Δημοσκόπηση εστιάζει στις προθέσεις των αναποφάσιστων – Θα κρίνουν τις εκλογές;

Οι απαντήσεις του δεύτερου μέρους της δημοσκόπησης του Alpha

Parallaxi
δημοσκόπηση-εστιάζει-στις-προθέσεις-855883
Parallaxi

Η εκλογική μάχη για τις κάλπες της 21ης Μαΐου είναι αμφίρροπη, καθώς η απόσταση που χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή, την ώρα που το ποσοστό των πολιτών που δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα το κόμμα που θα ψηφίσει να είναι αρκετά μεγαλύτερο από τη μεταξύ τους διαφορά.

Η δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Alpha αναζήτησε τα στοιχεία που θα κρίνουν την επιλογή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Ειδικότερα, όπως απάντησαν οι 1.000 συμμετέχοντες στην έρευνα, το 28% θα επιλέξει σύμφωνα με το πρόγραμμα και τις εξαγγελίες των κομμάτων, το 25% κρίνοντας από την ιδεολογία του, το 15% θα επιλέξει κάποιον που δεν θα έχει σχέση με τη διαφθορά, το 14% μετά τη σύγκριση των κυβερνήσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, το 9% βάσει του αρχηγού του κόμματος και το 4% κρίνοντας από τους υποψήφιους βουλευτές.

Πόσο πειστικά είναι τα κόμματα

Αναφορικά με το πόσο πειστικές είναι οι προεκλογικές εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας, το 10% απάντησε «πολύ», το 21% «αρκετά», το 21% «λίγο», ενώ το 41% «καθόλου».

Αντίστοιχα για τον ΣΥΡΙΖΑ, το 4% απάντησε «πολύ», το 15% «αρκετά», το 26% «λίγο» και το 47% «καθόλου».

Το 65% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση πιστεύουν πως αν κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει την ίδια πολιτική με εκείνη της διακυβέρνησης 2015-2019. Στο ίδιο ερώτημα, το 26% εκτιμούν πως έχει αλλάξει η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά τους αναποφάσιστους, στην ερώτηση για το πώς αυτοπροσδιορίζονται, το 31% απαντούν «τίποτα». Το 21% δηλώνουν κεντρώοι, το 13% δεξιοί και το 10% κεντροαριστεροί.

Ερωτηθέντες αν το σύστημα της απλής αναλογικής, με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές της 21ης Μαΐου, αποτελεί ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας, το 68% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση απαντά αρνητικά και το 23% καταφατικά.

Όσο για τους κεντρώους και το πώς ψηφίζουν, το 26% επιλέγει τη Νέα Δημοκρατία, το 24% τον ΣΥΡΙΖΑ και το 23% το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

64% η ΝΔ στην παράσταση νίκης

Στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 64% και ο ΣΥΡΙΖΑ 14%, ενώ το 22% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση λένε «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης της Alco- που παρουσιάστηκε χθες- το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων διαμορφωνόταν στις 6,6 ποσοστιαίες μονάδες. Σήμερα, στο δεύτερο μέρος, παρουσιάστηκε η διαχρονική εξέλιξη των ποσοστών των δύο κομμάτων στην πρόθεση ψήφου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα