Ελλάδα

Διπλή τουρκική πρόκληση στη Χάλκη: Καρέ – καρέ η επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης αλλοδαπών

Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώοι 96 αλλοδαποί.

Parallaxi
διπλή-τουρκική-πρόκληση-στη-χάλκη-καρ-647134
Parallaxi
Εικόνα: Στιγμιότυπο Βίντεο

Σε νέα ενημέρωση αναφορικά με την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στη Χάλκη προχώρησε το Λιμενικό, στην οποία επιβεβαιώνει την παρουσία δύο τουρκικών ακταιωρών στην περιοχή, την ώρα που είχε ήδη διασωθεί μεγάλος αριθμός ατόμων. 

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τα ανωτέρω τουρκικά σκάφη δεν είχαν καμία ουσιαστική συνδρομή στην περιοχή για έρευνα προς εντοπισμό κινδυνευόντων στη θάλασσα, ούτε δήλωσαν στον έχοντα τον συντονισμό της επιχείρησης ΕΚΣΕΔ την παρουσία τους. Επίσης, καλούσαν συνεχώς τα παραπλέοντα πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή να αποχωρήσουν.

Μάλιστα, σε αντίθεση με τη Διεθνή Σύμβαση περί Παροχής Υπηρεσιών Έρευνας και Διάσωσης στην Θάλασσα και του ασφαλούς συντονισμού και διεξαγωγής τέτοιων επιχειρήσεων, προσέγγισαν και παρέλαβαν από παραπλέον στην περιοχή πλοίο, σημαίας Μάλτας, τουρκικών συμφερόντων, 19 συνολικά διασωθέντες. Έτσι, δυσχέραιναν ακόμα περισσότερο το έργο της Ελληνικής Ακτοφυλακής, τόσο για την ταυτοποίηση των διασωθέντων όσο και για την εξέλιξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης τυχόν αγνοούμενων, τονίζεται ακόμα στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το λιμενικό, η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών, στη θαλάσσια περιοχή 21 ν.μ. δυτικά της Χάλκης σε διεθνή ύδατα και εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ είναι σε εξέλιξη.

Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώοι 96 αλλοδαποί εκ των οποίων πέντε μεταφέρθηκαν στη ν. Κάρπαθο, 72 στη ν. Ρόδο ενώ 19 παρελήφθησαν από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Με γνώμονα την τήρηση και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι διασωθέντες, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υποβάλλονται σε τέστ για τον COVID-19 και μπήκαν καραντίνα για τις προσεχείς ημέρες, σε ξενοδοχείο που ενοικιάστηκε γι’αυτό το σκοπό.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: CNN

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα