Δημοσκόπηση Pulse : 7 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Προβληματισμός για την ακρίβεια
Τι λένε οι πολίτες στα ευρήματα της δημοσκόπησης που παρουσίασε απόψε ο ΣΚΑΪ
Δύο βασικά στοιχεία ανέδειξε η νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Το πρώτο είναι ότι είναι η διαφορά των 7 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και το δεύτερο είναι ότι το βασικό θέμα που προβληματίζει τον κόσμο, είναι η ακρίβεια τόσο στην ενέργεια, όσο και στο σούπερ μάρκετ.
Η έρευνα της Pulse, την οποία παρουσίασε η Σία Κοσιώνη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, διεξήχθη σε δείγμα 1.205 ενήλικων πολιτών με δικαίωμα ψήφου και αφορά ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, στο διάστημα από 19 έως 22 Νοεμβρίου.
Η ΝΔ διατηρεί τη διαφορά του 7% από τον ΣΥΡΙΖΑ
Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία αγγίζει ένα ποσοστό της τάξης του 33%, έναντι 26% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων δείχνει να έχει -τουλάχιστον δημοσκοπικά- παγιωθεί στο συγκεκριμένο ποσοστό, ενώ το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 11,5%, δείχνοντας ότι θα διαδραματίσει τον καθοριστικό ρόλο στις εκλογές, τουλάχιστον τις πρώτες.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης
Όσον αφορά τη σύγκριση «καταλληλότητας» ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, ως βασικούς διεκδικητές της εξουσίας στις επερχόμενες εκλογές, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συγκεντρώνει ποσοστό 39% για καταλληλότερος πρωθυπουργός, έναντι 28% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας.
Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί η απάντηση «κανένας από τους δύο», η οποία συγκεντρώνει πσοοστό 29%, ήτοι μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Πώς επηρέασε η υπόθεση των παρακολουθήσεων
Στην ερώτηση για το ποιος από τους αρχηγούς των κομμάτων μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα θέματα διαφάνειας, φαίνεται το αποτύπωμα από την υπόθεση των παρακολουθήσεων, η οποία απασχολεί τους τελευταίους μήνες την ελληνική κοινωνία και επικαιρότητα.
Εδώ φαίνεται η «ζημιά» που έχει υποστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 27%, έναντι 28% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας και 12% που συγκεντρώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ισχυρό είναι και το «κανένας από τους τρεις», συγκεντρώνοντας ποσοστό 26%.
Καταλληλότερος για θέματα ενεργειακής κρίσης, οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής
Στο ερώτημα για το ποιος από τους τρεις αρχηγούς των κομμάτων είναι καταλληλότερος να χειριστεί τα «καυτά» θέματα της ενεργειακής κρίσης, της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί με μεγάλη διαφορά έναντι των πολιτικών του αντιπάλων Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Ανδρουλάκη.
Ειδικότερα στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τον Αλέξη Τσίπρα.
Υπέρ μίας αυτοδύναμης κυβέρνησης οι προτιμήσεις
Την προτίμησή τους σε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, εξέφρασαν οι πολίτες.
To 2023 και στη λήξη της κυβερνητικής θητείας οι εκλογές
Αρνητικοί στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών εμφανίζονται οι Έλληνες, εκφράζοντας την προτίμησή τους στη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας σαφώς μέσα στο 2023 και ειδικότερα μετά τη λήξη της κυβερνητικής θητείας.
«Αγκάθι» η ακρίβεια – Ψηλά η εγκληματικότητα και τα ελληνοτουρκικά
Η ακρίβεια στα βασικά αγαθά για τη διαβίωση (ενέργεια, τρόφιμα) και κατά δεύτερο λόγο η εγκληματικότητα και τα ελληνοτουρκικά, είναι τα θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους Έλληνες, όπως αναδεικνύεται από τη δημοσκόπηση
Δημοσκόπηση Pulse: Ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα προβληματίζουν τους πολίτες
Η τριπλέτα ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα, στοιχεία που συνθέτουν την ακρίβεια στη χώρα μας, αποτελεί τον βασικό προβληματισμό και δη σε συντριπτικά ποσοστά, των Ελλήνων, όπως καταδεικνύει η δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.
Όπως δείχνει η έρευνα, πάνω από το 90% των πολιτών προβληματίζεται πολύ ή μέτρια για τις αυξήσεις στα βασικά αγαθά για τη διαβίωση, ενώ πολύ υψηλά είναι και τα ποσοστά προβληματισμού που αφορούν την εγκληματικότητα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Το Μεταναστευτικό επίσης κατέχει ένα υψηλό ποσοστό, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκονται οι τηλεφωνικές υποκλοπές, οι οποίες απασχολούν τον κόσμο, αλλά δεν αποτελούν το βασικό αντικείμενο προβληματισμού.