Δημοτικά ΜΜΕ: Πλουραλιστικά ή «μονοφωνικά» υπέρ της διοίκησης;
Δημοτική αντιπολίτευση: Λειτουργούν επιλεκτικά και με αποκλεισμούς – Διοίκηση ΔΕΠΘΕ: Διασφαλίζουμε τη πολυφωνία
Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η 1η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Το 14ο θέμα που θα απασχολήσει το σώμα των δημοτικών συμβούλων, είναι ή έγκριση χρηματοδότησης, μόνο για τις λειτουργικές δαπάνες της «Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ)», με το ποσό των 3.300.000 ευρώ
Τα δημοτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του δήμου Θεσσαλονίκης, ο τηλεοπτικός σταθμός TV100 και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, ο ενημερωτικός FM 100 και ο πολιτιστικός – εθελοντικός FM100,6, είναι κοινώς παραδεκτό πως αποτελούν μία κατάκτηση της πόλης, η οποία την δεκαετία του 1980, πρωτοστάτησε στην «απελευθέρωση» των ΜΜΕ στη χώρα μας.
Πέρσι, το 2022, η ΔΕΠΘΕ γιόρτασε τα 35 χρόνια λειτουργίας της από το 1987, τονίζοντας τον πρωτοποριακό της ρόλο στο χώρο των ΜΜΕ αλλά και την προσπάθεια της να προσφέρει ενημέρωση στους πολίτες όλης της Θεσσαλονίκης.
Είναι όμως τα πλατό, οι κάμερες και τα μικρόφωνα των δημοτικών ΜΜΕ ανοιχτά σε όλες τις απόψεις; Προσφέρουν, χωρίς αποκλεισμούς, βήμα σε όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου ή λειτουργούν μονοφωνικά ως προπαγανδιστικός μηχανισμός της εκάστοτε διοίκησης;
Πρόσφατα, σε συνέντευξη Τύπου δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης, που ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για το δημαρχιακό θώκο, τα δημοτικά ΜΜΕ έλαμψαν δια της απουσίας τους, παρότι ο χώρος της συνέντευξης απείχε από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΠΘΕ μόλις 200 μέτρα.
Την Δευτέρα ένας πρώην αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης θα ανακοινώσει την πρόθεση του να είναι υποψήφιος δήμαρχος, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα και άλλοι «υποψήφιοι δήμαρχοι», θα διοργανώσουν εκδηλώσεις και θα παραχωρήσουν συνεντεύξεις Τύπου, κοινοποιώντας τις πολιτικές τους αποφάσεις.
Τα δημοτικά ΜΜΕ θα καλύψουν αυτές τις δραστηριότητες ή θα πέσει πέπλο σιωπής, ώστε να μη προβληθούν οι αντίπαλοι της διοίκησης Ζέρβα;
Και επειδή διανύουμε μία χρονιά έντονων πολιτικών εξελίξεων, με διαδοχικές, πιθανά, εθνικές εκλογές την άνοιξη και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, θα είναι ανοιχτά τα μικρόφωνα και οι κάμερες σε όλους τους υποψήφιους, ή τα δημοτικά ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, που κοστίζουν στους Θεσσαλονικείς πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, θα λειτουργήσουν επιλεκτικά, με σαφή πολιτικό προσανατολισμό;
Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι τα δημοτικά ΜΜΕ δεν είναι πλουραλιστικά
Από την πλευρά της διοίκησης της ΔΕΠΘΕ, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Τόλης Βειζαδές, τονίζει στην Parallaxi, πως τα δημοτικά ΜΜΕ λειτουργούν σφαιρικά και αντικειμενικά και καλύπτουν τα γεγονότα προβάλλοντας όλες τις απόψεις.
«Η αντίθετη άποψη όχι μόνο είναι ευπρόσδεκτη στα δημοτικά ΜΜΕ, αλλά τα δημοτικά ΜΜΕ υπάρχουν για να αναδεικνύονται όλες οι απόψεις. Να προβάλλονται οι θέσεις της διοίκησης, αλλά και να ακούγονται και οι θέσεις και η κριτική της αντιπολίτευσης», τονίζει ο κ.Βειζαδές και σημειώνει πως «η δημόσια κριτική βοηθάει τη διοίκηση να διορθώνει τυχόν σφάλματα». Σε ότι αφορά τα εκλογικά θέματα σημειώνει ότι τα δημοτικά ΜΜΕ θα διασφαλίσουν την προβολή όλων των υποψηφιοτήτων και παρατάξεων.
Ωστόσο από την πλευρά της αντιπολίτευσης διατυπώνονται πολλές ενστάσεις για την λειτουργία των δημοτικών μέσων ενημέρωσης και τονίζεται πως πέρα από την έλλειψη πλουραλισμού, η διοίκηση Ζέρβα ελέγχεται και για την έλλειψη σχεδιασμού και στρατηγικής για την ανάπτυξη των ΜΜΕ της ΔΕΠΘΕ.
- Β. Γάκης: Ο επικοινωνιακός σχεδιασμός της διοίκησης δεν επιτρέπει την πολυφωνία.
Ο επικεφαλής της παράταξης, «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης, που διατελεί και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΠΘΕ, εκ μέρους της αντιπολίτευσης, τονίζει ότι το πρόβλημα του φορέα των δημοτικών ΜΜΕ είναι σύνθετο.
Όπως αναφέρει, «καταρχήν δεν υπάρχει επενδυτικός σχεδιασμός για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, δεν προσλαμβάνεται στο πλαίσιο του νόμου, τεχνικό προσωπικό για να μπορέσει να υποστηρίξει τις παραγωγές και ιδίως τις ενημερωτικές. Δεν δίνει βήμα σε νέους ανθρώπους, ώστε να αναδειχτούν νέοι άνθρωποι μέσα από μία ποικιλία προγράμματος, και γι αυτό απευθύνεται κυρίως σε πολύ μεγάλες ηλικίες, σε περιορισμένη κατηγορία τηλεοπτικού κοινού και αυτό φαίνεται και στα ποσοστά τηλεθέασης. Δυστυχώς η διοίκηση, παρά τις προτάσεις που και εγώ κατέθεσα, αδιαφορεί για ένα ιστορικό μέσο με μεγάλη απήχηση στην πόλη».
Σε ότι αφορά την κάλυψη των θέσεων της αντιπολίτευσης, σημειώνει ότι «έχουμε πολύ περιορισμένες προσκλήσεις των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης. Στα ρεπορτάζ δεν προβάλλονται οι διαφορετικές απόψεις και θέσεις, η συμμετοχή μας σε διάλογο για θέματα που αφορούν την πόλη είναι περιορισμένη και όλα αυτά στο πλαίσιο της επικοινωνιακού σχεδιασμού της διοίκησης, για να μην υπάρχει πολυφωνία».
- Μ. Τρεμόπουλος: Η δημοτική τηλεόραση είναι παρακολούθημα του Ζέρβα,
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής της παράταξης Οικολογία Αλληλεγγύη, που μετέχει στο Δ.Σ της ΔΕΠΘΕ, ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι τα δημοτικά ΜΜΕ λειτουργούν μονομερώς και επιλεκτικά.
«Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από τον τρόπο που προβάλλονται οι διαφορετικές απόψεις στα δημοτικά ΜΜΕ. Εδώ και καιρό σε δύο συνεδριάσεις, έχουμε καταθέσει αίτημα από κοινού με τον Β. Διαμαντάκη, να μας δοθεί στοιχεία για την παρουσία της αντιπολίτευσης στα ΜΜΕ της ΔΕΠΘΕ, αλλά απάντηση δεν έχουμε λάβει», τονίζει και σημειώνει ότι «η δημοτική τηλεόραση δυστυχώς είναι παρακολούθημα του Ζέρβα, των δεξιών δημάρχων και της κυβέρνησης. Έχουν χρόνο να βγάζουν τους δεξιούς δημάρχους και να προπαγανδίζουν την κυβερνητική πολιτική αλλά όχι την διαφορετική άποψη».
- Σ. Βούγιας: Είναι σε χειρότερη κατάσταση και από την εποχή Παπαγεωργόπουλου
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, «Πολήχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας, θεωρεί ότι η δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης, έχει χάσει πλήρως την ανεξαρτησία της και αποτελεί υποχείριο της διοίκησης Ζέρβα.
«Σήμερα τα δημοτικά ΜΜΕ είναι σε χειρότερη κατάσταση ακόμα και από την περίοδο του Παπαγεωργόπουλου. Η τηλεόραση μπορεί, τότε, απροκάλυπτα να λιβάνιζε τον δήμαρχο, αλλά γινόταν θεματικά πάνελ, κάθε βράδυ σχεδόν, με εκπροσώπους όλων των παρατάξεων, που είχαν ενδιαφέρον για τους Θεσσαλονικείς», παρατηρεί και σημειώνει ότι «επί Μπουτάρη έγιναν βήματα, όπως η ζωντανή μετάδοση του δημοτικού συμβουλίου».
«Δυστυχώς τα δημοτικά ΜΜΕ δεν ασχολούνται με τα τοπικά προβλήματα. Υπάρχει μόνο μία εκπομπή, όπου βέβαια μόνιμα υπάρχει ένας εκπρόσωπος της διοίκησης, μόνος του ή σε αντιπαράθεση με κάποιον επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης, όχι όλους, αλλά επιλεκτικά και αλα κάρτ», τονίζει και υποστηρίζει ότι «οι πολίτες δεν έχουν μάθει τίποτα ουσιαστικό για τα προβλήματα της πόλη, διότι αυτά δεν αναδεικνύονται με σφαιρικό και πλουραλιστικό τρόπο».
- Σάκης Τζακόπουλος: Λείπουν οι απόψεις των δημοτών
Ανάλογα και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Σάκης Τζακόπουλος, εκτιμά πως η αντιπολίτευση έχει παραγκωνιστεί. «Δεν δόθηκε χρόνος επαρκής όλα αυτά χρόνια για να παρουσιάσει η αντιπολίτευση θέσεις και απόψεις», τονίζει και σημειώνει πως «το μείζον είναι πως όλοι οι Θεσσαλονικείς πρέπει να μπορούν να εκφραστούν και να εκπροσωπηθούν από ένα μέσο ενημέρωσης που πληρώνεται από τον προϋπολογισμό του Δήμου».
«Δεν γίνεται καμία συζήτηση στην τηλεόραση για το πώς λειτουργεί ο δήμος και οι υπηρεσίες του καμία κριτική, ενώ τα ρεπορτάζ δεν αναδεικνύουν όσο πρέπει τα ζητήματα της καθημερινότητας στην πόλη», καταλήγει.
- Δρόσος Τσαβλής: Όταν έπαψα να είμαι μέλος της διοίκησης με έκοψαν
Χαρακτηριστική για το τι επικρατεί στα δημοτικά μέσα ενημέρωσης είναι η τοποθέτηση του πρώην προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και νυν ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου, Δρόσου Τσαβλή.
«Όσο ήμουν μέλος της διοίκησης, έβγαινα συνεχώς στην TV100. Από την στιγμή που έπαψα να είμαι μέλος της διοίκησης με κάλεσαν μόνο μία φορά, για τα 35 χρόνια της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Και αυτό ήταν τυχαίο», τονίζει και αναφέρει ότι στην δημοτική τηλεόραση η αντιπολίτευση απουσιάζει παντελώς.
Σχετικά με τα θέματα που προβάλλουν τα δημοτικά ΜΜΕ, σημειώνει, πως «αναδεικνύουν τα προβλήματα αλλά με τρόπο κεκαλυμμένο ώστε να μη μπουν στη μύτη της διοίκησης», και ενόψει των δημοτικών εκλογών, παρατηρεί πως «οι διοικούντες τη ΔΕΠΘΕ πρέπει να καταλάβουν πως η TV 100 είναι ένα δημοτικό μέσο που ανήκει στους δημότες και πως πρέπει να έχουν όλοι δικαίωμα λόγου διότι όλοι πληρώνουν τα δημοτικά ΜΜΕ».
«Είναι δημοτικά ΜΜΕ και ανήκουν σε όλους, και γι αυτό όλοι στο δημοτικό συμβούλιο ψηφίζουμε την χρηματοδότηση για την λειτουργία και αναμόρφωση των ΜΜΕ», σημειώνει.
- Έλλη Χρυσίδου: Πρέπει να είναι ΜΜΕ της πόλης και όχι της εκάστοτε διοίκησης
Η δημοτική σύμβουλος της παράταξης, «Θεσσαλονίκη Μαζί», Ελλη Χρυσίδου θεωρεί ότι «τα δημοτικά μέσα δεν έχουν δώσει χρόνο και χώρο στην αντιπολίτευση του δήμου, ώστε επαρκώς να ακουστούν όλες οι απόψεις». «Προσωπικά τα 3,5 τελευταία χρόνια με έχουν καλέσει, όλο αυτό το διάστημα, μόνο δύο φορές στην τηλεόραση», τονίζει και σημειώνει ότι τα δημοτικά ΜΜΕ δεν έχουν λειτουργήσει ανεξάρτητα από τη διοίκηση, δεν έχουν δώσει χρόνο στις κοινότητες και στους δημότες του δήμου και η χρηματοδότηση που λαμβάνουν δεν ανταποκρίνεται και είναι δυσανάλογη από το παραγόμενο έργο.
- Λουκία Αργυριάδου: Είναι συνολικό το πρόβλημα
Εκ μέρους της παράταξης «Πόλη Ανάποδα», η δημοτική σύμβουλος, Λουκία Αργυριάδου, σχολιάζει πως το πρόβλημα της ΔΕΠΘΕ, είναι συνολικό, καθώς δεν υπάρχει κανένα διάλογος για τη λειτουργία των ΜΜΕ και πως επικρατεί απόλυτη αδιαφάνεια.
«Δεν υπάρχει κανένας διάλογος ούτε για τη λειτουργία ούτε για τον προγραμματισμό», σημειώνει και τονίζει πως η Πόλη Ανάποδα δεν προβάλλεται «ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο από τις άλλες παρατάξεις».