Ελλάδα

Δημοσκόπηση MARC: 4,6% η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ στη σκιά της μεγάλης τραγωδίας

Νέα δημοσκόπηση παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ο Ant1 - Δείτε αναλυτικά τις καρτέλες

Parallaxi
δημοσκόπηση-marc-46-η-διαφορά-νδ-με-συριζα-σ-976053
Parallaxi

Νέα δημοσκόπηση παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ο Ant1 σε συνεργασία με την MARC.

Μείωση της διαφοράς ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η δημοσκόπηση που είναι η πρώτη μετά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου στη δημοσκόπηση της Marc η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 29,6% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 25%. Το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο με ποσοστό 9,7% και στη συνέχεια το ΚΚΕ με 5,6%, η Ελληνική Λύση με 3,9%, το ΜεΡΑ25 με 3,5% και το Εθνικό Κόμμα Έλληνες με 3%. Οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 10%.

Σε ερώτηση για το ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το 86% απαντά «το δυστύχημα με το τρένο στα Τέμπη» με και ακολουθεί η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις με 69,0%.

Στην ερώτηση για το που πιστεύει ο κόσμος ότι οφείλεται το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, μόλις το 12,1% απαντά σε «ανθρώπινο λάθος/κακιά στιγμή» με το 87,0% να λέει «και άλλες ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν».

Δείτε παρακάτω τις σχετικές καρτέλες:

Στο ερώτημα για το ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών αυτή την περίοδο το δυστύχημα στα Τέμπη είναι πρώτο με 86% και ακολουθούν η ακρίβεια/ανατιμήσεις με 69%, οι υποθέσεις διαφθοράς με 23,1%, η εγκληματικότητα με 22,1% και τα εθνικά θέματα με 16,4%.

Στην ερώτηση για το που οφείλεται η τραγωδία στα Τέμπη μόλις το 12,1% την αποδίδει μόνο σε ανθρώπινο λάθος ή κακιά στιγμή ενώ το συντριπτικό 87% μιλά για άλλες ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν.

Στην συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης, το 38,3% απαντά Αρνητικά, και Μάλλον θετικά το 21,9% (θετικά το 20,1% και μάλλον αρνητικά το 18,4%).

Αναφορικά με το πότε θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές το 46,4% λέει αργότερα τον Μάιο ενώ το 45,2% στις 9 Απριλίου.

Στο 4.6 η διαφορά πλέον ανάμεσα στα δύο κόμματα, την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ με εμφανή την επίδραση του δυστυχήματος στα Τέμπη

Την έντονη διαφωνία του στην παρουσίαση δημοσκόπησης «εν θερμώ και ενώ γίνονται κηδείες» εξέφρασε ο Νίκος Χατζηνικολάου, πριν από την παρουσίαση δημοσκόπησης της Marc στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Πριν πάμε στη δημοσκόπηση, θέλω να εκφράσω την έντασή μου», είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου. Όπως σημείωσε «τη διαφωνία μου εξέφρασα και στη διεύθυνση ειδήσεων του σταθμού». «Γίνεται και δημοσίευση δημοσκόπηση ενώ γίνονται κηδείες, ενώ είμαστε σε μια συναισθηματική έκρηξη», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Θωμάς Γεράκης της εταιρείας Marc, αντέδρασε αρχικά ως εξής: Δεν είμαι αυτόκλητος. Και είπε ότι η δημοσκόπηση ήταν προγραμματισμένη για την Δευτέρα. Και πρόσθεσε ότι και στις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία, το 2007, που έγιναν στις 24 Αυγούστου, στις 26 βγήκαν δημοσκοπήσεις.

Διαφώνησε on air με την δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης της Marc για τον ΑΝΤ1, Νίκος Χατζηνικολάου.

Ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του καναλιού, πριν παίξει η πανελλαδική έρευνα είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να εκφράσω, γιατί έχω κοντά 40 χρόνια στη δημοσιογραφία, την ένστασή μου, τη διαφωνία μου για το γεγονός ότι γίνεται και δημοσιεύεται μία δημοσκόπηση ενώ ακόμη γίνονται κηδείες, ενώ δηλαδή το θέμα είναι σε μία συναισθηματική έκρηξη για όλους μας» σημειώνοντας ότι έχει εκφράσει την διαφωνία του και στη διεύθυνση του τηλεοπτικού σταθμού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Marc Θωμάς Γεράκης απάντησε ότι «κατ’ αρχήν συμμερίζομαι, καταλαβαίνω κ. Χατζηνικολάου αυτό που λέτε και νομίζω ότι μοιραζόμαστε τα ίδια συναισθήματα» συμπληρώνοντας πως η έρευνα αυτή ήταν προγραμματισμένη και μάλιστα θα προβαλλόταν την Δευτέρα που πέρασε. «Δεν είμαι αυτόκλητος εγώ εδώ. Έχουμε να παρουσιάσουμε την μηνιαία τακτική έρευνα του ΑΝΤ1», συμπλήρωσε ο κ. Γεράκης σημειώνοντας πως αποφασίστηκε να αναβληθεί έτσι ώστε να μην γίνονται συνεντεύξεις κατά τη διάρκεια του τριήμερου εθνικού πένθους και να προβληθεί τελικώς στο τέλος της εβδομάδας.

Επίσης ο κ. Γεράκης υπενθύμισε ότι δημοσκόπηση παρουσιάστηκε και λίγο μετά την τραγωδία των πυρκαγιών στην Ηλεία.

«Από το Μάτι πέρασαν για να προβληθούν δημοσκοπήσεις, έξι εβδομάδες. Δεν βγήκε δημοσκόπηση εν θερμώ», αντέτεινε ο Ν. Χατζηνικολάου.

«Δεν ήμασταν σε προεκλογική περίοδο. Εξάλλου οι εταιρείες κλείνουν στα τέλη Ιουλίου και ανοίγουν πάλι στις 20 Αυγούστου» ανταπάντησε ο Θ. Γεράκης. Υπενθύμισε δε πως το 2007 στην Ηλεία, «24 Αυγούστου του ‘07 είχαμε την πρώτη πυρκαγιά, 26 Αυγούστου είχαμε την πρώτη δημοσκόπηση και από τις 26 έως και τις 31 είχαμε 14 δημοσκοπήσεις».

Ο κ. Χατζηνικολάου απάντησε πως αυτό δεν είναι δικαιολογία, δηλαδή ότι είναι προεκλογική περίοδος, γιατί πλήττεται η αξιοπιστία της έρευνας, όταν γίνεται την ώρα που γίνονται τα γεγονότα.

Από την πλευρά του ο κ. Γεράκης επιχειρηματολόγησε πως εάν καθυστερούσαν επί μακρόν οι δημοσκοπήσεις, αυτό θα τροφοδοτούσε την άποψη ότι δεν γίνονται δημοσκοπήσεις «για να κρύψετε την οργή και τη δυσαρέσκεια του κόσμου». Κλείνοντας ο δημοσιογράφος επεσήμανε ότι «δεν αποφασίζω εγώ, έχω βαθμό αναγνώστου στο δελτίο ειδήσεων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα λέω τη γνώμη μου».

Τέλος, κλείνοντας την παρουσίαση της δημοσκόπησης έγινε ένας ακόμη αντίστοιχος διάλογος με τον δημοσιογράφο να σημειώνει: «Εγώ θέλω να επισημάνω ότι η δημοσκόπηση έγινε ενώ γίνονταν ακόμη κηδείες». Ο κ. Γεράκης απάντησε πως η έρευνα έλαβε χώρα σε ένα περιβάλλον ισχυρής συναισθηματικής φόρτισης.

«Προσωπικά εγώ, είμαι σε υψηλή συναισθηματική αντίδραση για το γεγονός ότι παίξαμε δημοσκόπηση», είπε ο κ. Χατζηνικολάου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα