπρα, το 36% τον χαρακτηρίζει ακέραιο στη διαχείριση των χρημάτων των φορολογουμένων.
Τι είδος κυβέρνησης επιθυμεί η κοινωνία
Μοιρασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες στο θέμα της διακυβέρνησης της χώρας.
Πιο ειδικά, στο ερώτημα, «σε γενικές γραμμές εσείς προτιμάτε ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις συνεργασίας και συναίνεσης που θα λειτουργούν στη βάση προγραμματικών συμφωνιών», οι απαντήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες είναι διχασμένοι ανάμεσα στις δύο επιλογές, αφού το 49% υποστηρίζει ότι προκρίνει μονοκομματικές, ενώ το 47% συνεργατικά σχήματα. Βάσει πολιτικού αυτοπροσδιορισμού των ερωτηθέντων, όσοι δηλώνουν κεντροδεξιοί και δεξιοί, προτιμούν σε υψηλά ποσοστά (84% και 73%) κυβερνήσεις ενός κόμματος, ενώ αντίθετα οι αριστεροί και κεντροαριστεροί (72% και 67% αντίστοιχα) κυβερνήσεις προγραμματικής συνεργασίας.
Κατηγοριοποιώντας τις απαντήσεις με βάση την ηλικία, σε ποσοστό 55% η ηλικιακή ομάδα 35 – 54 τάσσεται υπέρ των μονοκομματικών σχημάτων και οι άνω των 55 ετών σε ποσοστό 46%. Από την άλλη πλευρά, τις κυβερνήσεις συνεργασίας επιλέγουν όσοι ανήκουν στις ηλικίες μεταξύ 17 – 34 σε ποσοστό 49% και κατά 52% οι άνω των 55.
Το επόμενο σχετικό ερώτημα της εν λόγω ενότητας της δημοσκόπησης της Prorata σχετίζεται με τα πιθανά κυβερνητικά σχήματα που θα ήθελαν οι ερωτηθέντες να προκύψουν, στην περίπτωση που στις επόμενες βουλευτικές εκλογές δεν υπάρξει αυτοδυναμία. Συγκεκριμένα, η πλειονότητα αναφέρει ότι προκρίνει τη συνεργασία της Ν.Δ. με το Κίνημα Αλλαγής σε ποσοστό 31%, ενώ ακολουθεί με διαφορά ένα σχήμα αμιγούς αριστερής κατεύθυνσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 με 16%. Το 14% θα επιθυμούσε μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. – ΜέΡΑ25, το 8% Ν.Δ. – Ελληνική Λύση, το 7% ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το 6% έναν μεγάλο συνασπισμό Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Οι κεντροδεξιοί, κεντρώοι και κεντροαριστεροί πολίτες (64%, 52%, 21% αντίστοιχα) είναι οι υποστηρικτές της συγκυβέρνησης Ν.Δ. – Κινήματος Αλλαγής, βάσει πρόθεσης ψήφου όσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Ν.Δ. (81%) και ΚΙΝ.ΑΛΛ. (49%) και βάσει ηλικίας οι άνω των 55 ετών.
Αντιστοίχως, όσοι δηλώνουν αριστεροί (44%) και κεντροαριστεροί (22%), όσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν στην πρόθεση ψήφου ΣΥΡΙΖΑ (46%) και οι ηλικίες 17 – 34 (20%) θέλουν το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – ΜέΡΑ25. Ενδιαφέρον έχει επίσης το στοιχείο ότι τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. προκρίνει μόλις το 14% εκείνων οι οποίοι απαντούν ότι θα ψηφίσουν τα δύο αυτά κόμματα και, τέλος, το 37% των δυνητικών ψηφοφόρων του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα εκφράζει την επιθυμία για ένα κοινό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΜέΡΑ25.
Ταυτότητα έρευνας
ProRata A.E. (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56).
Ποσοτική έρευνα με online συμπλήρωση δομημένου ερωτηματολογίου σε γενικό πληθυσμό άνω των 17 ετών, στο σύνολο επικράτειας. ΔΕΙΓΜΑ: 1.735 ερωτηματολόγια, με σταθμισμένα αποτελέσματα βάσει της πολιτικής αυτοτοποθέτησης στον άξονα Αριστερά – Δεξιά και δειγματοληψία κρίσης στο χρονικό διάστημα 7 – 11 Ιουλίου 2021.
Πληροφορίες: efsyn.gr