Επικαιρότητα

Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης: Ένταση και αντεγκλήσεις για τις κοπές των δένδρων

«Εγκληματίες είστε εσείς που καταστρέφεται το πράσινο», τόνισε ο Μ. Τρεμόπουλος προς τη διοίκηση του δήμου – Διακοπή της συνεδρίασης λόγω πανό

Parallaxi
δημοτικό-συμβούλιο-θεσσαλονίκης-έντ-984253
Parallaxi

«Εμείς θα επιμείνουμε στις θέσεις μας, άσχετα αν μας σέρνουν στα δικαστήρια. Αυτοί που εγκληματούν είναι αυτοί που υποβαθμίζουν το πράσινο της πόλης», τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος, κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, που ξεκίνησε σε κλίμα έντασης, λόγω των διαμαρτυριών  για τις συλλήψεις, σήμερα το πρωί, των 14 διαδηλωτών, που προσπάθησαν να εμποδίσουν την κοπή των δένδρων στην πλατεία Ρωμαϊκής Αγοράς.

Το κλίμα είχε πυροδοτήσει νωρίτερα η παρουσία δεκάδων διαδηλωτών στην είσοδο του δημαρχείου, καταγγέλλοντας την κοπή των δένδρων αλλά και την στάση του δήμου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα όταν κατά την ενημέρωση που έκανε από το βήμα του ΔΣ ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, κάποιοι διαδηλωτές άνοιξαν πανό, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του σώματος Π. Λεκάκη, που διέκοψε τη συνεδρίαση καλώντας τους να το αποσύρουν.

«Ηθικός αυτουργός η διοίκηση»

Ο Μ. Τρεμόπουλος, μιλώντας από το βήμα του Δ.Σ,περιέγραψε τις στιγμές βίας που βίωσε το πρωί στην πλατεία της Ρωμαϊκής Αγοράς, αλλά και τη διαδικασία ταυτοποίησης του στο αστυνομικό τμήμα, με τη λήψη δαχτυλικών αποτυπωμάτων, όπως και τη κράτηση του μέχρι το αυτόφωρο και την αναβολή της δίκης για την Πέμπτη 16/3, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Για την επιδρομή των ΜΑΤ, επέρριψε τις ευθύνες στην διοίκηση του δήμου και προσωπικά στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα και στον αντιδήμαρχο Πρασίνου Ε. Θεοτοκάτο.

«Είναι ντροπιαστικό για το δήμο Θεσσαλονίκης αυτό που έγινε, με σύρανε, μου σκίσανε τα ρούχα, τα χέρια μου είναι ακόμα πρησμένα από τις χειροπέδες», είπε και τόνισε και ανέφερε ότι από τους 14 διαδηλωτές κρατούνται ακόμα στην αστυνομία 5 άτομα, διότι αρνούνται να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα τους, και ζήτησε την παρέμβαση του δήμου για να απελευθερωθούν. Παράλληλα, κατήγγειλε ότι με ευθύνη του δήμου, διότι κάποιος υπάλληλος έδωσε το σύνθημα στους αστυνομικούς, έγινε η επίθεση των ΜΑΤ στους διαδηλωτές, τονίζοντας ότι «ξέρανε τι θα γινότανε από την προηγούμενη ημέρα».

Για την κοπή των δένδρων, την χαρακτήρισε έγκλημα κατά της πόλης και ζήτησε να σταματήσει άμεσα ενώ ανέφερε ότι η πρωτοβουλία «SOSστε τα Δένδρα» έχει καταθέσει προσφυγές στην δικαιοσύνη και θα συνεχίσει έμπρακτα να υπερασπίζεται το πράσινο της πόλης.

Να παραστεί ο δήμος στο δικαστήριο υπέρ του Τρεμόπουλου

Σύσσωμη η δημοτική αντιπολίτευση ζήτησε από τη διοίκηση του δήμου να παρέμβει έμπρακτα και να ζητήσει την απαλλαγή των διαδηλωτών και του Μ. Τρεμόπουλου, από κάθε κατηγορία, ενώ χαρακτήρισαν την βίαιη προσαγωγή και σύλληψη των διαδηλωτών, απαράδεκτη και βάρβαρη, που δεν τιμά τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Ενδεικτικά η Κατερίνα Νοτοπούλου, είπε ότι οι εικόνες βίας κατά των διαδηλωτών δεν τιμούν την πόλη και πως η αστυνομία αντί να κυνηγά το οργανωμένο έγκλημα, κυνηγά ειρηνικούς διαδηλωτές. Ο Σωτήρης Ζαργιανόπουλος, τόνισε πως ο δήμος οφείλει να ζητήσει την αθώωση των διαδηλωτών, ενώ ο Ανδρέας Κουράκης σημείωσε πως η επίθεση ήταν μία βάρβαρη πράξη και πως ο δήμος αν θέλει να φροντίσει τα δένδρα, να αρχίσει να φυτεύει τις άδειες δενδροδόχους.

Ο Σάκης Τζακόπουλος, σχολίασε πως είναι σοκαριστική η εικόνα να σέρνονται άνθρωποι γιατί υπερασπίζονται τα δένδρα της πόλης και πρότεινε να εκδοθεί ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο υπέρ των διαδηλωτών.

Ο Γιώργος Αβαρλής, εστίασε στο μη βίαιο χαρακτήρα του Μ. Τρεμόπουλου ενώ ο Βασίλης Γάκης τόνισε πως είναι δικαίωμα των πολιτών της πόλης να διαδηλώνουν για το πράσινο της πόλης.

Αναλόγως ο Δρόσος Τσαβλής, μίλησε για φαινόμενα κανιβαλισμού ενώ ο Γιώργος Ορφανός σχολίασε πως “ο δήμος δεν έχει στρατηγική για το πράσινο και το μόνο που ενδιαφέρεται είναι η υλοποίηση της σύμβασης για την κοπή των δένδρων”.

«Καταδικάζουμε την σύλληψη καμία παρέμβαση από το δήμο»

Από τη διοίκηση του δήμου, όσοι μίλησαν υπερασπίστηκαν τις αποφάσεις για την κοπή των δένδρων, τονίζοντας πως είναι σύννομες και έχουν ληφθεί από τα αρμόδια όργανα, όπως και από την δικαιοσύνη.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πέτρος Λεκάκης, καταδίκασε την επίθεση της αστυνομίας και τη σύλληψη των διαδηλωτών και σημείωσε πως η απόφαση της κοπής των δένδρων, είναι απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Επίσης πρότεινε να δημιουργηθεί μία διαπαραταξιακή επιτροπή που θα αποφασίσει για ένα ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου ενώ παρατήρησε πως η παρέμβαση της αστυνομίας ήταν αυτεπάγγελτη.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδης, στην ίδια γραμμή, πρόσθεσε πως υπάρχουν αποφάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου ενώ ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σωκράτης Δημητριάδης, τόνισε πως ο δήμος προστατεύει και με την πολιτική του, αυξάνει το πράσινο της πόλης. Η τελευταία διαπίστωση του προκάλεσε αντιδράσεις και ένταση από τους διαδηλωτές, που ήταν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πρασίνου, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε καμία κλήση η αίτημα του δήμου Θεσσαλονίκης, προς την αστυνομία για να παρέμβει.

Η ένταση συνεχίστηκε όταν πήρε το λόγο και ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Πρασίνου Δημήτρης Σωτηριάδης, ο οποίος υπερασπίστηκε τις αποφάσεις της υπηρεσίας για τις κοπές των δένδρων λέγοντας πως υπάρχει πιστοποίηση και αιτιολόγηση για όλα τα δένδρα που κόβονται, πως πρόκειται για προβληματικά δένδρα και πως για όλες τις κοπές υπάρχει η άδεια του δασαρχείου Θεσσαλονίκης, όπως και η σχετική απόφαση της δικαιοσύνης μετά από σχετική προσφυγή που κατέθεσαν πολίτες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα